Erityispätevyysnimike funktionaalisesta neurohoitotyöstä Taina Lahdelle

Taina 2015

Taina Lahti

Sairaanhoitajaliiton hallitus myönsi 28.11.2014 kaiken kaikkiaan kahdeksalle eri erityisalueella ansioituneelle sairaanhoitajalle erityispätevyysnimikkeen. Yksi tunnustuksen saaneista on ikkalalainen Taina Lahti. Uudenmaan sairaanhoitajat onnittelivat Tainaa ja muistivat häntä Kalevala Korun erityispätevyysmerkillä, joka annettiin Tainalle alueyhdistyksen kevätkokouksessa 14.4.2015.

Erityispätevyysnimike funktionaalisesta neurohoitotyöstä
Erityispätevyysnimike on julkinen lisäansio ja tunnustus, jonka tarkoitus on tuoda esille saajan erityistä osaamista ja asiantuntijuutta sairaanhoitajana. Nimikkeen tarkoituksena on myös tukea ja motivoida sairaanhoitajaa kehittämään osaamistaan näyttöön perustuvassa hoitotyössä ja siten edistää hoitotyön vaikuttavuutta. Taina Lahti on työskennellyt HYKSin neurokirurgisella vuodeosastolla vuodesta 2002. Kivun hoito ja stimulaattoripotilaat olivat olleet hänen vastuualuettaan jo vuodesta 2004. Varsinainen erityispätevyysalueen työ on alkanut vuonna 2009, jolloin Taina aloitti hoitajavastaanottotyön funktionaalisen neurokirurgian potilaiden parissa. Siinä erityispätevyysalueen tehtäväkuva oli selkeästi eritelty, koska toiminta on täysin erillään aikaisemmasta tehtävästä vuodeosastolla.

Funktionaalinen neurohoitotyö on vaativa hoitotyön osa-alue
Potilaiden ongelmat liittyvät aivojen ja keskushermoston alueen pitkäaikaisiin, kroonisiin sairauksiin, joiden vaikeutuneita oireita ei pystytä lievittämään lääkkeiden tai muiden hoitokeinojen avulla. Tätä ns. neuromodulaatiota eli hermoston toiminnan säätelyä voidaan toteuttaa pitkäaikaisella sähköärsytyksellä tai lääkeainepumpuin. Tavoitteena on lievittää liikehäiriöitä, epilepsiaa, kroonista kipua, spastisuutta tai pakko-oireita. Tainalla on nyt näköalapaikka kehittää juuri tätä hoitotyön osa-aluetta, sillä hänelle myönnetty erityispätevyystunnustus on ensimmäinen Suomessa myönnetty tunnustus funktionaalisen neurohoitotyön alueella.

Teksti: Jaana Kotila
Kuva: Anne Karhu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *