Uusi tietokirja palliatiivisesta hoitotyöstä: Sairauskeskeisyydestä perhekeskeisyyteen

2015 Palliatiivinen hoitotyö KansiHoitotyössä korostetaan yksilöä. Potilasta hoidetaan ja hänen läheisiään pidetään helposti taustalla. Kuitenkin hyvän hoidon periaate on perhekeskeisyys. Erityisesti tämä periaate on läsnä silloin, kun hoidetaan parantumattomasti sairasta henkilöä. Palliatiivisen hoitotyön keskiössä on parantumattomasti sairas ihminen ja hänen perheensä. Tämä merkitsee painopisteen siirtymistä yksilöstä perheeseen sekä sairauskeskeisyydestä ihmiseen.

Uudessa teoksessa kuvataan palliatiivisen hoitotyön toimintatapoja ja -ympäristöjä ja tarkastellaan palliatiivisessa hoitotyössä esiintyviä ilmiöitä kuten kärsimystä, huumoria, surua ja seksuaalisuutta. Teos on tietoteos ja oppikirja terveys- ja sosiaalialan nykyisille ja tuleville ammattilaisille. Siinä on tietoa parantumattomasti sairaasta ihmisestä myös omaishoitajille ja vapaaehtoistyöntekijöille.

Kirjan tavoitteena on löytää yhteinen kieli parantumattomasti sairaalle aikuiselle, hänen perheelleen ja terveydenhuollon ammattilaiselle. Kirjoittajat haluavat teoksessa tuoda monitieteisesti esille hoitotyön ja palliatiivisen hoidon mahdollisuuksia. Suomessa palliatiivisesta hoidosta on kirjoitettu erityisesti lääketieteen näkökulmasta. Palliatiivinen hoitotyö työ vaatii kuitenkin laajempaa näkökulmaa, johon tämä teos vastaa.

Mitä on palliatiivinen hoito?
Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten aktiivista, moniammatillista ja kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun sairaus ei ole enää parannettavissa eikä hoidon päämäärä ole elämän pidentäminen mihin hintaan hyvänsä. Palliatiivinen tulee sananasta pallium (lat.) ja se tarkoittaa viittaa. Parhaimmillaan viitta suojaa, antaa lämpöä ja turvaa. Viitta voi myös kuvainnollisesti olla yhdistävänä tekijänä moniammatillisen tiedon ja taidon kokoajana sairaan ihmisen ja hänen läheistensä auttamiseksi.

Kirjan kirjoittajat:
Tiina Surakka, erikoissairaanhoitaja, terveystieteiden tohtori
Kati-Pupita Mattila, perushoitaja, lääkäri, teologian tohtori ja pappi
Päivi Åstedt-Kurki, erikoissairaanhoitaja, terveydenhuollon tohtori
Jari Kylmä, erikoissairaanhoitaja, terveystieteiden lisensiaatti ja filosofian tohtori
Marja Kaunonen, erikoissairaanhoitaja, terveystieteiden tohtori

Palliatiivinen hoitotyö. Parantumattomasti sairas ja hänen perheensä
Tiina Surakka, Kati-Pupita Mattila, Päivi Åstedt-Kurki, Jari Kylmä ja Marja Kaunonen (toim. Iiri Ranta)
ISBN 978-951-8944-64-8. Fioca Oy. 2015.
48 e Fiocan verkkokaupasta

Yksi kommentti artikkeliin ”Uusi tietokirja palliatiivisesta hoitotyöstä: Sairauskeskeisyydestä perhekeskeisyyteen

  1. Hienoa, että aiheesta on kirjoitettu kirja. Toivottavasti löytää tiensä koulutusmateriaalin joukkoon.
    Yli 10 vuotta ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvää mahdollisimman monimuotoista opiskelua nosti sieltä esiin kaksi tärkeää seikkaa.
    Tunnepuolen merkityksen ja perheiden käyttäytymismallien jatkumon, joka tiedostamattomana aiheuttaa valtavasti turhaa kärsimystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *