”Tällaista sen pitäisi olla”

Sairaanhoitajaplus: Minkälaisia muutoksia sote ja valinnanvapaus tuovat sairaanhoitajan työhön? Kysyimme sonkajärveläisen sairaanhoitajan Anne Kauppisen näkemyksiä. Hän on elokuusta alkaen työskennellyt yksityisellä perusterveydenhuoltoa tarjoavalla Kunnanlääkärit Sonkajärvi -lääkäriasemalla Sonkajärvellä.

Sairaanhoitaja Anne Kauppinen työskentelee Kunnanlääkärit Sonkajärvi -lääkäriasemalla.

Kun sairaanhoitaja Anne Kauppinen viime kesänä näki paikallisessa sanomalehdessä työpaikkailmoituksen, jossa haettiin sairaanhoitajaa yksityiselle terveysasemalle, hän ajatteli: nyt se tapahtuu.

Kauppinen työskenteli koko 2000-luvun alun lähihoitajana yksityisellä puolella vanhustenhoidossa. 2005-2009 Kauppinen teki työtä sijaiskodissa huostaanotettujen ja sijoitettujen lasten parissa.

– Tykkäsin kovasti, mutta se oli rankkaa, koska olin itsekin niin nuori.

2010 hän sai työn tehostetussa vanhustenpalvelun asumisyksiköstä. Samalla hän opiskeli monimuoto-opiskeluna sairaanhoitajaksi. Kauppinen viihtyi työssään kesään 2017 saakka.

Vuoden 2017 alussa Ylä-Savon sote-kuntayhtymässä alkoi valinnanvapauskokeilu. Sen myötä mahdollistui listautuminen terveyskeskuksen lisäksi myös yksityisen palveluntuottajan asiakkaaksi. Julkisen ja yksityisen palveluntuottajan palvelut ovat saman hintaisia.

Elokuussa ennen Sonkajärven lääkäriaseman varsinaista avajaispäivää pidettiin avoimien ovien päivä.

Valinnanvapauskokeilu on tuonut yksityiselle lääkäriasemalle parissa kuukaudessa 350 asiakasta.

– Ihmisiä kiinnosti ihan hirveästi. Laskimme, että 150 ihmistä pistäytyi päivän aikana ja useita kymmeniä listautui samalla asiakkaiksemme, kertoo Kauppinen.

 

Millaisia työpäiviä?

Kauppinen tekee työvuoronsa aamukahdeksan ja iltakuuden välillä.

Keskiviikkoisin Kauppinen ja lääkärityöpari käyvät Sonkajärven kunnan toisessa taajamassa Sukevalla pitämässä vastaanottoa, koska tarve siellä on suuri. Lääkäripalveluita ei ole ollut vuosiin. Työpari ehtii ottaa neljän tunnin aikana vastaan kuudesta kahdeksaan asiakasta. Ajat ovat Kauppisen mukaan täyttyneet hyvin.

Lääkärikeskuksen asiakkaat ovat enimmäkseen ikäihmisiä, mutta työssäkäyviä varten on haluttu antaa myös ilta-aikoja. Lapsiperheasiakkaat ovat myös löytäneet lähellä sijaitsevan lääkäriaseman palvelut.

Lääkäriasemalla toimii myös Enska-akuuttivastaanotto.

– Rintakipuisia ja tikkausta vaativia potilaita on esimerkiksi käynyt, kertoo Kauppinen.Kauppiselle työpaikan vaihdos on ollut iso muutos. Nyt hänellä on vain yksi työkaveri kokonaisen yhteisön sijaan.

– Mutta meillä on Jyrin kanssa hyvin toimiva yhteistyö ja yhteinen huumorintaju, hän kiirehtää sanomaan.

Valinnanvapauskokeilun aitiopaikalla: kollegat sairaanhoitaja Anne Kauppinen ja lääkäri Jyri Moilanen.

Entisiä kollegoita on kuulemma ikävä, mutta silti Kauppinen ei vaihtaisi.

Tärkeimpänä asiana nykyisestä työstään Kauppinen nostaa sen, että nyt hänellä on oikeasti aikaa potilaalle.

– On mahtavaa, että potilas tulee aidosti kuulluksi.

Entä se palkka?

Kauppinen sai esittää palkkatoiveen työhaastattelussa, ja nyt hän kertoo olevansa tyytyväinen palkkaansa.

– Saan sitä palkkaa, mikä tästä työstä kuuluu saada.

Kauppinen näkee sairaanhoitajan työn muuttuvan tulevaisuudessa yrittäjähenkisempään suuntaan. Hän kertoo ajattelevansa tulevaisuudesta myönteisesti ja haluavansa mennä eteenpäin.

Sairaanhoitajakollegoita Kauppinen kehottaa rohkeasti nostamaan kytkintä, jos nykyinen työ on epätyydyttävää.

– Jos oma työ ei miellytä, on liikaa stressiä, ei saa arvostusta eikä apua sitä tarvitessaan, niin työpaikka vaihtoon tai yrittäjäksi.

Ellei Kauppinen olisi saanut nykyistä sairaanhoitajan paikkaa, hän olisi todennäköisesti jossakin vaiheessa ruvennut suunnittelemaan yrittäjäksi ryhtymistä.

Sonkajärvi on reilun 4000 asukkaan kunta Pohjois-Savossa. Sonkajärven lääkäriasemalle on tähän mennessä listautunut 350 asiakasta muutamassa kuukaudessa. Tavoitteena on saada hurjat 2000 asiakasta. Sonkajärvellä toimii kolme valinnanvapauden piirissä olevaa palveluiden tuottajaa: Terveyskeskus, Terveystalon toimipiste ja Kunnanlääkärit Sonkajärvi. Kilpailu on kovaa.

 

Teksti Eva Agge, kuvat Anne Kauppinen ja Shutterstock

 

Yksi kommentti artikkeliin ””Tällaista sen pitäisi olla”

  1. Olen niin iloinen ja tyytyväinen saamaani palveluun kunnan lääkärin Sukevan vastaanotto mahdollisuudesta! Kiitokseni Annelle ja Jyrille! Toivottavasti jatkuu ja pysyy Sukevalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *