Suomi 100 vuoden päästä – kuka vastaa hyvinvoinnistasi?

Satavuotiaan Suomen kansalaisten hyvinvointi on pitkään ollut yhteiskunnan ja yhteisön asia. Kehittyvä teknologia mahdollistaa meille jo nyt pääsyn terveystietoomme ja keikauttaa hyvinvoinnin tasapainon tulevaisuudessa uuteen muotoon. Hoitaako meitä sadan vuoden päästä robotti? Millaisen roolin kiihtyvässä muutoksessa ottavat palveluntuottajat, entä minkä yhteisö? Pysyykö mielemme tässä kaikessa innovatiivisena mukana? Entä kuinka käy heidän, jotka eivät pärjää uuden teknologian kanssa?

Terveydenhuollon kulttuurissa tapahtuu merkittävä muutos, kun asiakas nousee uudella tavalla keskiöön. Tämä näkyy lisääntyneenä valinnanvapautena, asiakkaan aktiivisempana roolina, osallisuutena, omahoidon lisääntymisenä ja omina terveysvalintoina.

Asiantuntijuus haastetaan ja se muuttuu enemmän omahoidon tukemiseksi. Sekä asiakkaat että ammattilaiset tarvitsevat terveystiedon lukutaitoa. Painopiste siirtyy ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen.

Työntekijöiden vähentämisen sijaan robotiikka ja automatiikka todennäköisimmin muuttavat hoitotyöntekijöiden työn sisältöä, työtehtäviä ja tehtäviin käytettävää aikaa. Parhaimmillaan sairaanhoitajan työtä voidaan kohdistaa uudella tavalla siten, että hoidolliset tulokset sekä työn taloudellisuus ja tehokkuus paranevat.

– SuomiAreenalla haluamme herättää keskustelua hoitotyön tulevaisuudesta. Miten hoitotyö ja sairaanhoitajan rooli muuttuu tulevissa uudistuksissa, Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo.

– Viime kädessä hoitohenkilökunnalla on vastuu potilaan hoidon tarpeen kokonaisarvioinnista ja päätöksestä. Sitä ei mikään teknologia voi korvata. Inhimillisyys ja inhimillinen kohtaaminen eivät sairaanhoitajan työstä häviä, toteaa Hahtela.

Suomi 100 vuoden päästä – kuka vastaa hyvinvoinnistasi?

Tiistaina 11.7. klo 15.15-16.30 Purje-lavalla.

Keskustelijoina:
Tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko, CIO, Mehiläinen Oy Kalle Alppi, Köyhyystutkija Maria Ohisalo sekä Tulevaisuustutkija Ilkka Halava.
Keskustelua juontaa Eeva Lehtimäki.

Huom. Keskustelu suorana TV-lähetyksenä SuomiAreenaTV:ssä.  Nähtävissä myös Maikkarin Katsomossa.

Sairaanhoitajat SuomiAreenalla 11.-14.7.

Torivartti: Hoitotyön catwalk, muotia kautta aikojen
Perjantaina 14.7. klo 11.40 – 12.00
Torilavalla esillä sairaanhoitajan muotia alkaen 1800-luvulta.

Sairaanhoitajien ”Klinikka” kansalaistorilla
Torstaista perjantaihin 13. – 14.7. Kauppatorilla.

Katso koko viikon ohjelma

Lisätietoa:
Nina Hahtela, puheenjohtaja, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi, puh. 050 3241 955,
Johanna Parmanen, markkinointipäällikkö, johanna.parmanen@sairaanhoitajat.fi, puh. 050 4117 724,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *