Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

HUS satsaa hoitotieteen tutkimukseen

uutinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on ollut vuosikausia eri tilanteessa kuin maan muut yliopistosairaalat. HUSin alueella ei ole yliopistoa, joka opettaisi hoitotiedettä.

– Hoitohenkilökuntamme tekee paljon tutkimusta muiden alueiden yliopistoihin, eikä meillä oikeastaan ole ollut selvää kuvaa mitä kaikkea he tutkivat. Ensimmäisiä tehtäviämme onkin selvittää tämä asia, NRC-keskuksen johtava ylihoitaja Kristiina Junttila kuvaa.

”Meidät on otettu innostuneesti vastaan”, sanovat Nursing Research Centerin johtava ylihoitaja, dosentti Kristiina Junttila ja tutkimusylihoitaja TtT Toni Haapa.
Kuva Satu Rauta.

Toinen syy keskuksen perustamiselle löytyi terveydenhuoltolain vaatimuksista: toiminnan tulee olla näyttöön perustuvaa. Oman tutkimuskeskuksen kautta on mahdollista koordinoida sitä, että tehtävä tutkimus palvelisi HUSin käytännön hoitotyön tekijöitä.

Keskus sai vihreää valoa myös siksi, että neljä HUSin tulosyksikköä tavoittelee magneettisairaalan statusta. Magneettisairaalan kriteereihin kuuluu hoitotyön tutkimus, ja maailmalla magneettisairaaloiden yhteydessä onkin lähes poikkeuksetta hoitotieteen tutkimuskeskuksia.

Komealta kalskahtava Hoito- ja terveystieteiden tutkimuskeskus käsittää kolme huonetta, ja Junttilan lisäksi siellä työskentelee tutkimusylihoitaja Toni Haapa sekä kaksi määräaikaista projektisuunnittelijaa. Rahoitus keskukselle tulee HUSin jäsenkuntien tutkimukseen osoittamasta määrärahasta.

– Komea nimi on paikallaan NRC:n visiota ajateltaessa – tutkimusnäyttöä ja sen käyttöä potilaan parhaaksi!

Keskuksen toiminta lähti arkisesti liikkeelle työpöytien, puhelinten ja tietokoneiden hankkimisella. Nyt tiimi on kartoittamassa HUSissa meneillään olevia hoito- ja terveystieteellisiä tutkimuksia.

– Siitä olen todella ylpeä, että olemme jo myöntäneet neljälletoista väitöstutkijalle ja yhdelle post doc -tutkijalle tutkimusapurahaa. Lisäksi olimme mukana järjestämässä Helsingissä kesäkuussa pidettyä Clinical Nursing Research -symposiumia, jossa oli yli 230 osallistujaa kahdeksasta maasta.

Keskuksessa on lisäksi suunniteltu kirjallisuushakuihin liittyvää koulutusta ja pohdittu esimerkiksi sitä, miten uudet ja päivitetyt hoitotyön suositukset saadaan jalkautettua mahdollisimman tehokkaasti.

– Meidät on otettu innostuneesti vastaan. Tarve on olemassa ja aika on oikea!

Jos Junttila saisi päättää, Helsingin yliopistossa tarjottaisiin hoitotieteen koulutusta. Asiasta on käyty keskusteluja Helsingin yliopiston kanssa ja ministeriötasolla. Valmista ei ole vielä tullut.

– Muissa yliopistosairaaloissa hoitotieteen professoreilla on sairaalan puolella sivuvirka, jolloin tutkimushankkeiden käynnistäminen on helppoa.

Junttilan mielestä HUS ja muutkin organisaatiot hyötyisivät potilastyöhön liittyvien interventioiden tutkimisesta.

– Ennaltaehkäisevän toiminnan vaikuttavuus on syytä selvittää. Miten isot ohjelmat kuten painehaavojen tai kaatumisten ehkäisy ihan oikeasti vaikuttavat potilaiden elämänlaatuun tai hoidon kustannuksiin?

Teksti Suvi Leppiniemi Kuvat Shutterstock ja Satu Rauta 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *