Tee itsestäsi jahdattu huipputyyppi

SAIRAANHOITAJAPLUS: Oletko sinä etsitty huipputyyppi? Terveydenhuolto muuttuu ja sairaanhoitajan pitäisi muuttua mukana. Lue viisi vinkkiä, joilla teet itsestäsi työnantajien himoitseman huipputyypin!

 Sairaanhoitajien työtilanne on moneen muuhun alaan verrattuna hyvä, mutta samalla moneen työpaikkaan on kymmeniä hakijoita. Miten voi erottua joukosta, mikä saa työnantajan haluamaan juuri sinut?

 1. Tiedä mitä tahdot

Kun on selvää, mikä itseä kiinnostaa, osaa myös vahvistaa osaamistaan oikealla tavalla. Sairaanhoitaja Kati Vuosjärvi tiesi haluavansa päivystystyöhön. Hän pääsikin heti valmistuttuaan ensin terveyskeskuspäivystykseen, sitten Jyväskylän keskussairaalan päivystykseen.

 Mielekkäässä työssä vierähti yhdeksän vuotta, ennen kuin Vuosjärvi törmäsi ylivoimaisen kiinnostavaan lisäkoulutukseen.

 – Työpaikka järjesti kipsauskoulutuksen. Olen aina katsellut sivusta, että tuo on tosi kiinnostavaa. Tykkään tehdä asioita käsilläni.

Yhden syksyn ajan kuuden hengen porukka kokoontui keskiviikkopäiviksi kipsaamaan. Käytännönläheistä koulutusta veti päivystyksen oma kipsimestari. Lääkärit pitivät teoriatunteja, mutta eniten aikaa meni käden taitojen kehittämiseen. Näitä hetkiä Vuosjärvi kuvailee hulvattomiksi.

 – Oli se aika naurunrätkätystä, kun arvioimme toistemme tekeleitä. Siinä sai epäonnistua turvallisesti.

 Koulutukseen kuului myös viikko työskentelyä kipsimestarin kanssa, ennen kuin pääsi kipsaamaan yksin.

 – Aluksi jännitin kovasti, eikä ensimmäinen yksin tekemäni kipsi ollutkaan mikään helppo juttu. Samassa raajassa oli monta murtumaa. Onneksi lääkäri oli mukana tukemassa asentoa.

 Vuosjärvi kokee, että kipsaustaito on ässä hihassa.

 – Uskon, että sitä arvostetaan, hain töihin mihin päivystykseen tahansa.

2. Innostu tekniikasta

 Erilaiset tekniset sovellukset, älyhärvelit ja robotit ovat hoitotyössä tätä päivää ja tulevaisuutta. Anna siis itsellesi lupa innostua tekniikan tuomista mahdollisuuksista.

 Rintasyöpähoitaja Pia Vänskä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta käyttää kokeiluvaiheessa olevaa Noona-sovellusta. Sen kautta seurannassa olevat rintasyöpäpotilaat voivat lähettää hoitajalle viestin milloin tahansa.

 – Sovellus on auki työpöydälläni ja vastaan viestiin mahdollisimman pian, kun minulla on sopiva hetki. Puhelimite meitä ei aina tavoita ja puhelu keskeyttää ajatukset, joten Noona on hyvä apuväline.

 Parhaiten Noona palvelee kiireettömissä kysymyksissä. Jos potilaan oireet ovat vakavat, sovellus kehottaa potilasta hakeutumaan lääkäriin. Hoitajalle kiireisyys näkyy punaisena värikoodina. Lääkärinkin konsultointi onnistuu Noonan kautta.

 Eniten kysymyksiä tulee lääkityksen sivuvaikutuksista, kivuista ja turvotuksista. Yleisimpiin kysymyksiin on tyyppivastaukset, joita voi muokata.

 – Saa tietysti olla aika tarkkana, millaisen viestin potilaalle laittaa. Monimutkaiset asiat kannattaa selvittää puhelimessa.

 Vänskäkin on tyytyväinen Noonaan.

 – Kehitän mielelläni työtäni. Uuden tekniikan on tarkoitus helpottaa työtä ja palvella potilasta entistä paremmin, joten suhtaudun siihen positiivisesti.

3. Ole avoin uudelle

 Joskus käy niin, että vanha työ on pakko lopettaa, vaikka se olisi jotain, mitä rakastaa. Vanhasta luopuessa voi kuitenkin saada tilalle jotain arvokasta.

 – Tein Jyväskylän keskussairaalan leikkaussalissa töitä noin 25 vuotta ja viihdyin todella hyvin. Sitten sisäilmaoireilu kävi liian voimakkaaksi. Oli esimerkiksi lämpöilyä, kurkkukipua ja tolkutonta väsymystä.

 Raili Myllylä kuuli, että kuulontutkijoista on puutetta. Hän oli ollut leikkaussalin korvavastuuhoitajana vuosia, ja kuuloasiat alkoivat kiinnostaa syvällisemmin.

 Myllylä pääsi työnantajan maksamaan koulutukseen. Koulutus oli Turussa ja kesti 1,5 vuotta. Turussa vierähti viikko joka kuukausi ja päälle tuli 10 viikon harjoittelu.

 – Opiskeluaika oli mielenkiintoista ja toi uudenlaisia haasteita esimerkiksi etätehtävien muodossa.

 Toisenlaista oli uusi työkin. Nyt Myllylän työ sisältää kuulontutkimuksia, mutta myös paljon potilasohjausta. Työ on itsenäistä ja vaatii tekniikan hallintaa. Oma persoona on vahvasti pelissä.

 – Tässä pitää osata vähän puheterapiaa ja psykologiaakin, kuulon heikentyminen kun eristää ihmistä ympäristöstään.

 Leikkaussalista Mylylä jäi kaipaamaan tiimityötä ja liikuntaa. Vaikka sydän jäi osin leikkaussaliin, on Myllylä tyytyväinen, koska tietää töitä löytyvän jatkossakin.

 – Meistä kuulontutkijoista on pulaa koko maassa.

 4. Tunnista erikoisosaamisesi

 Monella sairaanhoitajalla on hoitotyön ulkopuolella hankittuja erityistaitoja. Näitä voivat olla esimerkiksi kielitaito tai vaikkapa kyky johtaa projekteja. Kolmekymppiselle Anna-Riitta Järviselle ”se jokin” on tekninen osaaminen.

 – Tarvisin nuorena töitä, joten menin töihin Saunalahdelle ja Elisalle. En omistanut silloin edes tietokonetta. Olin ensin asiakaspalvelussa ja osaamisen kartuttua teknisenä asiantuntijana.

 Sitten Järvinen opiskeli sairaanhoitajaksi ja päätyi leikkaussaliin. Hän havaitsi terveydenhuollon tietojärjestelmissä kipeitä ongelmia.

 – Jatkoin hoitotieteen opintoja yliopistolla, ja kandityössäni käsittelin leikkausosastojen tietojärjestelmien käytettävyyttä.

 Sitten Järvinen kuuli Apotista. Se on hanke, jossa kehitetään alueellisesti yhtenäistä sote-tietojärjestelmää. Apotissa ovat mukana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen.

 Järvinen haki töihin Apottiin epävarmana, riittäisikö hänen tekninen osaamisensa.

 – Kävin läpi soveltuvuuskokeet. Nyt olen ollut puoli vuotta töissä sovelluspäällikkönä. Toimin anestesia- ja leikkauspuolen sovelluskehittäjien tiiminvetäjänä.

 Järvisestä on hienoa, että hän on päässyt yhdistämään eri osaamisalueitaan. Hän ei osannut aiemmin ajatella, että se olisi mahdollista.

 – Apotti on minulle loistava tilaisuus.

 5. Valmistaudu työnhakuun huolella

 Vaikka olisit millainen superhoitaja, työnhakutaidot saattavat ratkaista sen, kuka työpaikan saa. Työhaastatteluun kannattaakin valmistautua hyvin.

 – Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mitä oikeasti osaa. Tietysti ihan konkreettisesti sitä, mitä on aiemmin tehnyt, mutta myös sitä, millaista palautetta on saanut aiemmista työpaikoista. Opinnäytetyötä tai omia julkaisujaan voi esitellä, vinkkaa henkilöstösuunnittelija Minna Lehikoinen Helsingin kaupungilta.

 Jos hoitoalan kokemusta ei ole paljon, voi toisen alan osaamista tuoda esille.

 – Esimerkiksi asiakaspalvelukokemus on hoitotyössä varsin hyödyllistä.

 Lehikoinen on ollut mukana palkkaamassa satoja sairaanhoitajia. Lisäksi hän on itsekin sairaanhoitaja ja ollut työnhakijan roolissa. Lehikoisen mielestä hyvä itsetuntemus on yksi avain työnsaantiin.

 – Usein kysytään, että missä sinun pitää kehittyä. Se, että on pohtinut asiaa, antaa vaikutelman realistisista käsityksistä omista taidoistaan. Samoin kannattaa varautua siihen, että työhakemuksesta kysytään tarkentavia kysymyksiä. Jos kirjoitat tulevasi hyvin ihmisten kanssa toimeen, saatan kysyä, että miten se sinun kohdallasi näkyy.

 Ensimmäiseksi ja viimeiseksi Lehikoinen toivoo työnhakijalta rehellisyyttä.

 – Ei ole kummankaan osapuolen etu, että ihminen päätyy työhön, johon hän ei sovellu.

Teksti Suvi Hurri Kuva Shutterstock

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Tee itsestäsi jahdattu huipputyyppi

 1. Työskentelen yosairaalassa lähiesimiehenä. Koulutusta (TtM) ja kokemusta on, mutta en koe olevani arvokas työnhakijana.
  Nykyisen toimeni sain useamman haun jälkeen, sanottiin että kokemus omasta osastosta on haitta – ei etu.
  Hakuhaastattelut ja perustelut miksi ei valittu ovat hyvin mieltä pahoittavia.
  Haastattelussa minulle on sanottu 45 vuotiaana, että olen liian vanha.
  Soitettaessa, että en saanut paikkaa on perusteltu että toinen hakija todella tarvitsi tätä paikkaa.
  Nykyisin sähköpostiviestin kautta pahoitellaan ettei valinta osunut ja kannustetaan hakemaan uudelleen.
  Työnsaantimahdollisuudet vähenevät vuosi vuodelta. On vaikeaa päästä jopa haastatteluihin.
  Ei auta että on kokemusta esimiestyöstä, on ylläpitänyt esimiestaitojaan jatkuvalla koulutuksella ja tuntee sidosryhmät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *