Niinistö: Sairaanhoitajien asiantuntemusta tarvitaan sote-uudistuksessa

Sauli Niinistö ja Merja Merasto

Presidentti Sauli Niinistö ja Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto puhuivat Sairaanhoitajapäivien avajaisissa.

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että sairaanhoitajien osaaminen ja tieto välittyisivät eteenpäin sote-valmistelijoille. Niinistö puhui Sairaanhoitajapäivien avajaisissa torstaina Messukeskuksessa.

Presidentti totesi, että sairaanhoitajat ovat valmiita ennemmin vaihtamaan työnsä kuin tinkimään työnsä laadusta ja potilaan hoidosta.

– Se kertoo vankkumattomasta ja esimerkillisestä työetiikasta. Toivoa sopii, että hoitotyön asiantuntijoiden viestit välittyvät soten jatkovalmistelijoiden tietoon.

Niinistön mukaan sairaanhoitajat elävät keskellä suomalaista arkea. Terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi he törmäävät työssään niin tavallisen ihmisen elämän muutoksiin kuin ympäröivän yhteiskunnan kehitykseen.

­­– Teille kertyy myös valtava määrä tietoa siitä, mitä ihmiselle kuuluu ja miten Suomi voi. Olisikin tärkeää, että tietonne tulisi hyödynnetyksi ja sitä voitaisiin tehokkaasti vaihtaa muiden viranomaisten kesken potilaiden ja asiakkaiden parhaaksi.

Niinistö muistutti, että sairaanhoitajan työ on raskasta ja siinä joutuu kohtamaan ihmiselämän kaikki ulottuvuudet, myös ne kaikkein ikävimmät.

– Työssä jaksaminen on asia, josta työyhteisöissä on kannettava erityistä vastuuta. Työyhteisön tuki toinen toisilleen on korvaamatonta juuri niissä ammateissa, joissa asioita ei voi jakaa työpaikan ulkopuolella.

Sairaanhoitajaliiton juhlavuoden teema on 90 vuotta osaamista, tietoa ja välittämistä. Niinistön mukaan teema kiteyttää hienosti sen, millaisia ajatuksia sairaanhoitajan työ herättää. Myös Sairaanhoitajaliiton tavoitteet ovat myös tiukasti kiinni Suomen rakentamisessa.

– Hyvän ja potilaslähtöisen hoitotyön edistäminen on teidän tavoitteenne lisäksi myös meitä kaikkia puhuttava asia. Ja aivan erityisesti se taitaa puhuttaa näin eduskuntavaalien alusviikoilla. Kannamme kaikki huolta terveyspalveluiden laadusta ja saatavuudesta ikääntyvässä Suomessa, presidentti sanoi.

Merasto: Onko johtaminen kunnossa?

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto kantoi avajaispuheessaan huolta siitä, onko johtaminen kunnossa uusissa sote-rakenteissa.

­– Hoitotyön johtajien rooli on merkittävä. Heidän johdettaviaan on yli 70 prosenttia sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä, Merasto sanoi.

Hän vaati, että hoitotyön johdon vastuu ja toimivallan määrittely toteutuu. Tärkeää on varmistaa myös johdon seurantajärjestelmien olemassaolo: laatu, turvallisuus, tuottavuus ja vetovoimaisuus.

Meraston mukaan nyt on panostettava myös hoitotyön palveluiden ja osaamisen kehittämiseen sekä laajennettuihin työnkuviin.

Teksti: Marika Harjumaa
Kuva: Tuomo Antikainen

Yksi kommentti artikkeliin ”Niinistö: Sairaanhoitajien asiantuntemusta tarvitaan sote-uudistuksessa

  1. Kentällä on paljon ajatuksia. Kunhan vain kuunneltaisiin.
    Kaikessa toiminnassa johto ei voi yksin toimia, suorittavalle tasolla on kokemusta ja näkemystä. Ongelmat ratkeavat kun keskustellaan ja aidosti mietitään miten voitaisiin tehdä paremmin. Usein vain jäämme työn ääreen yksin. Potilaat ovat tänä päivänä monisairaita ja moniongelmaisia. Sairaalasta kotiuttaminen on tärkeä asia ja se tulee tehdä huolella. Jatkohoitoon ei helpolla pääse kun terveyskeskukseen on jonoa. Omaisista on paljon apua. He tuntevat potilaan tavat ja ongelmat. Toimenpiteisiin siirtely päivystysasetuksesta tulon jälkeen vaikuttaa hölmöläisen hommalta. Nyt vaikeistakin leikkauksesta toipuva kulkee Sairaalasiirtona ambulanssilla tahi taksilla. Eikä kuljettaminenkaan ole ilmaista. Mitä toimenpiteitä kannattaa tehdä lähisairaalassa. Niitä yleisimpiä umpilisäkkeen poistoja, tyrän korjauksia, päivystyksiä, sappileikkauksia, urologiaa, polvia, lonkkaa, gastrokirurgiaa yms. Voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *