Sairaanhoitajat ovat sijoitus, eivät kuluerä yhteiskunnassa!

Viimeaikaisessa uutisoinnissa Suomen kilpailukyvyn heikkenemisen syyksi on jälleen nostettu sairaanhoitajien palkankorotukset vuonna 2007. Syyllistämisen sijaan on aika tehdä näkyväksi ja nostaa keskusteluun se yhteiskunnallisesti merkittävä työ, jota sairaanhoitajat tekevät väestön terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä, sairauksien hoidossa ja ehkäisemisessä sekä kärsimyksen lievittämisessä. Sairaanhoitajat ovat potilaan lähellä ympäri vuorokauden, hoitavat ihmisiä kaikissa elämänkaarenvaiheissa ja elämäntilanteissa. Terveydentilan kokonaisarviointi erilaisissa hoitoympäristöissä on sairaanhoitajan tehtävä. Siksi heidän osaamisensa on meille kaikille tärkeää!

Yksi vakavimmista terveydenhuoltojärjestelmien haasteista maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa on uhkaava työvoimapula koulutetuista, ammattitaitoisista sairaanhoitajista.  Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että sosiaali- ja terveydenhuollossa on vuoteen 2025 mennessä noin 20 000-60 000 työntekijän vaje.

Ruotsissa on ollut jo useamman vuoden ajan kiihtyvä, terveydenhuollon toimintaa lamauttava pula sairaanhoitajista. Ongelman taustalta löytyy merkittävimpinä asioina: palkkataso sekä työympäristö ja työehdot.  Viimeisimpien tutkimusten mukaan suomalaisista sairaanhoitajista jopa 10 % haluaa vaihtaa ammattia pois hoitoalalta.  Varsinkin nuorten vastavalmistuneiden sairaanhoitajien kohdalla tilanne on vakava. He ovat hälyttävässä määrin tyytymättömiä erityisesti palkkaukseen.

Julkisessa keskustelussa on tuotu esille myös aikomus alentaa hoitotyöntekijöiden pätevyyksiä.

Sairaanhoitajien korkeatasoisesta osaamisesta tinkiminen säästöjen nimissä onkin hyvin lyhytnäköistä ja tavoiteltujen säästöjen sijaan aiheuttaa välittömiä ja välillisiä lisäkustannuksia pitkällä aikavälillä. Tutkimusnäyttö osoittaa kiistattomasti, että riittävä sairaanhoitajamitoitus ja -koulutustaso säästää niin rahaa kuin ihmishenkiä, toteaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela

Sairaanhoitajaliiton valtuusto kokoontui 10.6. sääntömääräiseen kevätkokoukseen.

– Valtuuston puheenjohtaja Terhi Reunama toivoo, että päättäjät tunnistavat ja tunnustavat sairaanhoitajien laaja-alaisen osaamisen ja toiminnan vaikuttavuuden. Työn vaativuuden mukaisella palkkauksella ja työoloista huolehtimalla osoitetaan sitä mitä pidetään arvokkaana, onko sairaanhoitajan tekemä työ sitä? Nähdäänkö sairaanhoitajat yhteiskunnassamme sijoituksena vaiko kulueränä?

Lisätietoja:
Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja Terhi Reunama, puh. 040 510 5560, Terhi.Reunama@gmail.com

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela, puh. 050 324 1955, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *