Sairaanhoitajan palkka on Suomessa Pohjoismaiden alhaisin

Suomalainen sairaanhoitaja saa pienintä palkkaa sekä vastavalmistuneena että myöhemmin Pohjoismaisiin kollegoihinsa verrattuna (kuva 1). Suomessa sairaanhoitajan peruspalkka ilman lisiä on keskimäärin 2445e/kk. Suomessa sairaanhoitajan palkka ei nouse työkokemuksenkaan myötä muiden Pohjoismaiden sairaanhoitajien palkan tasolle. Kokenut sairaanhoitaja saa selvästi korkeampaa palkkaa vastavalmistuneeseen verrattuna Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Kuva 1 Sairaanhoitajien pohjoismainen palkkavertailu

Elinkustannusten vaikutus huomioituna suomalaisen sairaanhoitajan palkka jää edelleen muita Pohjoismaita alhaisemmalle tasolle (kuva2).

Kuva 2 Sairaanhoitajien pohjoismainen palkkavertailu elinkustannusindeksillä korjattuna

Suomenkin tasolla sairaanhoitajien keskimääräinen kokonaisansio (3035e/kk) jää suomalaisten palkansaajien kokonaisansioiden keskiarvon (3368 e/kk) alapuolelle. Sairaanhoitajan palkka ei suuresti vaihtele työnantajasektorin mukaan. Kuntasektorilla sairaanhoitajien kokonaisansioiden keskiarvo on 3045e/kk ja yksityissektorilla 2951e/kk. Valtion palveluksessa olevilla sairaanhoitajilla on korkein keskimääräinen kokonaisansio 3427e/kk. Vuorotyötä tekevän sairaanhoitajan kokonaisansiosta suuri siivu koostuu vuorotyölisistä. Kokonaisansio sisältää muun muassa kokemus-, vuorotyö- ja erillislisät sekä ylityökorvaukset.

Sairaanhoitajaliitto on huolissaan sairaanhoitajien palkan jälkeenjääneisyydestä Suomessa verrattuna muihin Pohjoismaihin. Sairaanhoitajaliiton teettämän työolobarometrin mukaan yhä useampi sairaanhoitaja harkitsee alan vaihtoa muun muassa huonon palkkauksen takia. Sairaanhoitajat ovat sitä mieltä, että työnmielekkyyttä syö eniten se, ettei palkka vastaa työn vaativuutta.

”Suomalaiset osaavat ja kielitaitoiset sairaanhoitajat ovat haluttua työvoimaa muissa Pohjoismaissa. Myös korkeampi palkkataso houkuttaa lähtemään ulkomaille”, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Sairaanhoitajapulan vuoksi Ruotsin vastavalmistuneiden palkkataso on noussut. Nyt siellä on myös herätty ajamaan kokeneiden sairaanhoitajien palkankorotuksia, kun sairaanhoitajapula on räjähtänyt käsiin.

”Myös Suomessa sairaanhoitajapula on todellisuutta jo monin paikoin.  Nyt on enemmän kuin viisasta ryhtyä toimenpiteisiin sairaanhoitajien palkan korjaamiseksi työn vaativuutta vastaavaksi ja työn mielekkyyttä ja houkuttelevuutta lisääväksi. Suomen terveydenhuolto ei toimi ilman kokeneita sairaanhoitajia”, sanoo Hahtela.

Lisätietoja:
Nina Hahtela, puheenjohtaja, Sairaanhoitajaliitto, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi tai puh. 010 321 3331

Liisa Karhe, kehittämispäällikkö, Sairaanhoitajaliitto, liisa.karhe@sairaanhoitajat.fi tai puh. 010 321 3336

Lähteet:
Equal Pay and working conditions, Sygeplejerskernes i Norden. SSN/NFF Conference, September 2018, Reykjavik.

Palkkarakennetilastot 2017, Tilastokeskus, [viitattu: 8.3.2019]

Sairaanhoitajien työolobarometri 2018, Sairaanhoitajaliitto

Suomen virallinen tilasto (SVT): Palkkarakenne [verkkojulkaisu],Tilastokeskus [viitattu: 8.3.2019]

Yksi kommentti artikkeliin ”Sairaanhoitajan palkka on Suomessa Pohjoismaiden alhaisin

  1. Tämä kärvistely on syytä loppua ja sairaanhoitajien pitää vaatia lisää palkkaa.
    Olin muulla toimialalla n.15 vuotta 90-luvun lopusta alkaen, nyt hoitoalalla takas ja kyllä harmittaa vaikka työstä tykkäänkin.
    Itse vaihdan taas alaa, se on varma ja se.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *