Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat omaishoitajien tukena

Kuvassa seniorisairaanhoitajia sekä Aura Matikainen Sairaanhoitajaliitosta ja Merja Kaivolainen Omaishoitajat ja läheiset -liitosta.

Kuvassa seniorisairaanhoitajia sekä Aura Matikainen Sairaanhoitajaliitosta ja Merja Kaivolainen Omaishoitajat ja läheiset -liitosta.

Sairaanhoitajaliitto on käynnistänyt yhdessä Omaishoitajat ja läheiset -liiton kanssa omaishoitajia tukevan mentoroinnin pilottiohjelman. Mentoreina toimivat eläkkeellä olevat sairaanhoitajat, jotka haluavat hyödyntää osaamistaan ja syventää ymmärrystään omaishoitajuudesta. Pilotti toteutetaan Varsinais-Suomen alueella.

– Sairaanhoitajaliitto haluaa hankkeen avulla tukea omaishoitajia heidän vaativassa tehtävässä. Lisäksi haluamme tuottaa eläkkeellä oleville jäsenillemme mielekästä vapaaehtoistoimintaa, järjestöjohtaja Aura Matikainen Sairaanhoitajaliitosta sanoo.

Sairaanhoitajaliiton jäsenenä on runsaasti aktiivisia, hyvin koulutettuja ja kokeneita eläkkeelle jääneitä sairaanhoitajia. Heillä on annettavana osaamista, joka auttaa omaishoitajia työssään. Sairaanhoitajilla on kokemusta vaativien potilaiden hoidosta ja omaisten kanssa toimimisesta. Mentorien tarkoituksena ei ole hoitaa, vaan tukea omaishoitajaa.

– Meille oli yllätys miten paljon mentorointiohjelma kiinnosti ja miten helppoa oli saada seniorisairaanhoitajia mukaan. Monet tiesivät, miten vaikea tilanne omaishoitajilla on, ja he halusivat tulla jakamaan pitkän uran tuomaa kokemusta ja osaamista, Matikainen kertoo.

Pilottiohjelman mentorit ovat kaikki käyneet Omaishoitajat- ja läheiset liiton järjestämän mentorointikoulutuksen. Varsinainen mentorointi alkaa omaishoitajien ja mentorien yhteistapaamisella 19.3.2015. Sen jälkeen mentori-omaishoitajaparit tapaavat kerran kuukaudessa marraskuuhun saakka. Kokemusten perusteella toimintaa kehitetään ja yhteistyötä laajennetaan uusille paikkakunnille.

Mentorointiohjelman toteuttavat yhteistyössä Varsinais-Suomen Sairaanhoitajat ry ja Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry.

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Selvitysten mukaan noin miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Vain pieni osa kaikista omaishoitotilanteista on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä. Omaishoitosopimuksia oli Suomessa vuonna 2014 n. 43 000. Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *