Mitä hoitotyön johtamisella saadaan aikaan sotessa?

Hoitotyön johtajat ovat parhaillaan paljon vartijoina. He johtavat soten suurinta henkilöstöryhmää hoitotyön tekijöitä. Vuonna 2013 kaikista sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivista ammattilaisista peräti 71 prosenttia oli hoitotyöntekijöitä. Hallintoylihoitajat ovat paitsi johtamisen myös hoitotyön kehittämisen näkökulmasta soten avainhenkilöitä.

Toiminnan mittaamisesta ja arvioinnista saatiin ajankohtaisia esimerkkejä Sairaanhoitajaliiton Aamuvuoro-tilaisuudessa tällä viikolla.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä hoitajatyöpanoksen tuottavuus on lisääntynyt kahdeksan prosenttia vuodesta 2011 vuoteen 2015. Kuopion yliopistollinen sairaala on säästänyt henkilöstömenoissa 1,2 miljoonaa euroa. Tällaisia lukuja esittivät hallintoylihoitajat Kaija Heikura ja Merja Miettinen Sairaanhoitajaliiton Hyvät käytännöt hyötykäyttöön -raportin julkistamistilaisuudessa kesäkuussa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hoitotyön tuottavuusohjelmassa on keskitytty hoitohenkilöstön tuottavuuteen, johtamismallin ja rakenteiden uudistamiseen sekä näyttöön perustuviin yhtenäisiin toimintatapoihin. Kuopiossa keskeisenä keinona on ollut sijaistyövoiman siirtäminen yhteen yksikköön, yhden ylihoitajan vastuulle.

Sairaanhoitajaliiton teettämässä raportissa selvitettiin sairaanhoitopiirien hoitotyön strategioita, toiminnan mittaamista, arviointia ja hyviä käytäntöjä. Vastaajina olivat hallintoylihoitajat. Raportti tuo esiin hyviä hoitotyön käytäntöjä ja tekee näkyväksi niillä saavutettavia säästöjä.

Mitä hoitotyöntekijät ovat mieltä sotesta?

Kansi Hotus raportti

Hoitotyön tutkimussäätiö selvitti hoitotyöntekijöiden näkemyksiä sotesta Sairaanhoitajapäivillä 2016. Kyselyssä nousivat erityisesti haasteet tiedonsiirrossa: erilaiset tietojärjestelmät, kirjaamiskäytäntöjen vaihtelu sekä potilastietojen ajantasaisuus. Vastaajat kertoivat tietojärjestelmiin liittyvästä päällekkäisestä työstä, kirjaamiskäytäntöjen kirjavuudesta sekä puutteellisten potilastietojen aiheuttamista haasteista.

”Yhtenevät tietojärjestelmät kautta maan” ehdotti kyselyyn vastannut.

Kyselyn johtopäätöksissä todetaan, että saumattomien hoito- ja palveluketjujen kehittäminen vaatii eri ammattiryhmien yhteistyön kehittämistä. EA

Raportit ovat kokonaisuudessaan luettavissa sairaanhoitajat.fi/yhtenaiset-kautannot

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *