Jos de Blok mullisti Hollannin kotihoidon

Jos de Blok. Kuva: Erik M. Sundt

Jos de Blok. Kuva: Erik M. Sundt

Onko mahdollista modernisoida kotisairaanhoito palaamalla vanhan hyvän ajan aluesairaanhoitajaan? Hollantilainen Jos de Blok oli varma, että se onnistuu. Kaikki hierarkia piti saada pois.

Pohjimmiltaan sairaanhoitaja Jos de Blokin viesti on yksinkertainen. Hän vain toivoo, että hoitotyöntekijät saisivat toimia häiriöittä, ilman että byrokraatit kiusaavat ja kovapalkkaiset johtajat hankaloittavat hommia. Hän haluaa antaa kaiken vallan kenttäväelle: sairaanhoitajille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille.

Pomoistaan vapautettuina nämä pääsevät keskittymään asiakkaisiinsa. Sen sijaan, että he laatisivat loputtomia raporttejaan, sairaanhoitajat päättävät itse, millainen hoitoapparaatti hoidettavan ympärille rakentuu ja miten se toimii. Tavoite on tyydyttää asiakkaan tarpeet, ei johtajiston.

– Kun aloitin sairaanhoitajana, työskentelin pienellä lähialueella. Siinä työtiimissä tajusin, että se itse asiassa on paras toimintamuoto. Olimme likellä asiakkaitamme ja meillä oli hyvä kuva heidän verkostoistaan ja tarpeistaan. Ote katosi, kun vanhustenhuoltoa ja kotisairaanhoitoa 1990-luvulla ryhdyttiin ”ammattimaistamaan”. Hoivasta tuli tehdastuote.

– Välimatka hoitajien ja asiakkaiden välillä kasvoi. Työstä tuli pirstaloitunutta. Asiakkaan ympärillä pyöri väkeä, mutta kenelläkään ei ollut kokonaiskuvaa. Laatu heikkeni samalla, kun kustannukset kasvoivat. Kaikki olivat turhautuneita.

 

Vuonna 2006 de Blok lopetti työnsä isossa kotisairaanhoitoyrityksessä ja perusti Buurtzorgin, jonka toiminta rakennettiin hänen kokemuksille lähialuetyöskentelystä. Aluksi heitä oli neljä sairaanhoitajaa, jotka tekivät yhteistyötä muutaman ajatuksesta pitävän lääkärin kanssa.

– Alussa meillä oli vain tiimi, joka lähti etsimään organisaatiomuotoa, joka sallisi hoidon tapahtuvan vanhaan tapaan, mutta uuden idean pohjalta: tiimi ei saisi olla liian iso, ja se olisi itseohjautuva, ilman johtoa.

Jos de Blok sai pian paljon kyselyjä kiinnostuneilta. Syntyi uusia hoitotiimejä Buurtzorgin alaisuudessa.

– Sellaiset sairaanhoitajat, joilla oli kokemuksia siitä miten asiat tehtiin entisaikaan, tiesivät että Buurtzorgin idea toimisi, ja he tarttuivat mahdollisuuteen. Myös monet lääkärit olivat mielissään ”vanhan hyvän ajan” hoitajien paluusta, joilla oli kokonaisvaltainen tuntemus hoidettavan henkilön tilanteesta.

Jos de Blok katsoo kysyvästi, kun haluamme tietää, millaisten tehtävien parissa Buurtsorg-hoitajien kuuluu työskennellä.

– En pidä tehtävien listaamisesta. Heidän kuuluu tehdä voitavansa sen eteen, että asiakas voi asua kotona. Perushoiva, haavojen hoito, omaisten kohtaaminen, terminaalivaiheessa olevien hoito, psykososiaalisten ongelmien huomioiminen, krooniset taudit, ennaltaehkäisy, dementiahoiva, neuvonta, sairaalasta kotiutuvien auttaminen. On inspiroivaa työskennellä sairaanhoitajana kaiken tämän parissa.

 

Ainoa asia, joka yhdistää Buurtzorg-tiimin asiakkaita, on, että he asuvat samalla alueella. Kotisairaanhoitajat tuntevat asiakkaiden viralliset ja epäviralliset verkostot. He tietävät, kuka on omalääkäri, löytyykö fysioterapeuttia, onko naapureita, jotka voivat auttaa. Jos de Blok toivoo, että kotisairaanhoitaja aktivoi ja koordinoi asiakkaan verkoston voimavarat, mutta ilman muodollisuuksia.

– Muodollinen yhteistyö tuottaa vain byrokratiaa, de Blok väittää.

Itseohjautuvien tiimien malli oli heti menestystuote. Niiden määrä Buurtzorgissa on kasvanut vuosittain noin sadalla. Jos joku aluksi arvelikin, ettei organisaatio voi toimia ilman hierarkiaa, on epäilys nopeasti hälventynyt. Jopa muodollisessa Japanissa, missä de Blok on vieraillut, toimintamalli on omaksuttu.

– He sanovat, että he tarvitsevat organisaatiomallin, joka ei häiritse heidän työntekoaan. He haluavat itse päättää, miten työskentelevät ja keiden kanssa. Tästä syntyy työkulttuuri, jossa konfliktit ovat vähissä.

Etkö pelkää, että tapahtuu paljon virheitä, kun kukaan ei ole valvomassa?

– En. Sairaanhoitajamme ovat hyvin koulutettuja, meillä on maan parhaat.

 

Kaikki Buurtzorgin 7200 työntekijää ovat vakinaisessa työsuhteessa ja saavat keskitettyä palkkaa. Viime kädessä sinä olet vastuussa, jos jotain menee pieleen. Eikö se ole valtava vastuu?

– Se ei hirveästi huoleta minua. Buurtzorgilla on paljon vähemmän asiakasvalituksia kuin muilla organisaatioilla.

Uskonsa siihen, että kotisairaanhoitajat kyllä itse tietävät parhaiten, de Blok perustaa ihmisen kykyyn tehdä isoja päätöksiä myös yksityiselämässään ilman että jokin ”päällystö” puuttuu peliin.

Norjassa useimmat haluavat tehdä kokopäivätyötä, mutta Buurtzorgin sairaanhoitajan työaika on keskimäärin vain 20–24 tuntia viikossa. Tämä ei taida olla sattuma?

– Ei ole. Useimmat sairaanhoitajat ovat toivoneet voivansa työskennellä osa-aikaisesti. Jätän tiimien päätettäväksi, kuinka paljon kukin henkilö työskentelee.

Tiimien pitää periaatteessa olla käytettävissä 24/7. Miten se on mahdollista?

– Tavallisesti ne lopettavat työnsä viiden maissa. Käytänössä tapahtuu harvoin, että ne joutuvat rientämään paikalle ilta- tai yöaikaan, mutta toki sitä tapahtuu. Se on osa sitä, että ollaan vastuussa ihmisistä.

Buurtzorgin kasvu on ollut valtaisaa. Pystyitkö näkemään, että näin kävisi?

– Se oli ennakoitavissa. Tiesimme, että tarjontamme oli edullisempaa ja laatu parempaa. Teemme kilpailijoitamme vähemmän tunteja asiakkaan luona, mutta käytämme ajan paremmin hyödyksi, koska olemme asiantuntevampia kontaktitilanteessa. Organisaatiomme ei tavoittele voittoa, de Blok kuittaa.

Millainen on roolisi Buurtzorgin johtajana?

– Tehtäväni on päättää niin vähän kuin mahdollista.

Katso Sykepleien-lehden video.

Jos de Blok, 54

Koulutus: sairaanhoitaja.

Asuinpaikka: Hollanti.

Työpaikka: Perusti kotisairaanhoidon yrityksen Buurtzorgin, joka välttää hierarkiaa.

 

Juttu on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 6/2015. Se on lyhennelmä Norjan sairaanhoitajalehden artikkelista Mannen som snudde Nederland opp ned, Sykepleien, 10.11.2014

Teksti Barth Tholens, käännös Peter Sjölund, kuva Erik M. Sundt

2 kommenttia artikkeliin ”Jos de Blok mullisti Hollannin kotihoidon

  1. Hyva juttu, etta toimii. I am interested in such work you have got. Iused to work 20 years ago with youngsters in such teams in our kids park in our city of Espoo.but then I learned a new occupation and was registered nurse since 1995, but I returned to adult centre world because I coulnt get a job as a new born nurse only I started full day nursing in 2000 to 2001 and then from the year 2004 I have been working with ALS patients inder a big organization of an University hospital of Helsinki Meilahti in home nursing.

  2. Mutta mitä tämä maksaa? Asiakkaalle siis. Tilaako kunta palvelun Buurtzorgilta vai asiakkaat suoraan ilman välikäsiä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *