Sairaanhoitajaliitto: Loputonta joustoa ei voi sairaanhoitajaltakaan odottaa

Viime viikolla sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto nosti esiin vakavan ongelman: organisaatioiden perustoiminta on jo vuosikausia turvattu sairaanhoitajien jatkuvan jouston varaan.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto tarkoitti sitä, että hoitajat tekivät heille ennalta laaditut työvuorot.  Kiellon aikana he eivät vaihtaneet vuoroja tai jääneet puuttuvan työntekijän sijaiseksi suunnitellun työajan päätyttyä.

Huolestuttava on, että kiellolla oli välittömästi vaikutusta organisaatioiden toimintaan ja potilaiden hoitoon, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.  Julkisuudessa keskusteltiin tämän heikentävän potilasturvallisuutta ja hoidon laatua, leikkauksiakin jouduttiin perumaan. Myönteistä tässä julkisessa keskustelussa oli kuitenkin huomata, että myös joidenkin organisaatioiden ylin johto ja poliittiset päättäjät tunnistivat, ettei potilaiden hoitoa vaaranna sairaanhoitajat, vaan aliresursoitu henkilöstömitoitus, Hahtela jatkaa.

Sairaanhoitajaliiton tammikuussa 2018 julkaiseman jäsenkyselyn mukaan suurin osa vastanneista sairaanhoitajista (76%) kertoi, ettei sijaisia ollut saatavissa ja monet heistä (62%) kertovat joutuneensa vaihtamaan työvuoroja. Käytännössä tämä voi tarkoittaa yövuoroa iltavuoron perään, suunniteltujen vapaa päivien perumista tai töihin kutsua kesken vapaapäivän.

Sairaanhoitajaliiton työolobarometrin (2016) mukaan sairaanhoitajien tyytyväisyys työelämään on parantunut hieman aikaisempien vuosien tuloksiin verrattuna. Nyt näyttää siltä, että tällaisella toiminnalla vaarannetaan tämä positiivinen kehitys. Sairaanhoitajaliiton kyselyn (2018) mukaan 38 % hoitajista oli valmis vaihtamaan alaa, muun muassa henkilöstön riittämättömyyden vuoksi. Onko meillä varaa menettää koulutetut sairaanhoitajat töihin ulkomaille tai jopa kokonaan muille aloille?

Hetkellistä joustoa työvuoroissa tarvitaan puolin ja toisin.  Sairaanhoitajan työ eri yksiköissä vaatii erikoistunutta ja korkeatasoista osaamista, jota myös sijaiselta vaaditaan. Sijaisten perehdyttäminen tulee resursoida hyvin sekä perehdyttäjälle että perehtyjälle, näin taataan osaavat ammattilaiset kaikkiin vuoroihin.

Työnantajien tulee varautua henkilöstövajeeseen pysyvämmillä keinoilla. Henkilöstön perusmitoitus tulee lähtökohtaisesti suunnitella poissaolot huomioiden sekä kehittää työolosuhteita. Sairaanhoitajien riittävä määrä ja osaaminen tulee varmistaa turvaamalla alueellinen perus- ja täydennyskoulutus, Hahtela korostaa.

Tarvitaan siis toimenpiteitä osaavien sairaanhoitajien alalla pysymiseksi ja alan vetovoimaisuuden turvaamiseksi myös jatkossa. Tällä kannanotolla Sairaanhoitajaliitto nostaa esiin työnantajien ja poliittisten päättäjien vastuun henkilöstön jaksamisesta. Sairaanhoitajaliitto vaatii organisaatioiden johtoa ja poliittisia päättäjiä esittämään konkreettisia toimenpiteitä tämän kestämättömän tilanteen korjaamiseksi.

Lisätietoja:

Nina Hahtela, puheenjohtaja, Sairaanhoitajaliitto, puh: 010 321 3331

Teija Korhonen, kehittämispäällikkö, Sairaanhoitajaliitto, puh: 010 321 3336

Yksi kommentti artikkeliin ”Sairaanhoitajaliitto: Loputonta joustoa ei voi sairaanhoitajaltakaan odottaa

  1. Kirjoititte 2018: ”Sairaanhoitajien riittävä määrä ja osaaminen tulee varmistaa turvaamalla alueellinen perus- ja täydennyskoulutus, Hahtela korostaa.
    Tarvitaan siis toimenpiteitä osaavien sairaanhoitajien alalla pysymiseksi ja alan vetovoimaisuuden turvaamiseksi myös jatkossa.” IS uutisoi 2019 29.1; ” Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutuu tehtävästään. Hän toteaa tiedotteessa, että henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle.” ja HS 2019 28.1; ”Marja Aarnio-Isohanni on saanut miljoonien eurojen tulot.” Säästämällä henkilökunnasta.

    Miljoonien eurojen tulot ovat siis kerrytetyt työttömiksi ajettujen mm. sairaanhoitajien palkkarahoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *