Sote on sairaanhoitajalle mahdollisuus

Sairaanhoitajaplus: Mitä sote tarkoittaa sairaanhoitajalle nyt ja tulevaisuudessa? Kysyimme Päivi Nygreniltä, sosiaali- ja terveysministeriön sote-uudistuksen toimeenpanon johtavalta asiantuntijalta.

– Näen sotessa paljon enemmän plussia ja mahdollisuuksia kuin uhkia ja miinuksia, Nygren toteaa.

STM:n johtava asiantuntija Päivi Nygren näkee paljon plussia sotessa.

Nygren kannustaa sairaanhoitajia seuraamaan aktiivisesti muutosta ja miettimään, miten voi varmistaa sen, että oma osaaminen tulee käyttöön tulevissa palvelurakenteissa. Lisäksi hän kehottaa miettimään, mitä vaatimuksia muutokset aiheuttavat omalle osaamiselle ja varautumaan esimerkiksi täydentämään osaamistaan.

Nygren ei usko yhden yön aikana tapahtuvaan muutokseen.

– En ajattele niin, että 1.1.2020 kaikki muuttuu. Näen muutoksen ennemminkin janana. Toiminnot fuusioituvat, uudet palvelukokonaisuudet muodostuvat pikkuhiljaa. Paljon tapahtuu ja paljon voidaan myös tehdä jo nyt, ja on tehtykin.

Kaikkiin kysymyksiin ei ole vielä vastauksia, koska lainsäädännön valmistelu on kesken.

Nygren kertoo tilaisuudesta, jossa hän hiljattain vieraili puhumassa sotesta.

– Sairaanhoitajilla on valtava halu tietää ja paljon kysymyksiä, joihin liittyy uhkakuvia ja pelkoakin tulevaisuutta kohtaan.

Nygren kertoo ehdottaneensa tilanteen hahmottamista asiakkaan näkökulmasta: Mistä asiakas tulee, minne hän menee? Millaiselta tilanne alkaa näyttää, jos kokonaisuus hahmotetaan potilaan silmin? Miten voin vaikuttaa potilaan palveluketjun sujuvuuteen?

Nygrenin mukaan on selvää, että sairaanhoitajan työ on jatkossakin vahvasti mukana läpi koko palvelukokonaisuuden.

– Sairaanhoitajan perusosaaminen on vahva, ja se on hyvä lähtökohta tuleville muutoksille.

Miten sitten soten tuomiin muutoksiin kannattaa varautua?

Asenne on Nygrenin mukaan tärkeä: kannattaa olla paitsi aktiivinen muutosten seuraaja myös osallistua.

– Nyt on vaikuttamisen paikka. Toiminta- ja palvelukulttuuri muuttuvat. Pitää pysyä muutoksessa mukana ja ottaa aktiivinen rooli. Vaaditaan johtajuutta ja tahtotilaa, tekoja ja ratkaisuja.

Koska asiakaslähtöinen palvelu on sairaanhoitajan osaamisen ydintä, Nygren näkee, että sairaanhoitajan rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä omahoidon tukemisessa ja ohjauksessa vahvistuu.

– Sairaanhoitajan näen tulevaisuuden sote-keskuksissa ensimmäisenä kontaktina, joka ohjaa potilaan spesifimpien palveluiden pariin. Osa näistä jatkopalveluistakin on ilman muuta sairaanhoitajan tarjoamaa palvelua, sanoo Nygren.

Sairaanhoitaja on jo ennestään työskennellyt hyvin lähellä asiakasta. On luontevaa, että ohjaamisen lisäksi palvelutarpeen arviointi on jatkossa iso osa sairaanhoitajan työtä.

Myös sairaanhoitajan rooli palveluohjaajana kasvaa Nygrenin mukaan perus- ja erityistason palveluiden kokonaisuudessa. Nygren näkee sotessa monta mahdollisuutta sairaanhoitajalle. Yksi on koordinoijan roolin ottaminen.

– Sydänhoitajat, diabeteshoitajat ja neurohoitajat esimerkiksi voivat hyvin koordinoida potilaan palveluketjutoimintaa.

Tulevaisuudessa johdetaan Nygrenin mukaan yhä enemmän verkostoissa, ekosysteemeissä. Asiakkaan palvelukokonaisuudessa korostuu monialainen ja moniammatillinen verkostomainen työote.

Kuka sote-keskuksessa palvelee asiakasta?

Sairaanhoitajan työn osuutta sote-keskuksissa ja asiakassetelin palveluvalikkoon kuuluvia sairaanhoitajan tarjoamia toimintoja ei Nygrenin mukaan vielä voi kovin tarkasti hahmottaa, koska monilta osin ollaan vielä tekemisissä keskeneräisten asioiden kanssa.

– Terveysneuvonta ja ohjaus kuuluvat jatkossakin tiiviisti sairaanhoitajan työhön. Niiden merkitys korostuu entisestään, visioi Nygren.

Muutos on jana, sanoo Päivi Nygren. Ei 1.1.2020 vaan nyt, hän korostaa.

Nygren kaipaa sairaanhoitajia tekemään arvioivaa analyysiä ja pohdintaa esimerkiksi siinä, miten asiakas voidaan ottaa yhtenä asiantuntijana mukaan hoitoprosessiin.

Asioita on mahdollisuus toteuttaa jo nyt, korostaa Nygren. Sairaanhoitajille plussina hän näkee esimerkiksi case manager -tehtävät, palvelukokonaisuuksien koordinoivat roolit, uudenlaiset mahdollisuudet toimia lähiesimiestehtävissä sekä laajennetut tehtävänkuvat.

Terveystieteiden maisteri Päivi Nygren nimitettiin STM:n Johtavaksi asiantuntijaksi elokuussa 2017. Pesti on määräaikainen ja kestää vuoden 2019 loppuun. Nygrenin tehtävänä on ohjata erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä sekä asiakaskeskeisen palveluintegraation toteuttamista maakunnissa.

Nygren on työskennellyt sairaanhoitajana teho- ja sydänpotilaiden parissa. 1995-2005 hän työskenteli Satakunnan sairaanhoitopiirissä kehittämis- ja esimiestehtävissä. 2006 lähtien Nygren on työskennellyt hallintoylihoitajana, ensin Kanta-Hämeen ja sitten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Teksti Eva Agge, kuva Eva Agge ja Shutterstock

Yksi kommentti artikkeliin ”Sote on sairaanhoitajalle mahdollisuus

  1. Miten sairaanhoitajan lääkkeenmääräämis oikeus asumispalveluissa edistyy?Näkisin sen olevan yksi tulevaisuudessa merkittävässä asemassa oleva tehtävän kuva.Pienillä paikkakunnilla esimerkiksi yhdistettynä kotisairaanhoidon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *