Sairaanhoitaja 4/17 on ilmestynyt

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Tänään digitaalisesti ilmestyvä huhtikuun Sairaanhoitaja-lehti seuraa Varhaispsykoosikeskuksen työtä psykoosipotilaiden auttamiseksi. Mitä aiemmin korkean riskin psykoosipotilaat tunnistetaan, ja mitä nuorempina he pääsevät hoidon piiriin, sen paremmat mahdollisuudet heillä on toipua kokonaan. Espoossa vastaanotolle pääsee ilman lähetettä.

– Heti ja varsinkin näissä ensimmäisissä tapaamisissa meidän työntekijöiden pitää pystyä välittämään toivoa, sanoo osastonhoitaja Marja Pirinen.

Jyväskylässä terveysasemilla ilman ajanvarausta työskentelevät päihdesairaanhoitajat ovat osoittautuneet tarpeellisiksi. Potilaan ja omaisen on helppo tulla omalle terveysasemalle puhumaan huolistaan. Tarvittaessa hän saa sieltä ohjauksen erityispäihdepalveluihin. Verkostotyö on tärkeää. 80 prosentille potilaista riittää yhden toimijan tarjoama tuki.

Opiskelijoiden tekemä käsihygieniahavainnointi osoitti, ettei henkilökunnan käsihygienia ole aina niin esimerkillistä. Vaikka oikeat toimintatavat tunnetaan, arjessa lipsutaan niistä. Käytännönläheinen havainnointi auttoi opiskelijoita ymmärtämään käsihygienian merkityksen, mutta pelkona on, että ottavat esimerkkiä ohjeista lipsuvista kollegoista.

Norovirus vaatii tarkkuutta osastolla.

– Suojatoimet pitää aloittaa välittömästi, kun epäily viruksesta herää. Henkilökunnan on käytettävä suojaimia, kun he ovat lähikontaktissa potilaaseen, kertaa hygieniahoitaja Heidi Vepsäläinen.

Suositus on käyttää kertakäyttökäsineiden lisäksi pitkähihaista, muovitettua essua. Kuitutakkien ei katsota suojaavan tarpeeksi hyvin norolta. Hyvin pieni määrä norovirusta riittää tartuttamiseen.

Lue lisää näistä ja muista mielenkiintoisista aiheista Sairaanhoitaja-lehden numerosta 4/2017!

Printtilehti jaetaan Sairaanhoitajaliiton jäsenille ja tilaajille perjantaina 7.4.

Linkki digilehteen: http://shlehti.sairaanhoitajat.fi/

Lataa mobiilisovellus puhelimeesi AppStore- tai GooglePlay-kaupoista ilmaiseksi tunnuksella ”Sairaanhoitaja”.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *