Sairaanhoitajaliitto ja Tehy: Sairaanhoitajien uudet työnkuvat nopeuttavat hoitoonpääsyä ja kaventavat terveyseroja

Sairaanhoitajaliitto ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ovat huolestuneet siitä, että sairaanhoitajien rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on kohdannut vastustusta. Liitot järjestävät tänään seminaarin sairaanhoitajien laajavastuisista työnkuvista, joihin myös rajattu lääkkeenmäärääminen kuuluu.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan Nina Hahtelan mukaan lääkkeitä määräävien sairaanhoitajien osaamista tulee hyödyntää tulevaisuuden sote-keskuksissa ja maakunnan liikelaitoksissa.

– Sairaanhoitajien uusia työnkuvia tarvitaan, jotta hoitoon pääsy on nopeaa ja terveyserot kaventuvat. Väestön ikääntyessä ja pitkäaikaissairaiden lisääntyessä sairaanhoitajien rooli ja merkitys tulevat entisestään kasvamaan.

Rajatusta lääkkeenmääräämisestä saadut kansalliset ja kansainväliset kokemukset osoittavat, että sairaanhoitajien lääkkeenmäärääminen on turvallista ja laadukasta. Valviran rekisterissä on yli 300 sairaanhoitajaa, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus ja keväällä 2018 heitä arvioidaan olevan jo lähes 400.

Seminaarissa esitellään sitä, miltä sairaanhoitajan laajavastuiset työnkuvat ja uudenlainen työnjako näyttäytyvät globaalisti ja meillä Suomessa. Lisäksi esitellään eri toimijoiden rooleja uusien työnkuvien kehittämisessä ja käyttöönotossa.

Sairaanhoitajien uudet työnkuvat ovat kansainvälinen ilmiö.

Tohtori Rogers puhuu seminaarissa sairaanhoitajien laajavastuisten työnkuvien kansainvälisestä kehityksestä ja tilanteesta kotimaassaan Isossa-Britanniassa, jossa sairaanhoitajilla on muun muassa laaja lääkkeenmääräämisoikeus.

– Jo noin 70 maassa on kehitetty tai ollaan parhaillaan kehittämässä sairaanhoitajien uusia työnkuvia”, toteaa Melanie Rogers, Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton (ICN, International Council of Nurses) Advanced Practice Nursing (APN) -verkoston puheenjohtaja.

Tehyn johtaja Kirsi Sillanpään mukaan uusilla työnkuvilla voidaan edistää sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita.

– On parannettava oikea-aikaista hoitoon pääsyä, vähennettävä palveluiden eriarvoisuutta, lisättävä palveluketjujen sujuvuutta ja hallittava kustannuksia.

Valtioneuvoston kanslian tuoreen raportin mukaan asiakaslähtöisyyden toteuttaminen uusissa sote-palvelurakenteissa edellyttää työn uudelleenjakoa. Sen mukaan hallittu ja mielekäs työnjako vaikuttaa hoidon ja palvelun tuloksellisuuteen, asiakastyytyväisyyteen sekä henkilöstön työhyvinvointiin.

Seminaaria voi seurata verkon kautta suorana lähetyksenä tästä linkistä torstaina 23.11. klo 12–17 ja tallenteena myöhemmin.

Lisätietoja:

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela, gsm 050 324 1955

Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää, gsm 040 820 7848

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *