Sairaanhoitajat mukana mielenilmauksessa 18.9.

Sairaanhoitajaliitto on Tehyn suurimpana yhteistyöjäsenjärjestönä mukana, kun SAK:n, Akavan ja STTK:n liittojen jäsenet osoittavat mieltään Helsingin Rautatientorilla perjantaina 18. syyskuuta kello 11 alkaen.

Mielenosoituksella puolustetaan työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksista ja vastustetaan hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.

– Tuemme mielenilmausta ja kannustamme jäseniämme mahdollisuuksien mukaan osallistumaan mielenosoitukseen, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto sanoo.

Merasto toivoo myös, että sairaanhoitajat pitäisivät mielessä sen, että sairaanhoitajan työ on arvokasta eikä sitä yhden hallituksen toimet hetkauta. Nyt on myös entistä tärkeämpää, että sairaanhoitajat kuuluvat ammattijärjestöön.

– Vaikutamme Tehyn kanssa yhdessä sairaanhoitajan aseman turvaamiseksi. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin saamme äänemme kuuluviin, Merasto muistuttaa. Liity jäseneksi nyt.

Yksi kommentti artikkeliin ”Sairaanhoitajat mukana mielenilmauksessa 18.9.

 1. Ymmärrän, että Suomen velkaantuminen on saatava pysähtymään, mutta nyt säästötalkoisiin osallistuvat eri ammattiryhmät eriarvoisesti. Eikö pelkkä tietty prosenttileikkuri palkasta leikkaisi enemmän niiltä, jotka tienaavat enemmän kun vuorolisiä saa menisi prosenttivähennys myös vuorolisistä niillä joilla päivätyö ja peruspalkka menisi vähemmän. Nyt selvästi yritetään tehdä luokkajako eri ammattien välillä – sairaanhoitajien työ vähemmän arvokasta kuin esim. opettajan työ. Vuorotyölisät korvaavat mielestäni mm. lisääntyneitä terveysuhkia ja esim. työmatkakuluja, lapsenhoidon erikoisjärjestelyjä jne. joita vuorotyön tekeminen aiheuttaa, vähemmän yhteistä aikaa perheelle.

  Mielestäni vuosilomien jatkuminen 30 -> 38 pv:n 15 vuoden työkokemuksen jälkeen, voisi eläkeikien, täyteen eläkkeeseen oikeuttavien palveluvuosien ja ym. nousun myötä olla, että saisi e.m. edun vasta 20 tai 25 työvuosien jälkeen 38 lomapäivää. Lähellä eläkeikää oleva vuorotyötä tekevä jos kuka tarvitsee myös elvyttäviä katkoksia työhön, selvitäkseen jatkuvasta kiireestä, sijaispulasta, epäsäännöllisestä unirytmistä jne. kun on jo iän tuomien vaivojen vuoksi puolikuntoisena työssä. Lomien lyheneminen ristiriidassa pyrkimyksessä pidentää työuria ja lomilla aikoinaan kilpailtu yksityisen puolen paremmille palkoille. Eikä meillä ole pekkaspäiviä, joilla hoidella asioita, kuten toisilla aloilla. Ei ole sama asia lähteä pari tuntia aiemmin töistä, ei silloin ole mahdollista lähteä esim asioita pidempien matkojen päähän hoitamaan, kuten täällä syrjäseuduilla asuva joutuu tekemään.. Voi käydä kato hyvistä hoitajista yksityiselle sektorille. Lisäksi jos vielä heikennetään sairausajan palkkaetuja, on eläkeikää lähestyvä vajaakuntoinen työntekijä vielä aikaisempaa hankalammassa pinteessä, ei voisi sairastaa taloudellisesti, ei saa jaksamista elvyttäviä lomia. Samaan aikaan Suomessa työttömiä enemmän kuin koskaan. Meinataanko meidät keski-ikäiset tappaa työllä. Itsellä vielä 15 vuotta eläkeikään ja kuitenkin jo n. 28 vuotta pääsääntöisesti fyysisesti raskasta vuorotyötä osastoilla. Jo nyt joutuu aina jäämään sairaslomille ennen lomia pitkittyneiden kiputilojen vuoksi, vaikka lomat yrittää jaksottaa siten, että 2-3 kk:n välein yrittää saada katkon työhön. Kaikilta työtä tekeviltä joku sama prosentti palkasta suomen lainojen lyhennykseen hieman progressiivisesti tulojen nousuun suhteutettuna, ei eriarvoisteta eri ammatteja. Sairaanhoitajilla jo nyt pienemmät tulot, kuin monella insinöörillä tms. joihin koulutuksen ja vastuun puolesta työtä voisi verrata.
  Ensimmäinen sairaspäivä palkaton, se on riski tulla tartuttamaan esim., flunssa tai vatsatauti toisiin työntekijöihin tai potilaisiin. Ensimmäinen sairaspäivä voisi olla ehkä puolella palkalla. Sekin jo hillitsisi mahdollisuuden väärinkäyttöä, jota sitäkin on. Tai voisi ajatella, että jos on vaikka yli kolme kertaa vuoden aikana sairaana ensimmäinen sairaspäivä on palkaton. Itse ainakin suunnittelen jo kouluttautumisen kautta päivätyöhön ja muutoinkin vähemmän kuormittavaan työhön hakeutumista. Samaan aikaan kun vielä sysätään entistä enemmän hoitovastuu vanhemmista, siirretään vanhukset ergonomisesti hankalampiin ympäristöihin hoidettavaksi, tuntuu, että keski-ikäisellä, raskasta työtä tekevällä, koulutukseen nähden pienipalkkaisella naisella maksatetaan koko hyvinvointivaltion kriisi.
  Eikö jo voida uskoa, että Suomi maksaa Eu:lle enemmän kuin siltä saa ja idän kauppakin sen vuoksi vaikeuksissa, Suomi oli lähes velaton ennen EU:hun liittymistä ja miettiä olisiko aika hankkiutua siitä eroon, EU:n maiden talousjärjestelmät ja sosiaaliturvan taso niin erilaisia, ettei yhteiset järjestelmät voi toimia. Säästöjä voidaan hakea hallintoa keventämällä. Eduskunnassa kanssa yt:t käyntiin, lomat lyhemmiksi ja avustavia virkamiehiä vähemmäksi ja kansanedustajat ja opettajat tekemään avustavia hoivatehtäviä tms. hyödyllistä vaikka pakolaiskeskuksiin töihin. Vaikka Suomi ei em. toimilla pelastu, on tärkeää tunne siitä, että säästötalkoisiin osallistuvat kaikki kansan ryhmät suhteessa kykyihin ja tuloihinsa. Nyt suomea johtaa osakemiljonäärit, eikä tavallinen kansa ja ollaan menossa takaisin torpparien, piikojen ja renkien aikaan työtä ruokaa ja majoitusta vastaan.
  .
  Jos ei ole lomia, matkailu vähenee ja aikaa ostoksien tekemiseen ja eri palveluiden ostamiseen tai remonttien tekoon vähemmän ja esim. kesämökkeilyyn – voi taloudelliset vaikeudet joillain sektoreilla vaan syvetä. Esim. matkailuyritykset pelastuivat idän naapurimaa matkailun vähenemisestä kun oli runsasta kotimaisten perheiden matkailua pohjoisessa viime talvilomilla ja pääsiäisenä. Jos ei ole kirkkopyhiä, ei tavallisena viikonloppuna kerkiä Lappiin asti lomille lähteä lapsiperheet. Terveisin yksi vaan asioita pähkäillyt hoitaja.
  Ei sanelupolitiikalle vaan yhdessä sopien, järkeviä joustoja ja tasapuolisia säästötalkoita ja ulkomaisen velan maksutalkoita kyllä ymmärretään..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *