Ulla Soinilasta Vuoden päihdesairaanhoitaja 2017

Ulla Soinila Malmin sairaalasta on valittu Vuoden päihdesairaanhoitajaksi. Hän pitää päihdesairaanhoitajan vastaanottoa sisätautien ajanvarauspoliklinikalla, mikä on poikkeuksellinen toimintatapa Suomessa. Soinilalla on ollut aktiivinen rooli uuden toimintatavan luomisessa.

Sisätautipoliklinikalla hoidetaan myös alkoholista johtuvia sairauksia, minkä vuoksi päihdesairaanhoitajan läsnäolo parantaa potilaiden palvelua. Yleensä päihdesairaanhoitajat työskentelevät omissa yksiköissään tai terveysasemien tai päivystyspoliklinikoiden yhteydessä.

– Meillä lääkäri sanoo potilaalle, että päihdesairaanhoitaja on tuossa viereisellä käytävällä ja sinulle voidaan varata sinne aika saman tien. Se madaltaa reippaasti kynnystä mennä päihdesairaanhoitajan vastaanotolle, jos toisena vaihtoehtona on puhelinnumero jonnekin muualle, Soinila kuvailee viime vuonna alkanutta toimintaa.

Potilaat ovat kiitelleet, kuinka helppoa päihdesairaanhoitajan luokse on tulla. Myös henkilökunta kokee yhteistyön vaivattomaksi.

Tunnustuksen myönsi Suomen Sairaanhoitajaliitto, ja se julkistettiin Fiocan Päihdehoitotyö-koulutuksessa Helsingissä keskiviikkona 8. marraskuuta.

AUDIT-testi rutiiniksi

Ulla Soinila pitää tunnustusta suurena kunnianosoituksena. Hän kiinnostui päihdepuolen asioista jo uransa alussa perushoitajana.

Myöhemmin hän kouluttautui sairaanhoitajaksi ja diabeteshoitajaksi. Jo hänen diabetesvastaanotollaan tehtiin AUDIT-testejä.

– Toivoisin, että AUDIT-testiä alettaisiin tehdä yhtä rutiininomaisesti kuin vaikka verenpaineen mittausta. Somaattisella puolella se olisi toteutettavissa melkein kaikkialla, missä ihmisiä hoidetaan, Soinila sanoo.

Soinila kannustaa ja ohjaa kollegoitaan alkoholin käytön kartoitukseen, mikä oli myös yksi peruste hänen valinnalleen.

Päihdehoitotyötä voidaan edistää tehokkaasti myös nimeämällä osastoille päihdevastaavat, jotka tuovat tuoretta tietoa henkilökunnalle ja pitävät yllä henkilökunnan tietotasoa. Helsingin kaupungilla päihdeyhdyshenkilöverkostot löytyvät Malmin ja Haartmanin sairaalasta.

Soinila suoritti päihdetyön ammattitutkinnon vuonna 2016. Hän toimii edelleen myös diabeteshoitajana.

Yhteystiedot:

Ulla Soinila, sisätautien poliklinikka, Malmin sairaala, ulla.soinila@hel.fi

Tunnustuksen Sairaanhoitajaliitolle esitti päihdehoitotyön asiantuntijaryhmä. Päihdehoitotyön asiantuntijaryhmän pj Petri Kylmänen petri.kylmanen@moodhouse.fi, puh 0400 936436

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *