Huomisen hyvästä hoidosta päätetään tänään

Sairaanhoitajaliitto julkaisi tavoitteet Suomen seuraavaan hallitusohjelmaan. Päämääränä on hyvä- ja tasa-arvoinen hoito, vetovoimaiset työpaikat sekä sairaanhoitajan työn arvostuksen nostaminen puheista käytäntöön.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen antaa Suomelle erinomaisen mahdollisuuden lähteä aidosti rakentamaan laadukkaita ja yhdenvertaisia palveluita. Niiden tuottaminen edellyttää hoitotyöntekijöiden korkealaatuista osaamista ja hyvinvointia työpaikoilla. Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutettuun työvoimaan ja alan vetovoimaan tulee panostaa, puheenjohtaja Merja Merasto sanoo.

Sairaanhoitajat ovat terveydenhuollon suurin ammattiryhmä. Työ on itsenäistä vastuullista ja se perustuu hoitotieteeseen. Hoitajat tuntevat potilaan arjen ja heillä on näkemystä nykyisten palveluketjujen ja prosessien toimivuudesta.

– Pidämme tärkeänä, että hoitotyön asiantuntemusta hyödynnetään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa. Sairaanhoitajilla on merkittävä rooli tulevaisuuden uusien palveluiden kehittämisessä ja käyttöönotossa. Tarjoamme seuraavalle hallitukselle konkreettisia ja toteutettavissa olevia ratkaisuja ja keinoja. Uskomme, että rohkeiden päätösten aika on nyt, Merasto sanoo.

Tavoitteemme

Hyvä ja tasa-arvoinen hoito

Laadukkaiden ja yhdenvertaisten palveluiden tuottaminen edellyttää hoitotyön tekijöiden korkealaatuista osaamista. Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutettuun työvoimaan tulee panostaa.

Vetovoimaiset työpaikat

Suomessa koulutetun hoitohenkilöstön henkilöstövaje on kasvanut viime vuosina ja pulan ennustetaan vaikeutuvan tulevaisuudessa. Työvoimapulaa edistää sairaanhoitajien tyytymättömyys työoloihin. Sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkojen vetovoiman lisääminen on välttämätöntä.

Työn arvostus puheista käytäntöön

Sairaanhoitajan työ on itsenäistä, vastuullista ja se perustuu hoitotieteeseen. Sairaanhoitajat kohtaavat potilaita 24/7 ja vastaavat potilaiden ja asiakkaiden kokonaisvaltaisesta hoitotyöstä. Sairaanhoitajan työ on yksi arvostetuimmista ammateista Suomessa. Sen tulee näkyä myös päätöksenteossa, asenteissa sekä palkoissa.

Kuusi ratkaisua paremman terveydenhuollon puolesta
1. Sairaanhoitajakoulutus vastaa tulevaisuuden tarpeita
2. Kestävä ja turvallinen henkilöstörakenne
3. Uusi asiakaslähtöinen työnjako ja palvelut
4. Toimivaltainen hoitotyön johto
5. Vahva hoitotieteen asema
6. Hoitotyön asiantuntemusta hyödyntävä sote-uudistus

Liite: Sairaanhoitajaliiton tavoitteet hallitusohjelmaan

Lisätietoja:
Merja Merasto, puheenjohtaja, puh. 010 321 3346, merja.merasto@sairaanhoitajaliitto.fi
Nina Hahtela, kehittämispäällikkö, puh. 010 10 3213 331, nina.hahtela@sairaanhoitajaliitto.fi
Laura Niemi, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, puh. 010 321 3326, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Huomisen hyvästä hoidosta päätetään tänään

  1. Henkilöstörakenne todella otettava huomioon, koulutettuja henkilöitä potilaita hoitamaan joka sektorille (varsinkin vanhuspalveluissa!).
    Pitäisikö rakenteista kirjaamista potilastietoihin hieman helpottaa, samoja virkkeitä pitää laittaa joka laatikkoon. Potilas saa selkoa vähemmästäkin, itse rakennetusta tekstistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *