Akuuttihoitotyön teemanumero ilmestyi!

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Sairaanhoitaja-lehden akuuttihoitotyön erikoisnumero 5/2017 ilmestyy tänään digitaalisesti.

Akuuttioppia Australiasta. Olimme seuraamassa, miten australialaiset akuuttihoitotieteen asiantuntijat kouluttivat suomalaissairaanhoitajia. Hyks Akuutti toi kansainväliset huippukouluttajat Julie Concidinen ja Judy Curreyn Suomeen.

– Australiassa sairaanhoitajaksi valmistunut henkilö ei voi tuosta vaan mennä töihin päivystykseen. Vuoden sisällä valmistumisesta pitää hakeutua yliopistoon täydennyskoulutettavaksi. Vuoden täydennyskoulutuksen jälkeen saa sertifikaatin, kahden vuoden jälkeen diploman ja kolmessa, neljässä vuodessa suoritettua Master-tason opinnot, koulutusta järjestänyt hoitotyön kliininen opettaja Elina Koota kertoo. Hän kaipaisi myös Suomeen kansallista akuuttihoitotieteen täydennyskoulutusta.

Kaksi vuotta sitten valmistunut Essi Hyypiä oli tyytyväinen Emergency Masterclass -koulutukseen. Hän on samaa mieltä siitä, että päivystystyö vaatii erikoisosaamista. Työtehtävät vaihtelevat niin laidasta laitaan. Vielä vuosi työssä olon jälkeen Hyypiää jännitti vastata puhelimeen linjalla, johon ohjattiin kaikista kriittisimmässä tilassa olevat potilaat.

Ambulanssisimulaattorilla huikeat mahdollisuudet. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kehitti opetuskäyttöönsä ambulanssisimulaattorin. Simulaattori on globaalistikin ainutlaatuinen. Se antaa uudenlaisen mahdollisuuden harjoitella ambulanssin hälytysajoa ja potilaan hoitoa liikkuvan kuljetuksen aikana.

Ambulanssisimulaattoria testanneet ensihoidon opiskelijat kokivat simulaation realistiseksi.

– Tarve oli selvä. Se hoitotyön osa-alue, jossa potilas liikkuu, oli jäänyt liian vähälle huomiolle, simulaattoria kehittämässä ollut ensihoidon lehtori Juhani Seppälä perustelee.

Laiteajokortti pian joka osastolle? Sairaanhoitajien käytössä on entistä enemmän erilaista teknologiaa. Hiljalleen käyttöön tuleva laiteajokortti mittaa osaamista teoriassa ja käytännössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalan tehohoidon ja päivystyksen osastot testasivat laiteajokorttia. Nyt osastolla työskentelevät antavat näyttönsä muun muassa defibrillaattorista, hengitys- viilennys ja dialyysilaitteista. Ajokortin suorittavat kaikki, jotka käyttävät laitetta itsenäisesti.

Yhteispäivystys selätti epäilyt. Psykiatrinen päivystys siirtyi Helsingissä osaksi yhteispäivystystä. Muutos huolestutti, mutta yhteistyö somatiikan ja psykiatrian välillä on käynnistynyt hyvin ja osaaminen laajentunut. Potilaalla on mahdollisuus saada monipuolisemmat päivystyspalvelut yhdestä paikasta.

Lue lisää näistä ja muista mielenkiintoisista aiheista Sairaanhoitaja-lehden numerosta 5/2017!

Printtilehti jaetaan Sairaanhoitajaliiton jäsenille ja tilaajille perjantaina 16.6.

Linkki digilehteen (luettavissa heti): http://shlehti.sairaanhoitajat.fi/

Lataa mobiilisovellus puhelimeesi AppStore- tai GooglePlay-kaupoista ilmaiseksi tunnuksella ”Sairaanhoitaja”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *