Haluatteko, että teidät leikataan?

Potilasturvallisuuspäivät alkoivat pikapaneelilla. Järjestäjätahojen edustajat keskustelivat siitä, mitä odottavat potilasturvallisuuspäiviltä ja sotelta.

Farmasialiiton puheenjohtaja Antti Kataja aloitti hienosti puhuttelemalla koko moniammatillista 250-päistä yleisöä.

-Odotan, että opimme toisiltamme.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki ei halunnut ottaa kantaa soteen.

-Toivon, että hallinnolliset hässäkät eivät vie aikaa varsinaiselta työltämme, potilaan hyvältä hoidolta.

Potilaan oma vastuu hoidostaan keskustelutti panelisteja. Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Eero Hirvensalo korosti sen merkitystä, minkälaisen tiedon varassa potilas tekee päätöksiä omasta hoidostaan.

-Emme me voi ilman päätökseen valmistavaa tietoa vain kysyä potilaalta: Haluatteko te, että teidät leikataan.

Potilaan roolia pohdittiin myös lääkehoitoon sitoutumisen kannalta. Myllymäki totesi potilaiden sitoutuvan lääkehoitoon huonosti. Lääkkeeksi hän ehdotti kommunikaation parantamista.

STM:n ylilääkäri Katri Makkonen esitteli asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian huomioimista sotessa. Viestiseinälle ilmaantui esityksen aikana haastavia kysymyksiä.

”Missä määrin yksityinen palveluntuottaja sitoutuu henkilökunnan kouluttamiseen, joka aluksi hidastaa prosesseja…”

”Millaisin käytännön esimerkein perustelisit soten hyötyjä esimerkiksi ikääntyvälle kotihoidon asiakkaalle…”

Makkonen vastaili kysymyksiin luentonsa päätteeksi. Hän myös korosti uuden työntekijäryhmän merkitystä.

-Palveluohjaajien rooli tulee olemaan tärkeä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto puhui potilasturvallisuuden johtamisesta ja esitteli muun muassa johdolle tarkoitetun potilasturvallisuuden tarkistuslistan. Listalta löytyivät esimerkiksi ohjeet: Mene yksikköihin ja kuuntele sekä Mittaa potilasturvallisuuden tilaa toistuvasti. Viestiseinällä Potilasturvallisuusyhdistys mainosti tuottamaansa korttia johdon potilasturvallisuuskävelyistä. Kortit tekivätkin hyvin kauppansa tauolla.

Moniammatillinen osallistujajoukko

Sairaanhoitajataustainen potilasasiamies Riitta-Liisa Karhunen Terveystalosta kertoi, että hän on toiminut vasta pari vuotta potilasasiamiehen tehtävissä.

-Tulin hakemanaan tietoa ja työkaluja omaan tehtävääni.

Keskustelussa käy ilmi, että potilasasiamiehille ei ole kansallisesti määritelty pätevyysvaatimuksia ja että täsmäkoulutuksiakin on vain harvoin tarjolla. Potilasturvallisuuspäivät innostivatkin heti Karhusen ja kollegat Sanna Sarinin sekä Johanna Toivosen osallistumaan.

-Läheltä liippaa, potilasturvallisuuden kanssahan me olemme tekemisissä.

Sanna Sarin (vas.), Johanna Toivonen ja Riitta-Liisa Karhunen Terveystalosta tulivat Potilasturvallisuuspäiville tiiminä.

Verisuonikirurgi Karoliina Halmesmäki luetteli osallistumisperusteikseen muun muassa valtimokirurgian keskittämiseen ja siirtoviiveisiin liittyvät haasteet. Halmesmäki selittää, että kun esimerkiksi aorta-aneyrysma repeää, pitää hoidon olla lähellä. Silloin tarvitaan diagnostista, kajoavaa ja tehohoitoa nopeasti. Halmesmäki pohtii työssään potilasturvallisuutta myös esimerkiksi hoitajien ammattitaidon ylläpitämisen näkökulmasta.

-Kun keissejä on vähän, miten silloin pidetään osaamista yllä?

Halmesmäki aikoikin mennä kuuntelemaan Osaamisen varmistaminen ensihoidossa -luennon.

Vs suunnittelupäällikkö Sanna Kenttälä Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalta odottaa toisen koulutuspäivän potilasturvallisuus in action -kokonaisuudelta todella paljon.

Tämän päivän osalta olen iloinen, että perehdytys nousi monessa puheenvuorossa niin tärkeään rooliin. Sitä olemme paljon pohtineet myös Satakunnan yhteistä asiakas- ja potilasturvallisuus strategiaa tehdessämme.

Kotihoidon vastuusairaanhoitaja, tohtoriopiskelija Taina Kivimäkeä kiinnostivat kotihoidon vaaratapahtumien ja läheltä piti -tilanteiden ratkaisemiseen liittyvät luennot.

-Olen kiinnostunut kodin turvallisuudesta kotihoidossa, kuvasi Kivimäki, jonka väitöskirjan aihe liittyy potilasturvallisuuteen.

Sanna Kenttälä ja Taina Kivimäki odottivat Potilasturvallisuus in action -osuudelta paljon.

Kenttälä ja Kivimäki olivat käyneet heti aamusta hakemassa Johdon turvallisuuskävely -kortit Potilasturvallisuusyhdistyksen ständilta.

-Se on erinomainen työkalu, naiset vakuuttivat.

Potilasturvallisuuspäivät 2018 jatkuvat vielä perjantaina 12.10. Seuraavan kerran päivät järjestetään lokakuussa 2019.

Teksti ja kuvat Eva Agge

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *