Muhveja hentoihin hyppysiin

WP_20151129_002Vaikka vanhuksen muisti pettää ja ehkä kroppakin, on mielelle silti järjestettävä virikkeitä. Tämä ohjenuoranaan Päijät-Hämeen sairaanhoitajat lahjoittivat vapaaehtoisten päivänä 3. joulukuuta kahteen eri hoitolaitokseen 45 hypistelymuhvia.

Hypistelymuhvi on erilaisilla langoilla neulottu putkilo, johon on kiinnitetty mitä neulojan päähän juolahtaa. Niissä voi olla esimerkiksi nappeja, helmiä tai tupsuja. Muhvin tehtävä on antaa tekemistä levottomille, touhuamaan tottuneille käsille. Toki sen sisällä voi myös lämmittää viluisia sormia.

Muhvit olivat Päijät-Hämeen sairaanhoitajien tämän syksyn neulontahaaste vapaaehtoisille puikkotaitureille. Haasteen masinoinut Lahden kotihoidon palvelupäällikkö Irma Lamppu tarttui itsekin kutimeen.

– Tulihan niitä muhveja tehtyä! Mutta minä kyllä neulon ja teen käsitöitä paljon muutenkin, hän nauraa.

Muhvien tarina päätyi paikallislehtiin ja Lahden yleisradion lähetykseen, mikä ei tullut Lampulle yllätyksenä. Yhdistyksen viime vuoden haaste, vastasyntyneille tehdyt toukkapussit nimittäin innostivat mediaa valtakunnan tasoa myöten.

– Se oli aikamoista mediamylläkkää, jonka seurauksena toukkapusseja tuli vielä puoli vuotta haasteen päättymisen jälkeen. Kaikki toimitettiin eteenpäin, ja jokainen tuli tarpeeseen.

Toukkapussihaasteen jälkeen Lamppu vannoi, ettei halua nähdäkään enää yhtään pussia. Toisin kävi, hän neuloi vielä yhden tänä syksynä työkaverin pyynnöstä. Eihän neulontataidotonta kaveria voinut jättää pulaan.

– Ehkä vähän samanlainen kyllästyminen tuli muhveihinkin. Mutta ei tietenkään itse neulomiseen.

Ensi vuodeksi Varsinais-Suomen sairaanhoitajille on jälleen suunnitteilla uusi haaste. Lamppu ei kuitenkaan vielä paljasta, mitä silloin neulotaan.

– Sukkia tietysti käyttävät kaikki, mutta onko ne vähän tylsiä? Kyllä me jotain kivaa varmasti keksitään.

Jos hypistelymuhvin teko kiinnostaa, netistä löytyy paljon kuvia ja ideoita. Lampun mielestä tärkeää on, että muhvi on pestävä, jolloin sitä voi tarvittaessa käyttää moni vanhus. Hän neuvoo kiinnittämään hyvin kaikki ulokkeet, ja käyttämään erivärisiä sekä eri tuntuisia lankoja.

– Jos ei tiedä, minne tekemänsä muhvin voi lahjoittaa, niin otan niitä kyllä edelleen vastaan ja toimitan tarvitseville, Lamppu lupaa.

Muhvit voi lähettää Irma Lampulle osoitteeseen Aleksanterinkatu 24 B, 4 kerros, 15140 Lahti.

Teksti Suvi Hurri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *