Sairaanhoitajaopiskelijoiden harjoittelupaikkojen varaaminen ja saatavuus pitää turvata

Käytännön harjoittelut ovat oleellinen osa sairaanhoitajaopintoja. Jotta opiskelija voi saavuttaa opintojensa päätteeksi vaadittavan sairaanhoitajan osaamisen, erilaiset harjoittelupaikat, jotka vastaavat opintoihin liittyviin tavoitteisiin ovat välttämättömiä.

Opiskelijoiden harjoittelupaikkojen varaamisessa käytetään valtakunnallista Jobiili-varausjärjestelmää, josta opiskelijat varaavat käytännön harjoittelupaikat. Järjestelmä kadotti hetkellisesti useiden satojen sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden ensi keväälle 2018 varaamat harjoittelupaikat. Lisäksi virheellisesti ohjelman kautta on voinut varata tiettyyn harjoittelupaikkaan itselleen paikan, vaikka kyseinen harjoittelupaikka on ollut jo täynnä. Järjestelmän kautta ei ole kuitenkaan saanut tietoa siitä, että kyseiseen harjoittelupaikkaan ei enää mahdu.

Sairaanhoitajaliitto on huolissaan siitä, että sairaanhoitajaopiskelijat joutuvat kohtuuttomaan tilanteeseen varatessaan harjoittelupaikkoja ja voi käydä niin, että järjestelmän toimimattomuuden vuoksi tietyn vaiheen opiskelijalta jää kaikki sopivimmat harjoittelupaikat saamatta.

– Vaikka varaukset on palautettu, niin on oleellista, ettei tämän kaltaisia ongelmia pääse jatkossa syntymään, sillä tällainen saattaa vaarantaa opiskelijoiden valmistumisen, toteaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Ilmeisesti järjestelmän yhtenä ongelmana on ollut liiallinen kuormittuminen. Sairaanhoitajaliiton opiskelijafoorumin jäsen Hanna Junkkari ehdottaa, että jatkossa ongelmia voisi vähentää porrastamalla alueellisesti harjoittelupaikkojen avautumisen.

– Ymmärrettävää on, että kun hakijoita on paljon, kaikki eivät pääse unelmapaikkaansa harjoittelemaan. Opiskelijan kannalta ei ole kuitenkaan reilua, että unelmaharjoittelupaikan saamiseen vaikuttaa eniten nopeus ja tuuri päästä järjestelmään sisään, eivät opinnot tai oma motivaatio tiettyyn harjoittelupaikkaan, pohtii opiskelijafoorumin jäsen Tiina Molkoselkä.

Järjestelmä tulisi saada toimivaksi niin, että harjoittelupaikkojen varaaminen on tasapuolista, jokainen sairaanhoitajaopiskelija saa opintojaksoa ja sen tavoitteita vastaavan harjoittelupaikan, jotta opintojen päättyessä jokaisella valmistuvalla sairaanhoitajalla on riittävän monipuolinen osaaminen.

Lisätietoja: Anne Pienimaa, vapaaehtoistoiminnan päällikkö, Sairaanhoitajaliitto, puhelin 010 321 3337, sähköposti: anne.pienimaa@sairaanhoitajat.fi

 

4 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajaopiskelijoiden harjoittelupaikkojen varaaminen ja saatavuus pitää turvata

 1. Hyvä kirjoitus juu, mutta isoin ongelmahan tässä ei todellakaan ole joku jobiilin toimimattomuus, vaan se että lähtökohtaisestikkaan niitä harjoittelupaikkoja ei kaikille riitä. Aina jää joku ilman ja tähän nähdenhän jobiili-varaus on mielestäni kaikista reiluin tapa. Jos jotain täytyisi lähteä muuttamaan/kehittämään niin hommataan lisää niitä harjoittelupaikkoja, että kaikki ylipäätään pääsisivät harjoitteluihin!!!

 2. Kiitos Sairaanhoitajaliitolle kannanotosta asiaan, jolla on suuri vaikutus sairaanhoitajaopiskelijoiden opintojen etenemiseen, valmistumiseen ja urasuunnitteluun.

  Tämänhetkinen Jobiili-kaaos liittyy uuden varausjärjestelmän käyttöönottoon ja kertoo siitä, että järjestelmä on ollut selkeästi keskeneräinen ja puutteellisesti testattu ennen käyttöönottoa. Tämä on ollut viime vuosina valitettavan tavallista julkisen hallinnon tietojärjestelmähankinnoissa. Sellaisesta ei saisi kuitenkaan tulla ”uusi normaali”, vaan nyt pitäisi selvittää sekä tilaajan että tuottajan vastuut ja osaaminen, ja huolehtia että varausjärjestelmä saadaan tarkoituksenmukaisena käyttöön ilman lisäkustannuksia tilaajalle. Sillä näin suuret puutteet järjestelmässä vaikuttavat paitsi opiskelijan oikeuksien toteutumiseen, myös aiheuttavat kustannuksia.

  Tämän akuutin kaaoksen hyvä puoli on se, että se nosti keskusteluun myös kroonisia puutteita harjoittelupaikkojen varaamisjörjestelmässä. Jo edellisen ohjelmiston (Jobstep) aikaan harjoittelupaikan saaminen perustui onneen ja nopeaan nettiyhteyteen. Kun alueen harjoittelupaikat avautuvat tietyllä kellonlyömällä hakuun, kymmenistä samaa paikkaa tavoittelevista nopein ja onnekkain napinpainaja saa paikan. Hakijan urasuunnitelmalla, opintojen vaiheella, kiinnostuksella tai aiemmalla osaamisella ei ole vaikutusta. Tästä ei voi syyttää kuitenkaan tietojärjestelmän tuottajaa, vaan ongelma pitäisi ratkaista ammattikorkeakoulujen puolella. Toivon että työnantajat, Sairaanhoitajaliitto ja opiskelijajärjestöt tekevät yhdessä työtä AMKien kanssa tämän epäkohdan korjaamiseksi.

 3. Työelämässä työskentelevänä, vuosi sitten valmistuneena sairaanhoitajana olen seurannut tätä jobiilisotkua mikä on ollut ja toivotan tsemppiä ja pitkää pinnaa harjoitteluita varaaville opiskelijoille. Mitä harjoittelupaikkojen lisäämiseen tulee, olen monesta suunnasta ymmärtänyt, että useat harjoitteluita tarjoavat yksiköt ottavat opiskelijoita jo kapasiteettiinsa nähden maksimimäärän. Omassa yksikössäni on tälläkin hetkellä opiskelijoita niin monta, että jokaiselle ei ole onnistuttu järjestämään edes kahta ohjaajaa opiskelijoiden suuren määrän vuoksi. Tämän lisäksi on pakko myöntää, että on aivan eri asia tehdä töitä viikosta toiseen toista ohjaten, kuin itse työhön itsenäisesti yksin paneutuen. Oma työura on vasta alussa ja itse ainakin koen, että jatkuva ohjaaminen kehittää kyllä taitojani työelämässä ja etenkin ohjaajana, mutta tilaa myös omalle työn tekemiselle tulisi olla enemmän. Ohjaaminen on lisäksi aika ajoin raskasta riippuen monesta asiasta ja mitään korvaustahan ei ainakaan omassa yksikössäni ohjaamisesta sairaanhoitaja saa, yksikkö kyllä. Ja loppuun mainitsen toki, että tästä huolimatta ohjaaminen antaa paljon ja motivoituneen ja nopeasti oppivan opiskelijan kohdalla myös oma työkuorma voi keventyä omalta osaltaan.

 4. Hyvä, että Sairaanhoitajaliitto ottaa asian puheeksi. Kuitenkaan Jobiilissa ilmennyt ruuhkaongelma ei ole uusi tuttavuus. Sitä edeltänyt Jobstep nyki aivan samalla tavoin, vaikka silloin harkkapaikkojen varaus tapahtuikin porrastetusti Suomen eri alueiden mukaan.

  Eikö todellakaan siitä oppineena ole pystytty kehittämään ohjelmaa paremmaksi, saati että kaikki opiskelijat varaavat paikat samanaikaisesti koko valtakunnan laajuudelta? Jo vuosia sitten piti valita laite ja paikka oikein, että varmasti sai sen nopeimman netin käyttöönsä ja silti useimmat harkkapaikat oli mennyt minuuttia yli varaamisajan alkamisen jälkeen.

  Uskomatonta. Mutta paljon tsemppiä opiskelijoille, kyllä ne asiat järjestyy! Kokemuksen syvä rintaääni täällä hoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *