Sairaanhoitajapulasta ei selvitä ilman palkankorotuksia

Sairaanhoitajaliittoon tulee lähes päivittäin jäsenistön kommentteja työvoimapulasta. Sairaanhoitajat ottavat yhteyttä, kun he ovat jo aivan loppu. Paljon tilannepäivityksiä tulee myös lähiesimiestaholta. Liiton puoleen käännytään, kun ahdinko on oikein kova.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela pohtii, mitä tapahtuu, kun sairaanhoitajia ei yksinkertaisesti enää saada ja lähiesimiesketju kaatuu. Hahtela haluaisi kuulla, miten näitä ongelmia on yritetty tähän mennessä valtion taholta ratkaista.

Super ja Tehy vaativat tiedotteessaan 3.9., että valtio varaa talousarviossa rahaa naisvaltaisten hoito- ja hoiva-alojen palkkaohjelmaan, koska Suomea uhkaa vakava hoito- ja hoivakriisi. Puheenjohtaja Hahtela allekirjoittaa vaatimuksen täysin.

– Tiedotteessaan Super ja Tehy mainitsevat, että yhteiskuntaamme uhkaa hoito- ja hoivakriisi. Osittain ainakin sairaanhoitajapula on jo rysähtänyt niskaan ja kriisi on päällä. Näen, että tästä ei enää selvitä ilman palkankorotuksia.

Hahtela mainitsee, että joillakin alueilla auki oleviin sairaanhoitajan tehtäviin ei tule yhtään hakemusta, vaikka haettaisiin sairaanhoitajia useampiin erilaisiin tehtäviin. Tällaisessa tilanteessa ollaan nyt ja ratkaisu ei voi olla henkilökunnan venyminen. Siinä on tullut raja vastaan jo ajat sitten.

Sairaanhoitajaliitto on tehnyt viime vuosina tiheään tahtiin kyselyitä jäsenistölleen.

– Tulokset ovat jo pidemmän aikaa kertoneet murskaavia lukuja sairaanhoitajien alanvaihtoaikeista ja jaksamisesta, muistuttaa Hahtela. Olemme saaneet vahvoja signaaleita kentältä ja olemme niistä kyllä tiedottaneet.

Esimerkiksi syyskuussa 2018 tehdyn kyselyn vastaajista 68 prosenttia arvioi työssäjaksamisensa huonoksi tai ajoittain kuormittuneeksi.

– Kyselyn jälkeen korostin, että jos asialle ei tehdä mitään, meillä on hurja tilanne edessä. No, nyt ollaan seuraavassa syksyssä ja vakava sairaanhoitajapula on päällä, myös esimiehet uupuvat. Jotta katastrofi vältetään, tähän on vastattava palkkojen korotuksella.

Alkuvuonna 2018 Sairaanhoitajaliiton laajaan kyselyyn vastasi 1600 välittömässä asiakas- ja potilastyössä työskentelevää liiton jäsentä. Kyselyssä 52 prosenttia vastasi Palkka vastaa osaamistani -väittämään olevansa täysin eri mieltä.

– Yli puolet sairaanhoitajakunnasta pitää siis palkkaansa täysin riittämättömänä, se on aika kova luku, Hahtela sanoo.

Tämän vuoden alussa julkaistiin vuoden 2018 työolobarometrin tulokset: kovinta kritiikkiä sai palkka. Työoloja heikensi erityisesti työvoimapula. Huolestuttavin tilanne oli kotihoidossa sekä 26-45 -vuotiaiden sairaanhoitajien keskuudessa.

Sairaanhoitajapula on maailmanlaajuinen. Yhtenä malliesimerkkinä Tehyn ja Superin tiedotteessa mainitaan Saksa, joka nostaa julkisen sektorin palkkoja kahdeksan prosenttia ja kohdistaa hoitoalalle satojen eurojen korotukset lisätäkseen alan vetovoimaa.

– On yhteiskuntamme kohtalonkysymys, mitä Suomi tekee tulevassa budjetissaan, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Hahtela ottaa kantaa Superin puheenjohtaja Silja Paavolan tiedotteessa esittämään kysymykseen: Onko meillä varaa olla nostamatta hoitohenkilöstön palkkoja.

– Jos lukee esimerkiksi Sairaanhoitajaliiton teettämien kyselyiden vastauksia, vastaus on ilmiselvä: ei ole.

Lisätietoja:
Nina Hahtela, puheenjohtaja, Sairaanhoitajaliitto, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi tai puh. 010 321 3331

8 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajapulasta ei selvitä ilman palkankorotuksia

 1. Yksistään palkankorotus ei riitä hoitajapulan ratkaisuksi. Tarvitaan hyvää johtamista ja jatkuvaa koulutusta muuttuvassa työympäristössä.
  Tekniikan hyödyntäminen, uudet innovatiiviset käytännöt.
  Tarvitaan myös positiiviisia uutisia vanhushoidon kauhukuvien rinnalle. Kuka haluaa hakeutua alalle, jonka arvostus on huono ja työolosuhteet ala-arvoiset ja palkka riittämätön vastuuseen verrattuna.
  Päättäjien olisi jakauduttava katsomaan millaista työ on esim. kotisairaanhoidossa

 2. En tiedä miten palkankorotus auttaa sairaanhoitajapulassa tai lisää kuormittuneiden hoitajien jaksamista, mutta LOPULTAKIN aivan pielessä olevaa palkkapolitiikkaan lähdetään vaatimaan korjausta. Palkan lisäksi alan houkuttelevuudeksi tarvitaan muutakin: vapaa-ajan/loman järjestyminen, TVAn yhtenäistäminen (valtavia eroja eri alueilla), paikallinen sopiminen tms elämäntilanteen joustot, vain muutamia asioita mainitakseni.
  Itse alalle yli nelikymppisenä tulleena on harmittanut vietävästi se, että lomien kerryttäminen on pitänyt aloittaa alusta. Lomia on pari viikkoa vähemmän ja palkkaa ainakin yhtä kokemuslisää vähemmän kuin samanikäisillä kollegoilla. Olen siis työnantajalleni HALPAA työvoimaa!

 3. Ehdottomasti on hoitajien palkkoja nostettava !
  Lisäksi on syytä tarkistaa eläkkeellä ollessa tehdyn työn verotusta.
  Jäin eläkkeelle saavutettuani ammatillisen eläkeiän. Eläke ei ole edes puolta vuosiansiosta. Teen edelleen täyttä työpäivää hoitotyössä, nyt ambulanssissa. Lisäksi vähän keikkaa entisessä työssä. Veroprosenttini työstä saadusta palkasta on 49,5, ja eläkkeestäkin 25 prosenttia!

  • Jos veroa on peritty palkasta noin paljon, niin mene verohallinnon sivuille, ja korjaa lsivuveroprosentti, niin saatat saada loppuvuodeksi nollokortin.
   Kokeilin 35.000 euron eläkkeellä ja 5000 euron palkalla. Loppuvuoden veroprosentti molemmista tuloista 8. Itse voi kokeilla sitä oikeilla tiedoilla veroprosenttilaskurilla, joka löytyy netistä. Silloin ei tarvitse odotella veronpalautusta vuoden päästä. Eläkeläisten verotus on tosin perseestä, koska eläkeläiset joutuvat maksamaan noin 6 prosenttiyksikköä ennenmmän veroja kuin vastaavasta palkasta, mutta eipä tuota raippaveroa mikään puolue korjaa. Ja sitten Lipposen hallitus sai aikaan eläkeläisille ns. leikatun indeksin eikä sitäkään kukaan uskalla korjata.

 4. Sairaanhoitajan työtä on arvostettava paitsi kiitos sanoin myös taloudellisesti. Meitä tarvitaan. Tilanne on hyvin vakava .

 5. Osaaminen kelpaa, vastuu lisääntynyt, tehtäviä siirretty lääkäreiltä, mutta ei näy paikassa.

 6. Palkankorotus paikallaan tässä tilanteessa. Love suoritus lääkelaskut. Missä tämän voi suorittaa. Olisi hyvä kun liiton kautta saisi suorittaa loven ja muut puuttuvat osiot.

 7. Tampereella ei ainakaan ole kaikille sairaanhoitajille töitä.
  Pitkäaikaisten sijaisten työsopimuksia ei jatketa perusteena se, ettei töitä muka ole.
  Tämä on ainakin itselläni ainoa syy, joka on saanut harkitsemaan ammatin vaihtoa.
  Töiden jatkumisen varmuus motivoisi paljon paremmin jäämään alalle kuin korkeampi palkka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *