WHO:n johtokunta esittää: 2020 sairaanhoitajan ja kätilön vuosi

Kuva: Nursing Now

Maailman terveysjärjestön (WHO) johtokunta on kokouksessaan 30.1.2019 esittänyt, että ensi vuosi nimetään virallisesti sairaanhoitajien ja kätilöiden vuodeksi.

Ehdotuksen teki alun perin viime vuonna Nursing Now -kampanja ja sitä suosittelee ja tukee WHO:n pääjohtaja, tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesus. Esitys menee vielä toukokuisen World Health Assemblyn arvioitavaksi ja päätettäväksi.

Vuonna 2020 tulee täyteen 200 vuotta modernin hoitotyön esikuvan, Florence Nightingalen, syntymästä.

Voit katsoa täältä WHO:n pääjohtajan puheen. Hän korosti sairaanhoitajien ja kätilöiden elintärkeää roolia siinä, että maailmassa voidaan edistää terveyttä kaikille.

Johtokunnan kokouksessa ehdotuksen asiassa teki virallisesti Jamaikan edustaja ja sitä tukivat Suomen ja Australian edustajat. Suomen edustaja johtokunnassa on kaudella 2018-2021 tohtori Päivi Sillanaukee/STM.

Sekä maailman sairaanhoitajaliitto ICN että Nursing Now -kampanja ottivat uutisen vastaan ilolla ja tukevat esitystä.

ICN:n puheenjohtaja Annette Kennedy sanoi, että tämä innostava esitys on merkittävä hoitotyön profiilin nostamiseksi sekä sen esiin tuomiseksi, kuinka tärkeää on saada lisää hyvin koulutettuja sairaanhoitajia, investoida sairaanhoitajien rekrytoimiseen ja työssä pysymiseen sekä poistaa esteet sairaanhoitajien laajavastuisten työnkuvien kehittämiseltä. Kennedyn mukaan nämä työnkuvat ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi terveydenhuollon kattavuuden laajentamisessa.

Puheenvuorossaan ICN:n edustajat myös vaativat terveysministereitä aktiivisesti tukemaan WHO:n raportin WHO’s State of the World’s Nursing Report kehittämistä sekä siinä hoitotyön johtajien aktiivista mukaan ottamista. He kiittivät WHO:ta raportista, joka korostaa terveydenhuollon ammattilaisten keskeistä roolia WHO:n ”Triple Billion” tavoitteiden saavuttamisessa.

Lue asiasta lisää ICN:n  ja Nursing Now -kampanjan tiedotteista.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *