Sairaanhoitajaliiton valtuusto valitsi uuden hallituksen

Sairaanhoitajaliiton valtuusto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen 2.7.2016. Valtuusto vapautti tehtävistään Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja hallituksen. Valtuuston ylimääräisessä kokouksessa valittiin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi Sairaanhoitajaliiton kehittämisjohtaja Nina Hahtela. Väliaikaisena varapuheenjohtajana toimii Heli Naukkarinen.

Valtuusto valitsi myös väliaikaisen seitsemänhenkisen hallituksen varajäsenineen. Toimikausi kestää seuraavaan valtuuston kokoukseen 26.11. asti.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto oli tyytymätön hallituksen pyrkimyksiin tehdä Sairaanhoitajaliitosta työmarkkinajärjestö. Sairaanhoitajaliiton valtuusto linjasi aikaisemmin kesällä 11.6. pidetyssä varsinaisessa kokouksessaan, että työmarkkinajärjestöksi siirtymistä koskevaa selvitystyötä ei enää jatketa. Tällöin valtuusto päätti, että Sairaanhoitajaliitto pysyy edelleen Tehyn yhteistyöjäsenjärjestönä.

Lisätietoja antavat:

Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja
Terhi Reunama, terhireunama@gmail.com, 040 5105 560 sekä
puheenjohtaja Nina Hahtela, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi, 010 321 3331.

53 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajaliiton valtuusto valitsi uuden hallituksen

 1. Kyllä jotain pitää tehdä, jos liiton jäsenmäärä tippuu, nuoret eivät tajua liiton merkitystä. Tunnet merkistä ja muut iskulauseet helisevät tyhjyyttään. Sairaanhoitajapäivät olivat heikosti järjestetty ikinä. Oireellista sekin. Varsinaisen
  edunvalvonnan sopimukset ym jättäisin tehylle jossa sh-loitolla on paljon vaikutusvaltaa. Pitää kysyä miksi kuuluun liittoon.

 2. Edelliselle kommentoijalle, Karille, ihan sen verran tiedoksi, että ainakin me Pohjois-Hämeessä kysyimme jäsenistön mielipidettä tästä asiasta. Enemmistö vastaajista, siis yli 70 % vastusti sairaahoitajaliiton muuttumista työmarkkinajärjestöksi. Eli kyllä kysyimme nimenomaan jäsenten mielipidettä. Eli uskallusta kysyä meiltä kyllä löytyi 🙂 Itse tunnen laajalti kollegoita 20 työvuoden ajalta aika monesta organisaatiosta (ihan niitä ”rivisairaanhoitajia” ), enkä kuullut yhdenkään kannattavan puheissa työmarkkinajärjestöksi siirtymistä, vaan toiveissa on ollut kehittää alueyhdistystä muuten 🙂 Ja se on meillä Pohjois-Hämeessä tavoitteenakin ! – Inkeri Ruuskaselle kommentoisin, että jos ei jäsenet halua lähteä ay-järjestöksi (Akavaan) , niin sekö tuo nutturat päähän ja nauhakengät jalkaan ? Kummallinen kommentti minusta. En oikein ymmärtänyt ponttia 🙂

  • Olit Satu ymmärtänyt väärin ajatukseni, joten selkiytän hieman sitä. En ottanut kantaa siihen miten edunvalvonta järjestetään. Jäsenistön mielipidettä tottakai pitää kuulla.. Mielestäni yhteistyön kehittäminen terveydenhoitajien kanssa on tärkeää. Kommenttini niiaamisesta ja muusta perustuu pelkästään Sairaanhoitajaliiton sivujen kautta saamani informaatioon. Se, että kesken kautta lähdetään tekemään valtuuston päätöksellä noin valtavaa muutosta hallinnossa on vakava riski. Uutisoinnista heijastuu halu palata vanhaan aikaan eli mitä -70-luvulla on päätetty, on pyhää, sitä ei saa epäillä. Näin äkkiväärällä päätöksellä menetetään koko se henkilökohtaisen työn tuoma verkostotuntemus ja jalansija yhteiskunnassa, mitä hallitus, puheenjohtaja että varapuheenjohtaja ovat varsin tehokkaasti saaneet aikaiseksi sairaanhoitajan asemien vahvistamiseksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Myös sairaanhoitajapäivien näkyvyys on vuosi vuodelta parantunut. Tulee väistämättä mieleen aikamoinen valtapeli…

  • Hyvä että edes jossain on kysytty… Mutta mikä oli vastaajamäärä jäsenmäärästä Pohjois-Hämeessä? Onko kaikki faktat tuotu sekä puolesta että vastaan puolueettomasti kaikkien tietoon? Pohjois-Hämeellä ei ollut edustusta hallituksessa, onko tämä kalvanut mieltä ja alettu harrastamaan valtapeliä?
   Onneksi tästä maasta löytyy rohkeita liittoja jotka uskaltavat tehdä ratkaisuja jäsenistönsä parhaaksi ja ja tällä tarkoitan metsäteollisuutta joka erosi ek.sta edunvalvontaan tyytymättömyyden takia. Siellä on ajateltu jäsenistöä eikä omia nutturoita. Ai mutta siellähän on miehet päättäneet asiasta, ei ole tupperware sukupolvi vaikuttanut kuten sh-liitossa.

  • Kuulostaa brexitltä, kansa äänestää, mutta ei ihan tarkkaan tiedä kaikkea eikä ymmärrä ihan kaikkea mistä äänestää…Mikä oli muuten teillä vastaaja%, ja miten suorittimeen kyselyn? Ei tämä taida olla ihan näin mustavalkoista, harmillista sillä erotettu hallitus teki hyvää työtä ja katsoi tulevaisuuteen. Tehy on tehy ja sh-liitto on oma liittonsa, molemmat tekevät omia juttujaan – yhteistyö lähes olematonta ja silmälumetta. Lisäksi tehdyllä on muitakin ammatteja edustettuina, joissa kaikissa on laskeva jäsenmäärän trendi, valitettavaa mutta totta. Kahden luukun homma ei ole tätä päivää.

 3. Todella rohkea ja jäsenistön mielipiteitä kunnioittava päätös. Sairaanhoitajaliittoa oltiin viemässä todella harhaan ja sen jälkeen vasta olisi koittanut se suuri jäsenkato. Hienoa, että kuuntelette jäsenistöä ja haluatte suunnata kehityksen kohti tulevaiduuden SHl:a. Tais olla tietyillä ihmisillä vain omat ura ambitiot taka-alalla. Olenkin ihmetellyt jo vuosia SHL puheenjohtajan kirjoituksia ja lausuntoja. Ne ovat olleet jäsenistöä aliarvioivia ja todella liittoa repiviä. Ja tulos on nyt sitten tässä nähtävänä. Onneksi näin. Vielä kerran, kiitos rohkeista päätöksistä.

 4. Jokainen voi vaikuttaa osallistumalla esim. alueyhdistyksensä vuosikokoukseen ja ottamalla yhteyttä aluyhdistyksensä hallituksen jäseniin niin saat tiedon siitä onko jäsenistöä kuultu.
  Sairaanhoitajaliitto on jokaisen sh:n liitto huolimatta siitä mikä taho taloudellisen edunvalvonnan hoitaa. Tässä ajassa ei ihan heti neuvottelupöytiin tietä uusi taloudellinen edunvalvoja raivaa ja mahtavaa jos tässäkin viestiketjussa mukana olivat ovat itseaktiivisia toimijoita ja ajavat meidäm sairaanhoitajien asioita omalla alueellaan.
  Mielipiteitä jokaiselle saa asioista olla, mutta pelkkä puhe ei riitä on oltava itse valmis laittamaan iteensä likoon sekä uhrata arvokasta vapaa-aikaansa yhteisten asioiden eteen.
  Ei muuta kuin toiveita, näkemyksiä ja kommentteja lisää niin uudet toimijat tietävät mitä jäsenkunta haluaa! Puhelinnumeroita kaksikin näyttää olevan tiedotteessa.

 5. Miksi Tehy aikoinaan perustettiin ja Sairaanhoitajaliitto ,Toini Nousiaisen johdolla,oli siinä perustamistyössä avainasemassa?Yksi syy oli taloudellisen edunvalvonnan tehostaminen,ajatus,että yhdessä muiden hoitoalan liittojen kanssa olemme enemmän.Palkkojen nostaminen koulutusta ja työtä vastaavaksi ei ole ollut senkään jälkeen helppoa.Se ollaan nähty työtaistelujen aikana ja neuvottelemalla/pyytämällä? ne eivät ole hoituneet sen vertaa.Aina palkkojen nostamiseen on tarvittu joko perinteinen lakko tai viimeksi v.2007 joukkoirtisanotumisella uhkaaminen.
  Meidän palkat kulkevat käsikädessä muiden koulutetun hoitohenkilöstön palkkojen kanssa,halusimme tai emme,Olemme yksi ammattiryhmä moniammatillisessa työssä,hyvin erilaisissa työpaikoissa.

 6. Todella hämmentävää politikointia! Voisiko joku avata mistä tässä oikein on kyse, kiitos. Mitä on tekeillä ja miksi? Tuntuu oudolta, että varsinainen valtuuston kokous on ollut kesäkuun alussa ja heinäkuun alussa pidetään ylimääräinen valtuuston kokous. Jäsenenä en löydä tarkempaa tietoa mistään – siis netistä, kun tietokoneella olen ja tilannetta ihmettelen.

  • Hyvä kysymys, vastauksia varmaan joudumme odottamaan ties miten kauan. Minusta tuntuu, että tämä on paluuta menneisyyteen enemmin kuin katsominen tulevaisuuteen. Tämä koko edunvalvonta tarvitsee uudistusta !

 7. Toini Nousiainen kääntyisi haudassaan, jos tietäisi mitä nykyajassa puuhastellaan. Hän oli niin fiksu, että ymmärsi että vain yhteen kuulumalla ja yhdessä asioita ajamalla asioihin on mahdollista vaikuttaa. Se on koko ammattiyhdistysliikkeen perusidea mikä on päässyt kaikilta unohtumaan tässä ajassa. Tämän päivän hoitohenkilöstö on yhdessä toimimisen sijaan valmis sahaamaan omaa oksaansa pirstaloimalla lisää jo nyt liian hajallaan olevaa hoitoalan järjestäytymiskenttää. Jos kaikki järjestäytyisivät yhteen jatkuvan torailun sijaan, niin meillä ehkä olisi mahdollisuus saada alalle oma työehtosopimus ja sen myötä ala pois palkkakuopasta. Siihen ei pysty yksinään lähärit, saikkarit tai mitkään. Jos yksi ammattiryhmä alkaa hankalaksi, niin sitten tarkistellaan kelpoisuuksia ja laillistamisia uudestaan. Mikään ei ole kiveen hakattua ja se kaikkien olisi hyvä muistaa samalla kun itseään yrittää muiden yläpuolelle ylentää.

 8. Liityin juuri takaisin Sairaanhoitajaliittoon oltuani pois sieltä muutaman vuoden. Yksi syy eroamiseen oli se, että Sairaanhoitajaliitto on etääntynyt melko kauas ammattikunnan arjesta ja Sairaanhoitajapäivistä on tullut lähinnä markkinatapahtuma, kaukana ovat Toini Nousiaisen periaatteet. Ajat muuttuvat ja jäsenistö sen myötä, uudistuminen on välttämätöntä mutta ei siten, että hyvä ja arvokas heitetään pois. Tulevina vuosina alalla tapahtuvat muutokset tulevat olemaan suuruusluokaltaan valtavia ja niillä on välittömiä vaikutuksia jäsenkuntaan. Tämän tulisi näkyä jo nyt koulutussuunnittelussa ja erityisesti sen tulisi näkyä Sairaanhoitajaliiton lähivuosien toiminnan linjauksissa. Ja yksin emme pärjää. Mikään ei ole niin helppoa kuin eri ammattiryhmien yllyttäminen toistensa kimppuun. Naisvaltaisilla aloilla tähän ei paljon tarvita, naisten lasikatto on tehty naisista. Mutta Sairaanhoitajaliitto ei ole ammattijärjestö, se ei ole tavoite.

 9. Toivottavasti valtuuston päätös tarkoittaa itsenäisen ja vahvan sairaanhoitajaliiton toiminnan jatkumista ja työn tekemistä arvostuksemme nostamiseksi sille kuuluvalle tasolle. Tulevaisuustyö jätettiin nyt kesken ja systemaattiselle jäsenistön kuulemiselle ei annettu tilaisuutta. Tehyn tekemä selvitystyö ei voi olla päätöksentekoamme sanelevaa. Valtuuston jäsenten ja alueyhdistysten välistä kommunikaatiota on tulevaisuudessa kehitettävä. Tulevaisuustyöhön liittyviä jäseniltoja järjestettiin useamman alueyhdistyksen alueella, mutta systemaattista selvitystyötä ei ilmeisesti Hämettä lukuunottamatta ole tehty. Päätöstä ei voi pitää yksimielisenä.
  Viimeisimmät uutisoinnit ammattikunnastamme kun eivät mitenkään arvoamme nosta. Sairaanhoitajuus on työtä potilaan parhaaksi: vahvaa ammattiosaamista, vuorovaikutusta, läsnäoloa ja hyvän elämän jatkuvuuden turvaamista. Olemmeko kuitenkin vain peloissamme oman mukavuusalueen rajojen ylittämisestä? Toivotan kaikkea hyvää työnsä lopettavalle johdolle ja toivotan uudelle väliaikaiselle hallitukselle vahvaa otetta sairaanhoitajien aseman parantamiseen. Tarvitsemme vahvan yhteisen rintaman, emme sisäisiä ristiriitoja ja valtataistelua. Hämmentyneenä jään seuraamaan tilannetta. Toivotan kuitenkin teille kaikille erittäin hyvää kesää. Kerätkää voimia ja renoutukaa. Meitä sairaanhoitajia tarvitaan tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa monissa tehtävissä perustasolta asiantuntijatehtäviin saakka. Meistä jokainen on tärkeä ja vain me itse voimme tehdä työstämme merkityksellisen jokaisen kohtaamamme asiakkaan /potilaan kautta. Rohkeutta, vahvuutta ja halua ihmislähtöiseen auttamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *