Sairaanhoitajan työ kiinnosti

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Kansainvälisenä sairaanhoitajan päivänä 12.5. kansanedustaja Sanna Lauslahti tutustuu sairaanhoitajan työhön Töölön sairaalan neurokirurgian klinikassa, jossa hoidetaan keskushermoston (aivot ja selkäydin) sairauksia ja vammoja.

Kansanedustaja Sanna Lauslahtea Töölön sairaalan neurokirurgian klinikassa kierrättää hoitotyön kliininen asiantuntija Jaana Kotila.

– Sairaanhoitajan ammatti on tuttu lähinnä lainsäätäjän näkökulmasta, Lauslahti toteaa. Valtavan hyvä päästä näkemään työympäristöä ja työntekijöitä.

Aiemmin saman viikon aikana lukuisat kansanedustajat ovat käyneet tutustumassa sairaanhoitajien työpäiviin eri puolilla Suomea.

– Tarjosimme tällaisen mahdollisuuden tänä vuonna ensimmäistä kertaa, sanoo Sairaanhoitajaliiton markkinointipäällikkö Johanna Parmanen. Koska tämä osoittautui menestykseksi, tulemme järjestämään vastavia tapahtumia jatkossakin ja pääsemme kenties pureutumaan vielä syvemmälle sairaanhoitajan arkeen. Saamme sairaanhoitajien asioita päättäjien tietoon ja samalla päättäjät saavat ensikäden tietoa kentältä.

Sairaanhoitajaliiton 16 alueyhdistystä järjestivät käyntejä erilaisiin työpisteisiin kotihoidosta tehovalvontaan. Yli 20 kansanedustajaa ilmoittautui kierroksille. Sairaanhoitajan työhön ovat käyneet tutustumassa myös paikalliset virkamiehet. Myös Sairaanhoitajaliiton työntekijät ovat jalkautuneet työpaikoille, muun muassa Järvenpäähän, Turkuun, Kotkaan ja Kouvolaan. Sairaanhoitajat saivat kertoa työstään sekä esittää toiveita ja kysymyksiä.

Töölön sairaalassa hoitotyön kliininen asiantuntija Jaana Kotila on kansanedustajavierastaan vastassa ja lähtee kierrättämään häntä osastoilla. Samaisena perjantaina on menossa henkilökunnan kehittämispäivä. Kaikki kynnelle kykenevät osallistuvat, joten osastoilla näkyy vähemmän väkeä kuin tavallisesti.

– Tässä aulassa pidetään vuosittain neurokirurgiset liveviikot, mainitsee Kotila, kun kierros kulkee ohi aulan, jossa on rivissä lukuisia monitoreja seinällä. Viitisenkymmentä kirurgia ympäri maailmaa istuu tässä aulassa ja seuraa monitoreilta livenä menossa olevia leikkauksia.

Instrumenttihoitajat Nina Turunen (takimmaisena), Sari Lillman (keskellä) ja Marika Ehro (etualalla) kertovat työpäivästään. Kuulolla Sanna Lauslahti ja Jaana Kotila.

Kahvitilassa instrumenttihoitajat Marika Ehro, Sari Lillman ja Nina Turunen istuvat lounastauolla. Turunen ottaa välillä puhelun.

– Kolmoseen tulee tubieristys, hän sanoo puhelun jälkeen kollegoille ja selittää sitten vieraalle, että raskaana olevaa hoitajaa ei voi sijoittaa kolmoshuoneeseen, joten henkilökunnan pitää tehdä uudelleenjärjestelyjä.

– Välillä voimme olla viisikin tuntia kiinni esimerkiksi aivokasvainleikkauksessa mainitsevat hoitajat.

Kierros jatkuu ja jonohoitajan oven kohdalla Kotila selittää kehityksen suuntaa.

– Sen, mitä jonohoitaja nyt tekee kopissaan, hän voi jatkossa tehdä verkossa, siihen suuntaan ollaan menossa. Tulee chattihoitajia, joilta voi saada vastauksia kysymyksiin, valottaa Kotila.

Sanna Lauslahti, Jaana Kotila ja Tiina Karusalmi.

Tiina Karusalmi toimii vuorovastaavana. Hän kertoo työstään Lauslahdelle.

– Minä olen tänään se kokenut hoitaja, joka ottaa vastuun kokonaisuuden sujumisesta, Karusalmi selittää.

Vuorovastaava organisoi ja ennakoi parhaansa mukaan. Tiimin jäsenien on hyvä tietää, kuka vastaa. Karusalmi kertoo potilaan antamasta palautteesta, että hoitajat ovat aika paljon koneen äärellä.

– Kyllähän se totta on, asiat on kirjattava ja asioita on myös mitattava, jotta saadaan selville hoidon laatu.

– Tarvittaisiin enemmän mobiililaitteita, jotta sairaanhoitaja voisi tehdä kirjaukset potilaan vuoteen vierellä, Kotila toteaa. Muu infra on jo mennyt mobiiliin, pankit ja palvelut. Me tulemme siinä perässä, Kotila sanoo harmistuneena.

Oman työnsä hyvänä puolena Karusalmi pitää sitä, että töitä ei voi viedä kotiin.

– Ei ole sitä koneella istumista ja etätyötä enää iltaisin. Kun oven panee kiinni perässään, niin työt jäävät työpaikalle.

Vuodenajat näkyvät asiakaskunnan vammoissa, selittää Jenni Grönqvist. Vieressä kollega Aki Ahonen.

Jenni Grönqvist on ollut töissä Töölön sairaalan tehovalvontaosastolla 15 vuotta, Aki Ahonen neljä vuotta. Osasto toimii myös heräämönä.

He kertovat, että potilas voi joskus olla valvontaosaston monitoreja ja tekniikka täynnä olevassa huoneessa useamman viikonkin.

– Aivoverenvuotoon liittyvän spasmin takia esimerkiksi, sanoo Ahonen.

– On päiviä, jolloin ei ole taukoja, sanoo Grönqvist ja hymähtää katsoessaan ympärilleen huoneessa, jossa on vain kaksi potilasta.

Grönqvist alkaa kertoa työn kausiluontoisuudesta: syksyisin hirvikolarit, keväisin moottoripyöräonnettomuudet, talvisin liukastumiset ja kesällä veneonnettomuudet. Ja sitten on kotiäitien aneyrysmapiikki ennen joulua.

– Liikaa stressiä joulusta, Grönqvist toteaa ykskantaan.

Kotila alkaa luetella kiinnostavia faktoja aivovammoista:

– Suomessa sairaaloissa hoidetuista aivovammoista noin 65 prosenttia syntyy kaatumis- tai putoamistapaturmien seurauksina, viidennes aiheutuu liikenneonnettomuuksissa ja noin viisi prosenttia väkivaltatapahtumissa. Aivovamman saa Suomessa joka vuosi noin 15 000-20 000 henkilöä. Noin 50 prosentissa tapauksista on osallisena alkoholi.

– Niin kauan kuin on alkoholisoituneita, on töitä, sanoo Grönqvist näppituntumansa.

Miten tajaunnan tasoa tarkkaillaan, kertoo Taitava hoitaja -opiskelija Satu Salmi.

Valvontaosaston jälkeen Kotila pysähtyy juttelemaan Satu Salmen kanssa. Salmi on taitava hoitaja -opiskelija, joka tekee parhaillaan opinnoissaan videota tajunnan tason tarkkailusta.

– Videolla käydään läpi, miten edetään potilaan kanssa. Ja tavoitteena on tietenkin se, että kaikki hoitajat tekisivät samalla tavalla, systemaattisesti, Salmi kertoo.

Parin tunnin kierroksen päätteeksi Lauslahti säntää tyytyväisenä autolleen. Hän on saanut eväitä muun muassa sote-valiokuntaa varten. Jaana Kotila puolestaan lähtee keilaamaan. Henkilökunnan virkistäytymispäivä nimittäin jatkuu ensin keilahallilla ja sitten yhteisellä ruokailulla lähiravintolassa.

Teksti ja kuvat Eva Agge

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *