Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Kansalaisjärjestöraportti osoittaa: Suomessa naisten ja tyttöjen asemassa edelleen paljon epäkohtia

uutinen

Peking +25 -kansalaisjärjestöraportti luo katsauksen tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien toteutumiseen Suomessa viimeisen viiden viime vuoden aikana ja esittää toimenpiteitä tasa-arvotilanteen parantamiseksi.

Raportti osoittaa, että tyttöjen ja naisten asemassa on edelleen paljon parannettavaa kaikilla yhteiskunnan aloilla myös Suomessa.

Räikeimmät Peking +25 -kansalaisjärjestöraportin esiin nostamat epätasa-arvoisuudet ovat naisten köyhyys, naisiin kohdistuva väkivalta ja palkkaepätasa-arvo. Suomi ei ole juuri edistynyt näissä kysymyksissä viime vuosina. Myös hoivavastuut jakautuvat edelleen epätasaisesti. Tämä puolestaan lisää palkkaepätasa-arvoa ja näkyy myöhemmin muun muassa naisten eläkeköyhyytenä.

Kansalaisjärjestöjen mielestä on hälyttävää, että raportissa joudutaan käsittelemään samoja epäkohtia ja vaatimuksia, jotka on tuotu esille jo aiemmin.

Tilannetta seurataan viiden vuoden välein

Syyskuussa 1995 järjestetyssä Pekingin konferenssissa 189 YK:n jäsenvaltiota sitoutui poliittisesti Pekingin julistuksessa ja toimintaohjelmassa naisten oikeuksien edistämiseen ja takaamiseen erottamattomana, olennaisena ja jakamattomana osana yleismaailmallisia ihmisoikeuksia.

Valtiot ja alueet raportoivat YK:lle Pekingin toimintaohjelman toteutumisesta joka 5. vuosi. Suomessa Naisjärjestöjen Keskusliitto on vuodesta 1999 alkaen viiden vuoden välein laatinut yhteistyössä muun järjestökentän kanssa raportin Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toteutumisesta Suomessa.

Ensi vuonna Pekingin konferenssista tulee kuluneeksi neljännesvuosisata. Nyt julkaistu kansalaisjärjestörapotti on järjestyksessään viides.

Suomen sairaanhoitajaliitto on Suomen Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestö ja on ollut mukana yhteistyötahona raportin laadinnassa. Kaikkiaan mukana on ollut yli 40 kansalaisjärjestöä.

Tutustu Peking +25 -kansalaisjärjestöraporttiin: Tehdään tasa-arvo! Mikä on naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien tilanne Suomessa?

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *