Sairaanhoitajan palkka on Suomessa Pohjoismaiden alhaisin

Suomalainen sairaanhoitaja saa pienintä palkkaa sekä vastavalmistuneena että myöhemmin Pohjoismaisiin kollegoihinsa verrattuna (kuva 1). Suomessa sairaanhoitajan peruspalkka ilman lisiä on keskimäärin 2445e/kk. Suomessa sairaanhoitajan palkka ei nouse työkokemuksenkaan myötä muiden Pohjoismaiden sairaanhoitajien palkan tasolle. Kokenut sairaanhoitaja saa selvästi korkeampaa palkkaa vastavalmistuneeseen verrattuna Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Kuva 1 Sairaanhoitajien pohjoismainen palkkavertailu

Elinkustannusten vaikutus huomioituna suomalaisen sairaanhoitajan palkka jää edelleen muita Pohjoismaita alhaisemmalle tasolle (kuva2).

Kuva 2 Sairaanhoitajien pohjoismainen palkkavertailu elinkustannusindeksillä korjattuna

Suomenkin tasolla sairaanhoitajien keskimääräinen kokonaisansio (3035e/kk) jää suomalaisten palkansaajien kokonaisansioiden keskiarvon (3368 e/kk) alapuolelle. Sairaanhoitajan palkka ei suuresti vaihtele työnantajasektorin mukaan. Kuntasektorilla sairaanhoitajien kokonaisansioiden keskiarvo on 3045e/kk ja yksityissektorilla 2951e/kk. Valtion palveluksessa olevilla sairaanhoitajilla on korkein keskimääräinen kokonaisansio 3427e/kk. Vuorotyötä tekevän sairaanhoitajan kokonaisansiosta suuri siivu koostuu vuorotyölisistä. Kokonaisansio sisältää muun muassa kokemus-, vuorotyö- ja erillislisät sekä ylityökorvaukset.

Sairaanhoitajaliitto on huolissaan sairaanhoitajien palkan jälkeenjääneisyydestä Suomessa verrattuna muihin Pohjoismaihin. Sairaanhoitajaliiton teettämän työolobarometrin mukaan yhä useampi sairaanhoitaja harkitsee alan vaihtoa muun muassa huonon palkkauksen takia. Sairaanhoitajat ovat sitä mieltä, että työnmielekkyyttä syö eniten se, ettei palkka vastaa työn vaativuutta.

”Suomalaiset osaavat ja kielitaitoiset sairaanhoitajat ovat haluttua työvoimaa muissa Pohjoismaissa. Myös korkeampi palkkataso houkuttaa lähtemään ulkomaille”, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Sairaanhoitajapulan vuoksi Ruotsin vastavalmistuneiden palkkataso on noussut. Nyt siellä on myös herätty ajamaan kokeneiden sairaanhoitajien palkankorotuksia, kun sairaanhoitajapula on räjähtänyt käsiin.

”Myös Suomessa sairaanhoitajapula on todellisuutta jo monin paikoin.  Nyt on enemmän kuin viisasta ryhtyä toimenpiteisiin sairaanhoitajien palkan korjaamiseksi työn vaativuutta vastaavaksi ja työn mielekkyyttä ja houkuttelevuutta lisääväksi. Suomen terveydenhuolto ei toimi ilman kokeneita sairaanhoitajia”, sanoo Hahtela.

Lisätietoja:
Nina Hahtela, puheenjohtaja, Sairaanhoitajaliitto, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi tai puh. 010 321 3331

Liisa Karhe, kehittämispäällikkö, Sairaanhoitajaliitto, liisa.karhe@sairaanhoitajat.fi tai puh. 010 321 3336

Lähteet:
Equal Pay and working conditions, Sygeplejerskernes i Norden. SSN/NFF Conference, September 2018, Reykjavik.

Palkkarakennetilastot 2017, Tilastokeskus, [viitattu: 8.3.2019]

Sairaanhoitajien työolobarometri 2018, Sairaanhoitajaliitto

Suomen virallinen tilasto (SVT): Palkkarakenne [verkkojulkaisu],Tilastokeskus [viitattu: 8.3.2019]

9 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajan palkka on Suomessa Pohjoismaiden alhaisin

 1. Tämä kärvistely on syytä loppua ja sairaanhoitajien pitää vaatia lisää palkkaa.
  Olin muulla toimialalla n.15 vuotta 90-luvun lopusta alkaen, nyt hoitoalalla takas ja kyllä harmittaa vaikka työstä tykkäänkin.
  Itse vaihdan taas alaa, se on varma ja se.

 2. Maaseudulla ei ole hoitajapulaa – esim. Iisalmeen lähihoitajan virkaan oli 29 hakijaa; maaseudulla on täysin työnantajan markkinat. Ulkomailla hankittua työkokemusta arvostetaan hyvin vähän – tietämäni tapaukset (muilta kuin hoitoalalta pl yksi kirurgi) ovat saaneet olla tyytyväisiä kun ovat saaneet edes jotain työtä/päässeet takaisin entiseen työpaikkaansa; ulkomaisen kokemuksen dissaaminen on maalla vielä rankempaa kuin pk-seudulla.asenne on pyh ”ulkolainen” työkokemus [oikea termi on ulkomainen/ulkomaalainen] tai ”raukat vain menköhöt merten taa kun Suomessa ei huolita töihin”. Maalla Kepulandiassa otetaan hommiin se ”hyvä tyyppi” – ja on ollut kepulaisia kuntia, joihin ei saa ottaa sivareita. Jos itse olisin työhönottaja niin laittaisin Ö-mappiin kaikki hakemukset, joissa ei ole lujaa SUOMALAISTA työkokemusta ja kaikki hakemukset, joissa on päiväkin ulkomaista työkokemusta. Kansallinen omavoimaisuus kunniaan, suomalainen työkokemus on rahaa arvokkaampaa pääomaa!

 3. Haluan kysyä mitä tässä maassa asian eteen konkreettisesti tehdään?
  Tämä on aivan käsittämätön asia! Kuka puhuu sairaanhoitajien puolesta ja kuka tätä asiaa ajaa?
  Koska yksi on varma, se, että valtio ei palkkoja tule nostamaan. Ei vaikka kuinka tulisi pula ja pakko.
  Nytkin puhutaan mediassa kuinka hoitajia tarvitaan lisää mutta palkkojen nostamisesta ei mainita sanallakaan.
  Itse olen ollut paljon ulkomailla töissä ja aina kun palaan Suomeen, niin vannon että ei enää ikinä näillä palkoilla.
  Osaatteko sairaanhoitajaliitossa sanoa, miten voisimme joukolla alkaa aktiivisesti vaikuttamaan, jotta tämä kansainvälisestikin häpeällinen fakta korjaantuisi?

 4. Olen ollut yli 20 ulkomailla sairaanhoitajana, Tanskassa ja Ruotsissa. Nykyinen palkkani n 3800e. Olen psykiatrinen sairaanhoitaja ja teen päivätöitä ma-to. Suomeen muutto kiinnostaisi, ei kuitenkaan Suomen palkka. On järkyttävää kuinka huono palkka Suomessa on.
  Hoitsut hei: Pakatkaa kimpsunne ja suunnatkaa muihin pohjoismaihin, ehkä täälläkin sitten ymmärretään.

 5. Olen Kiinteistöhoitaja ammattikoulupohjalta ja tienaan saman verran peruspalkkaa kuin sairaanhoitaja saan myös lisät päälle. Mitä tulee palkkaa siis joka kk +3000e brutto. Miten on mahdollista, että rivi duunari ansaitsee paremmin kuin AMK:n käynyt sairaan hoitajat mikä vastaa duunari elämässä johtaja tason koulutusta? Yleensä meidänkin pomojen palkkaus on 4000e nurkilla. Minusta sairaanhoitajat ovat syvässä palkkakuopassa vain sen takia kun on nais valtainen ala kyseessä. Kyllä heille kuuluisi ihan roima palkankorotus peruspalkkaan. Ainakin 1000-1500e lisää kk kohden plus lisät. Käsittämätöntä orjuuttamista.. Olen sanaton.

 6. Vuosi sairaanhoitajan töitä takana, ja aivan kypsä vaihtamaan alaa. Ei tällä työn määrällä ja pienellä palkalla saa kuin itsensä rikki ja pöpilään. Alkaa prisman kassa houkutella ihan oikeasti..

 7. Kyseistä työtä tekemätön, mutta tietoa löytyy, omasta mielestä sairaanhoitajien palkka on aivan passeli, he saavat enemmän liksaa kuin lähihoitajat, jotka tekee enemmän, ja täysin samoja asioita kuin sairaanhoitajat, lähihoitajien palkat siis ennemminkin on pahemmassa palkkakuopassa. Ja niin kun monessa keskustelussa on todettu, niin oma päätös, alaa voi vaihtaa mikäli ei mielestään työn vaativuus ja palkka kohtaa.

  • Hyvä Kappas, kiitos mielipiteestänne. Sairaanhoitajien tavoin myös lähihoitajat ovat palkkakuopassa. Vaikka Suomi haluaa profiloitua tasa-arvon kärkimaana, meillä on edelleen perusteeton palkkaero ns. nais- ja miesvaltaisten alojen välillä. Siksi Tehy ja lähihoitajia edustava SuPer vaativat yhdessä seuraavalla neuvottelukierroksella ns. tasa-arvo-ohjelmaa palkankorotuksiin ja Sairaanhoitajaliitto tukee tätä.
   Sairaanhoitajan ja lähihoitajan työt ovat molemmat arvokkaita ja tähtäävät samaan päämäärään, potilaan parhaaseen mahdolliseen hoitoon, auttamiseen ja hyvinvointiin. Sekä koulutuksessa, työnkuvassa että vastuissa on kuitenkin sellaisia eroja, joiden vuoksi sairaanhoitajan palkka on jonkin verran korkeampi kuin lähihoitajan.

   Lähihoitajan koulutus on toisen asteen tutkinto ja sairaanhoitajan koulutus on ammattikorkeakoulutus. Näin myöskin koulutusperusteisesti sairaanhoitajan palkka määräytyy korkeammaksi pelkän koulutuksenkin perusteella. Sairaanhoitajien ja lähihoitajien työnkuvat vaihtelevat suuresti riippuen siitä, missä työskennellään. Sairaanhoitaja on hoitotyön asiantuntija, jolla on valmiudet laajaan, kokonaisvaltaiseen potilaan/asiakkaan auttamiseen, hoidon tarpeen arviointiin, tarkkailuun, hoidon ja lääkehoidon suunnitteluun, toteutukseen ja vaikuttavuuden arviointiin sekä ohjaukseen. Lisäksi sairaanhoitajalla on valmiudet toimia hoitotyön asiantuntijuutta edellyttävissä suunnittelu-, koordinointi- ja kehittämistehtävissä.

   Sivusta hoitotyötä seuraavan näkökulmasta sairaanhoitajien ja lähihoitajien työt voivat näyttää lähes samalta ja joissain paikoissa näin voi myös valitettavasti olla. Tämä on sama huomio, jonka sairaanhoitajatkin nostivat esille Sairaanhoitajaliiton jaksamiskyselyssä (2018). Ei ole oikein teettää sairaanhoitajien tehtäviä lähihoitajilla etenkin ilman koulutusta ja palkkaneuvotteluja. Työnkuva tulisi olla erilainen, mutta säästöpaineet saavat aikaan sitä, että työpaikoille palkataan mahdollisimman edullista työvoimaa, mikä sairaanhoitajien (Sairaanhoitajien jaksamiskysely 2018) mukaan onkin jo vaarantanut potilasturvallisuutta. Hoitotyössä osaamisen merkitys esimerkiksi lääkehoidossa on potilaille/asiakkaille elintärkeää. Ei ole ihan sama, kuka potilaiden lääkehoidosta esimerkiksi yksityisissä hoivakodeissa vastaa. Yksi pilkkuvirhe lääkelaskussa voi viedä potilaan hengen. Siksi terveydenhuollon ammattilaisten tulisi olla vastuussa oikeaan aikaan, oikealla osaamisella, oikeista tehtävistään. Sairaanhoitajien jaksamiskyselyn (2018) mukaan hoitotyötä tekee meillä Suomessakin epäpätevää ja jopa kouluttamatonta henkilökuntaa, mikä kuormittaa koulutettuja ammattilaisia ja vaarantaa potilasturvallisuutta.

   Sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla on kummallakin omat hienot ammatit ihmisten auttamisen keskiössä ja kumpiakin tarvitaan. Jotta kumpikin ammatti on vetovoimainen myös tuleville sukupolville, on alan palkka saatava vastaamaan työn vaativuutta ja vastuuta, koska vastuu on ihmisten terveydestä ja jopa hengestä. Varmasti kukin haluamme, että kun olemme itse potilaina, meillä olisi osaavia hoitoalan ammattilaisia ympärillämme. Tämä ei ole itsestään selvyys tulevaisuudessa, jos esimerkiksi työn vaativuutta vastaava palkka, resurssit ja osaaminen ei ole kohdillaan.

   Sairaanhoitajien jaksamiskyselystä voit lukea kotihoidon osalta täältä https://sairaanhoitajat.fi/2019/sairaanhoitajien-jyrkka-tuomio-kotihoidosta-on-tullut-hapeapilkku-yhteiskunnalle/
   Julkaisemme verkkosivuillamme tuloksia lisää loppuvuoden aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *