Sairaanhoitajaliiton valtuusto valitsi uuden hallituksen

Sairaanhoitajaliiton valtuusto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen 2.7.2016. Valtuusto vapautti tehtävistään Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja hallituksen. Valtuuston ylimääräisessä kokouksessa valittiin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi Sairaanhoitajaliiton kehittämisjohtaja Nina Hahtela. Väliaikaisena varapuheenjohtajana toimii Heli Naukkarinen.

Valtuusto valitsi myös väliaikaisen seitsemänhenkisen hallituksen varajäsenineen. Toimikausi kestää seuraavaan valtuuston kokoukseen 26.11. asti.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto oli tyytymätön hallituksen pyrkimyksiin tehdä Sairaanhoitajaliitosta työmarkkinajärjestö. Sairaanhoitajaliiton valtuusto linjasi aikaisemmin kesällä 11.6. pidetyssä varsinaisessa kokouksessaan, että työmarkkinajärjestöksi siirtymistä koskevaa selvitystyötä ei enää jatketa. Tällöin valtuusto päätti, että Sairaanhoitajaliitto pysyy edelleen Tehyn yhteistyöjäsenjärjestönä.

Lisätietoja antavat:

Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja
Terhi Reunama, terhireunama@gmail.com, 040 5105 560 sekä
puheenjohtaja Nina Hahtela, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi, 010 321 3331.

53 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajaliiton valtuusto valitsi uuden hallituksen

 1. Riitelemällä ei edistetä mitään. Olen ollut aiemmin jonkin verran mukana syöpäjärjestöjen luottamustehtävissä. Siellä rivit hajautettiin joltain osin niin, että oli useampi saman asian yhdistys, kun eivät päässeet sopuun mistään. Tästä seurasi se, että voimaa itse tärkeän asian ajamiselle ei sitten ollutkaan. On hyvin ikävää, että vaativaa työtämme edustavat tahot kompastuvat omiin tavoitteisiinsa ja ylimielisyyteenkin ajoittain. Vahvat, isot järjestöt ovat ainoa tapa saada asiohin vaikuttavuutta.

 2. yleensä en kommentoi asioita joita en todella tiedä,mutta, lueskelin nuo edelliset kommentit. näyttää vähän siltä, että kukaan ei tiedä mistä tämä ihmeellinen ja kohtuullisen suuren medianäkyvyyden saanut ylimääräinen valtuusto ja hallituksen erottaminen johtuu? itse en ole toiminut sh-liiton paikoissa,mutta tehyn valtuustossa istuin kolme kautta ja olin tehyn liittokokouksissa 4 kertaa (nehän liittokokous äänesti lopettaa 2013). tehystä en tässä ala enempää mainitsemaan kuin sen, että kyllä siellä ainakin osattiin politikointi sekä liittokokouksissa että valtuustossa. pikkusen pelkään , että tässäkin on nyt ihan muut voimat liikkeellä ja yleensä se menee niin, että joillekkin on luvattu jotakin,, eli itse ammattikunnan , jota itse myös edustan , todellinen koulutus, yhteisöajattelu, kollegalisuus on kaukana. täytyy kyllä nostaa yksi esiin noussut asia ; sairaanhoitajien peruspalkka suhteessa lähihoitajiin,,, vaikka olen itse myös ensimmäiseltä ammatiltani mielisairaanhoitaja,, eli näiden välinen ero on liian pieni ja nostan tässä esiin vastuun. vastuusta täytyy maksaa. mutta, takaisin asiaan. koko operaatio oli kyllä rohkeasti tehty, en ole ikinä kuullut , että valtuustolla on ylimääräinen kokous heinäkuussa? se kielii , että tässä on suunniteltu ja tarkasti paletti. minusta tälläinen ei ole oikein, ihmiset ovat lomillaan ja kesämielellä. lopuksi vielä, en ole seurannut sh-liiton leheä ,mutta olen haistavinani samaa käryä jota myös tehyn hiljaisuudessa, jossa minusta on ollaan tuudittauduttu ja totuttu siihen , ettei jäsenistöä tarvitse isommin noteerata, jotkut jopa laukovat, ettei niitä lähtökohtaisesti kiinnosta kuin jäsenmaksun tuomat edut, lähinnä ansiosidonnainen. itse olen haikaillut kollegialisuuden perään ja yhteisöllisyyden perään,,joita on joskus ollut,, aloitin hoitotyöt vuonna 1982 helmikuussaja ns.vanhaan aikaan omista pidettiin huolta. ja aivan lopuksi, nyt kannattaisi muistaa ,että meillä tuleevääjäämätää suurin terveysalan uudistus 2019 alusta, jossa riittää kyllä ihmettelemistä vielä, jäsenillä, sillä siellä on paljon asioita jotka vaikuttavat suoraan työntekemiseen, paikkoihin, lomiin, irtisanomisiin jne,,, nyt jos koskaan meidän pitäisi pitää rivit kunnossa.ja terveisiä puheenjohtaja vesivalolle ja ex-puheenjohtaja merastolle , jotka myös henk.koht.tunnen , että nyt reippaamaan esiintuloa, ei näissä merkeissä mistä tässä ketjussa kirjoitellaan vaan kaikkia koulutettuja hoitajia tarkoittaen ja vinkiksi, lopettakaa se eri ammattiryhmien välinen nokkiminen työmailla, meillä on ihan tarpeeksi tekemistä etujemme valvonnassa.

 3. Minun mielestäni valtuusto ei ole toiminut oikein. Puhumattakaan avoimesta tiedottamisesta.
  Edellisissä viesteissä on keskusteltu alueyhdistystoiminnasta sekä jokaisen omasta vastuusta toimia aktiivisena jäsenenä sekä palkoista ja moniammatillisesta yhteistyöstä.
  Palkkaus ei ole sairaanhoitajien todellinen ongelma. Ongelma on ammatillinen arvostus. Työnantaja määrittelee sairaanhoitajan toimenkuvan riippuen organisaation luonteesta. Sairaanhoitajan työnkuvaan voi kuulua siis työpaikasta riippuen lattian pesua tai tehohoitoisen potilaan hoitamista. Useassa perusterveydenhuollon yksikössä sairaanhoitajan sekä lähihoitajan toimenkuvan erottaa ainoastaan tietyt osuudet lääkehoidon toteuttamisessa. Mielestäni ”kaikki tekee kaikkea” on tehnyt suuresti hallaa sairaanhoitajan työlle. Miksi näin on annettu tapahtua? Moniammatillisesti työskentely tai potilaan hoitaminen kokonaisvaltaisesti ei tarkoita sitä,että sairaanhoitajat venyvät ja vanuvat tekemään kaiken mahdollisen. Työnantajilla on tässä liian suuri valta.
  Kaikki Suomen sairaanhoitajat eivät kuulu liittoon. Heistä ketkä kuuluvat, eivät kaikki ole alueyhdistystoiminnassa mukana. Aluehdistystoiminta voidaan kokea paikallisena toimintana,jonka pääfokus on toiminnallisissa asioissa, kuten jäsenmäärän kasvattamisessa ja erilaisten koulutusten ja tapahtumien järjestämisessä. Hyviä asioita sinällänsä,mutta kenet ne tavoittaa,marginaalin?
  Se on totta,että yhdessä olemme vahvempia, mutta oman ammatin arvostuksen kustannuksella vahvuus on näennäistä.
  Tämän hetken kuuluukin olla sellaista, että ”haudassa kääntyjiä” on. Se on osa muutosprosessia ja tulevaisuutta.

 4. Ajatukset ja fiiliset minulla ovat samankaltaiset kuin Jouko Paukkerilla ja Laura S:llä. ”Ammatistaan ylpeä kuuluu Sairaanhoitajaliittoon” on eräs otsikko näillä verkkosivuilla. Koko sairaanhoitajaurani ajan olen kuulunut sairaanhoitajaliittoon ylpeänä ammatistani ja ammattikunnastani. Kuulun edelleen sairaanhoitajaliittoon, mutta juuri tällä hetkellä en ole ylpeä liitostani. Päinvastoin, minua hävettää ja kiukuttaa puheenjohtajan ja hallituksen erottaminen ylimääräisessä liittovaltuuston kokouksessa ilman, että siihen johtaneita syitä ja perusteluja kerrotaan jäsenistölle avoimesti. Kuten aikaisemmin tässä viestiketjussa on todettu, erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja on selvitetty jo pitempään niin, että liittovaltuusto ei ole voinut olla niistä tietämätön eikä siis riitä erottamisperusteeksi. Itseasiassa näistä vaihtoehtojen selvittämisestäkään ei ole selkeästi kerrottu jäsenille … Odotan edelleen kovasti lisätietoa siitä, mitä oikein on tapahtunut ja miksi.

 5. Toivoisin, että 2.7.2016 valitus hallituksen kaikkien jäsenten nimet löytyisivät Sairaanhoitajaliiton nettisivuilta. Tärkeä olisi myös eri näkökulmia valoittava Sairaanhoitaja-lehden artikkeli entisen ja nykyisen liiton puheenjohtajan haastatteluineen koskien Sairaanhoitajaliiton roolia ja tehtäviä tulevaisuudessa.

 6. Valtuustolta on pyydetty selvitystä hallituksen erottamiseen johtaneista syistä.

  Hallitus käynnisti selvitystyön Sairaanhoitajaliiton tulevaisuudesta keväällä 2015. Valtuustolle tästä kerrottiin ensimmäisen kerran syksyllä 2015 syysseminaarissa. Hallitus on kertonut työn alkaneen valtuuston aloitteesta. Aika ajoin vuosien kuluessa on väläytelty kysymystä Sairaanhoitajaliiton omasta edunvalvonnasta tai sen selvittämistä. Istuva valtuusto on aloittanut 2015, eikä ole käsitellyt selvitystyötä ennen kuin se oli jo aloitettu. Tälle työlle ei siis lähtökohtaisesti ole ollut valtuuston mandaattia, vaan työ on käynnistynyt hallituksen aloitteesta.
  Syysvaltuustossa 2015 asiaa esiteltiin valtuustolle hallituksen ja selvitysmiehen toimesta. Valtuuston puheenjohtaja toi esille tarpeen jäsenkyselyyn, johon hallitus totesi, ettei jäsenkyselyä tässä vaiheessa järjestetä. Valtuusto totesi syysvaltuuston kokouksessa, että hallituksen on tehtävä tarkempia arvioita taloudellisista riskeistä erityisesti työmarkkinavaihtoehdon osalta ennen kuin valtuusto voi tehdä asiasta mitään päätöksiä.
  Kevään 2016 aikana alueyhdistykset ovat järjestäneet tilaisuuksia, joissa tulevaisuustyötä on avattu jäsenistölle. Hallituksen jäsenet ovat osallistuneet näihin tilaisuuksiin. Tilaisuuksissa on ollut vaihteleva määrä osallistujia. Vallitseva mielipide on ollut, että Sairaanhoitajaliiton pitäisi pysyä Tehyn yhteistyöjäsenjärjestönä. Työmarkkinajärjestöksi siirtyminen ei ole saanut laajaa kannatusta, vaikka toki senkin vaihtoehdon puolestapuhujia on ollut. Vain yksi alueyhdistys teki asiasta webropol-kyselyn. Tähän kyselyyn vastanneista 2/3 ilmoitti, ettei kannata työmarkkinajärjestöksi siirtymistä.
  Ennen huhtikuun lopussa ollutta tulevaisuustyöpajaa hallituksella on ollut kokous, jossa hallitus on äänestyspäätöksellä 7-2 sitoutunut jatkamaan selvitystyötä työmarkkinavaihtoehdon puolesta. Hallituksen pöytäkirjat ovat julkisia, joten laitan tähän otteen pöytäkirjasta.
  Hallitus kävi keskustelun Sairaanhoitajaliiton tulevaisuustyöpajan valmistelusta, liitteistä sekä tehdyistä laskelmista eri tulevaisuusskenaarioiden rahoittamiseksi. Hallitus päätti keskustelun perusteella alistaa tulevaisuusvaihtoehdot äänestykseen. Tulevaisuusvaihtoehdot ovat: A) Sairaanhoitajaliitto säilyy Tehyn yhteistyöjäsenjärjestönä, mutta toimintaa supistetaan siten, että budjetti on 0-budjetti. Tavoitellaan 20.000 jäsenen jäsenkantaa. Toimihenkilöitä 2 sekä kokoaikainen puheenjohtaja. B) Sairaanhoitajaliitto muuntuu työmarkkinajärjestöksi, johon tavoitellaan 20.000 sairaanhoitajan jäsenyyttä lähtökohtana. Äänestyksessä äänet jakautuivat, vaihtoehto A) 2 ääntä, vaihtoehto B) 7 ääntä. Hallitus päätti, että äänestyksen tuloksena voittanut vaihtoehto B) Sairaanhoitajaliiton tulevaisuusskenaarioksi kerrotaan 23.4.2016 valtuutetuille tulevaisuustyöpajassa. Hallituksen jäsenet Pirjo Sirviö ja Lisbeth Fagerström jättivät eriävän mielipiteen päätöksestä: “Emme voi yhtyä hallituksen päätökseen siitä, että Sairaanhoitajaliitto muuntuu työmarkkinajärjestöksi”.
  Kuten edeltä voi lukea hallitus oli sitoutunut viemään Sairaanhoitajaliittoa työmarkkinajärjestöksi.
  Tulevaisuustyöpajassa huhtikuussa valtuuston jäsenillä ei juurikaan ollut mahdollisuutta esittää kysymyksiä. Koko tulevaisuustyötä on leimannut hallituksen vähättelevä suhtautuminen niin valtuuston kuin jäsentenkin mielipiteeseen.
  Valtuusto päätti kokouksessaan 11.6.2016 lopettaa selvitystyön. Tämä oli äänestyspäätös. Vain yksi valtuutetuista kannatti selvitystyön jatkamista. Valtuuston jäsenet edustavat alueensa sairaanhoitajia. Valtuusto ei aja päätöksenteossa omaa etuaan, vaan pyrkii tekemään päätöksiä sairaanhoitajien parhaaksi. Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa enemmistön valtuutetuista mielestä taloudellinen edunvalvonta on viisainta hoitaa Tehyn toimesta. Sairaanhoitajaliiton vaikutusmahdollisuuksia Tehyssä pyritään lisäämään ja yhteistyötä tekemään entistä tiiviimmin ja avoimemmin.
  Luottamustehtävässä toimivalla pitää olla luottamus koko ajan. Valtuusto äänesti luottamuksesta hallitukseen ja totesi äänin 19-7 (yhdestä alueyhdistyksestä ei ollut edustajaa paikalla), ettei riittävää luottamusta ole. Tällaiset ratkaisut eivät koskaan ole helppoja. Valtuusto ei uskonut, että hallitus, joka lähti selvitystyöhön tavoitteenaan viedä Sairaanhoitajaliitto työmarkkinajärjestöksi, olisi pystynyt sitoutumaan valtuuston päätökseen ja kyennyt sellaiseen yhteistyöhön Tehyn kanssa, jota nyt tarvitaan.
  Sairaanhoitajaliitto on ollut ja tulee olemaan itsenäinen toimija. Tämä tarkoittaa myös itsenäistä päätöksentekoa. Sairaanhoitajaliitolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus Tehyn valtuustossa, kuten myös Tehyllä on Sairaanhoitajaliiton valtuustossa. Päätöksentekoon toisen järjestön edustajat eivät osallistu. Puheet itsenäisyyden menettämisestä ovat tuulesta temmattuja. On nimittäin juuri päinvastoin – Sairaanhoitajaliitto on nyt entistä selkeämmin nostamassa sairaanhoitajien asemaa Tehyn yhteistyöjäsenjärjestönä. Yhteisellä tahtotilalla ja avoimella yhteistyöllä parannamme sekä ammatillista että taloudellista edunvalvontaa.

  Terhi Reunama
  Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja

  • Kiitos Terhi!

   Uskon, että tämän alkujaan hieman koukeroisen ja omalaatuisen prosessin kulku nyt aukeaa jäsenistölle. Taustalla on kuitenkin ihan yksinkertainen asia; valta.
   Kun satun tuntemaan ihmisiä aika laajasti ay-kentällä, niin minulle on muodostunut viimeisen vuoden aikana käsitys, että Sairaanhoitajaliitto oli pelinappulana paljon suuremmassa pelissä kuin vain Tehyn ja Shl:n keskinäiset kuviot.
   Akava pelkäsi, että se jää jalkoihin, jos Sak ja Sttk yhdistyvät ja siinä samassa rytinässä Akava uhkasi hajota sekin sisältä päin. Akavan sisällä kun Lääkäriliitto ja OAJ tekevät niin kuin heille sopii ja muut vain vikisevät. Akava otti tästä syystä käyttöön ”hajota ja hallitse” -menetelmän ja suuntana oli mm. Tehyn yhteistyöjäsenliitot Shl ja muuan Röntgenhoitajaliitto. Röntgenhoitajaliitto lähti Tehystä, mutta jäsenet ei seuranneetkaan mukana. Ketähän ko. liitto nyt sitten edustaa Akavassa?
   Miten olisi käynyt Sairaanhoitajaliitolle samassa tilanteessa? Aivan samoin kuin sisar-/veljesjärjestölle kävi ja muuta ei näköjään Shl:n hallitus edes tavoitellutkaan vai mitä olette mieltä tuosta Terhin yllä esille tuomasta jäsentavoitteesta(20000) uutena työmarkkinaneuvottelujärjestönä. Tehyssä on kuitenkin 80000 sairaanhoitajaa jäsenenä, eli yli puolet Tehyn jäsenistä on sairaanhoitajia. Oliko hallituksen tavoitteena ottaa vain maisterit, tohtorit ja pari muuta mukaan Akavaan?
   Meraston Merjahan on profiloitunut jo vuosien ajan ylemmän korkeakoulututkinnon puolesta puhujaksi. Ei siinä mitä, mutta hänen arvostuksensa amk- tai meitä vielä vanhempia opistotason sairaanhoitajia kohtaan ei ole ollut kummoinenkaan. Palkkaus hänen mielestään kuulemma seuraa koulutustasoa ihan itsestään. Olen hänen kanssaan väitellyt tästä vuosien mittaan muutaman kerran ja kummankaan ajatus ei ole olennaisilta osin muuttunut miksikään. Minä siis edustan sitä ay-koulukuntaa, joka on sitä mieltä, että palkankorotus ei neuvottelupöydässä tule pelkästään pyytämällä vaan tilanne on tehtävä sellaiseksi, että työnantajankin etu on maksaa eikä kyykyttää. Tämän näytti toteen mm. 2006 neuvottelukierros.
   Toisena päinvastaisena esimerkkinä ovat esim. akavalaiset lastentarhanopettajat ja kirjastonhoitajat. Heillä pitäisi olla tuon Merjan logiikan mukaan huomattavasti meitä hoitajia korkeammat palkat, vaan eipä ole. Osin on jopa päinvastoin.
   Tällaiseen naiiviuteen ei ole etenkään meillä sairaanhoitajilla varaa yhtään. On toimittava yhdessä hoitoalan edunvalvonnan puolesta emmekä saa antaa työnantajapuolen neuvottelijoille yhtään ilmaista valttikorttia tuleviin neuvotteluihin. Sellainen olisi muodostunut hajonneesta sairaanhoitajajoukosta, joista suurin osa olisi kuulunut Tehyyn ja loput villejä tai uuteen Shl:oon.
   Tärkeintä meidän on muistaa, että emme saa olla vihollisia työntekijäpuolen liittojen kanssa. Kyllä se neuvottelujen vastapuoli on työnantajien KT ja EK, riippuen sopimusalasta. Ja ehkä vielä tärkeämpää on muistaa, että niin Shl kuin Tehykin on juuri niin vahva kuin sen yksittäiset jäsenet ovat.

  • Kiitos selvityksestänne. Oikein toimittu. Voin taas ylpeänä olla sairaanhoitajaliiton jäsen.

 7. Hei.
  Valtuusto on toiminut rohkeasti ja nimenomaan jäsenistönsä etujen mukaisesti. Kiitos siitä.

 8. Kiitos valtuuston puheenjohtajalle asiallisesta selvityksestä tapahtumien kulusta.

 9. Kovin vähän tätä kokonaisuutta on jäsenistölle avattu. Nyt täällä, keskusteluketjun seassa, on valtuuston pj:n selvitys. Tänne ei ihan hirveän moni kylläkään osu. Onko tästä nyt tulossa kattavasti lehteen? Kylläkin se on vähän myöhäistä, koska tässä on jo huhumyllyt levittäneet tietoa kuukauden ajan, kukin suuntaansa.

 10. Taitaisi Toini Nousiainen nyt kääntää kylkeä?Itsekin aikoinaan Tehyä perustamassa olleena ja entisenä keskushallituksen jäsenenä, nyt eläkeläisenä häpeän minäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *