Sairaanhoitajien hallitusohjelmatavoitteet 2019

Sairaanhoitajaliitto listaa tulevaan hallitusohjelmaan kiireellisiä toimenpiteitä, joilla sosiaali- ja terveydenhuoltoa uhkaava ja jo nähtävissä oleva vakava ongelmavyyhti voidaan purkaa. Ongelmat ovat johtamassa siihen, että suomalainen sosiaali- ja terveydenhuollon laatu ja potilas-/asiakasturvallisuus heikkenevät entisestään ja apua tarvitsevat kansalaiset jäävät heitteille. Ongelmat ovat jo nähtävissä erityisesti ikäihmisten ja sairaiden kotihoidon ja kotisairaanhoidon sekä hoito- ja hoivapalveluiden laadun romahtamisena. Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon laitospaikat on ajettu alas, mutta samaan aikaan kotihoidon, kotisairaanhoidon ja hoivapalveluiden osaamista ja resursseja ei ole mitoitettu nykytilanteen tarpeeseen puhumattakaan tulevaisuudesta.

Koulutuksen rakenteet on laitettava kuntoon

Sairaanhoitajien koulutuksen pitää vastata tulevaisuuden työelämän tarpeita. On varmistettava, että sairaanhoitajakoulutus noudattaa ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EY, muokattu direktiivillä 2013/55/EU) vaatimuksia.

Sekä teoreettisen opetuksen että kliinisen harjoittelun resurssit on taattava. Koulutuksen määrärahoja ei voi enää kiristää.

Terveydenhuoltoalan vetovoima on turvattava

Sairaanhoitajat ovat suurin terveydenhuoltoalalla toimiva henkilöstöryhmä, jota ilman Suomen terveydenhuolto ei toimi. Sairaanhoitajapula on jo nyt todellisuutta monin paikoin. Potilaiden hoidon epäinhimillisyys ja hoitotyön liiallinen työkuormitus ajavat osaavat terveydenhuollon ammattilaiset muualle töihin tai kokonaan alalta pois. Suomessa valmistuu vuosittain yli 4700 sairaanhoitajaa (sisältää terveydenhoitajat, ensihoitajat ja kätilöt), mutta sekään ei riitä, sillä kokemusta ja osaamista arvostamaton palkka ja suuri työkuormitus saavat sairaanhoitajat vaihtamaan alaa. Jotta alalle saadaan osaavaa ja töissä pysyvää henkilökuntaa, organisaatioiden on panostettava työhyvinvointiin ja toimivaan työympäristöön. Toistaiseksi ala on vetovoimainen, mutta yhä useampi sairaanhoitaja on ilmoittanut harkitsevansa alan vaihtoa huonojen työolojen ja palkkauksen vuoksi. Lisäksi lähes puolet nykyisistä sairaanhoitajista eläköityy vuoteen 2030 mennessä.

Toimivaltaisia hoitotyön johtajia on oltava organisaatioiden kaikilla johtamisen tasoilla

Hoitotyön johtajat luovat edellytykset laadukkaille, vaikuttaville ja asiakaslähtöisille palveluille sekä tulokselliselle toiminnalle muuttuvassa toimintaympäristössä. Sosiaali- ja terveydenhuollon onnistumisen avain on osaamisen ja hoidon laadun johtaminen, mikä ei ole mahdollista, ellei hoidosta vastaavilla ole johtamiskoulutusta ja käsitystä siitä, mitä hyvä terveydenhuollon laatu ja osaaminen on. Hyvällä johtamisella tai sen puutteella on suora yhteys hoitotyön laatuun, potilasturvallisuuteen, henkilöstön hyvinvointiin ja työtyytyväisyyteen, alalla pysymiseen, työhön sitoutumiseen sekä toiminnan kustannustehokkuuteen. Osaston- ja apulaisosastonhoitajilla on keskeinen merkitys sosiaali- ja terveydenhuollon muutosten viemisessä käytäntöön. Lähiesimiesten määrän vähentäminen on todellinen uhka niin potilaiden hoidolle kuin henkilöstön jaksamiselle.

Lue tarkemmat hallitusohjelmatavoitteemme

2 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajien hallitusohjelmatavoitteet 2019

  1. Antti Rinteen hallitusohjelma julki ja mikä näin hoitajan näkökulmasta katsottuna on paras asia, niin vihdoinkin hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

    Toinen asia koskee hoitoalan vetovoimaisuutta mihin myös ensin mainitsemani hoitajamitoitus liittyy oleellisesti. Tämän lisäksi hoitoalan ammattiliitot ovat mielestäni avainasemassa (kerätyt jäsenmaksut palkasta) yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa järjestämään ammatillista täydennyskoulutusta, työelämässä oleville keikkatyöläisiä tekeville, tuntityöntekijöille ja työelämään palaaville. Koulutuksessa päivitettäisiin tietoja eri osa-alueilta sekä mahdollisuus suorittaa jo vanhentuneet Love-tentit ym.

    Uskaltaisin veikata, että alalle saataisiin motivoituneita työntekijöitä joista osa jatkaisi työntekoa jo saavutetun eläkeiän jälkeenkin.

    Kaikki voittaisivat🍀
    Annikki

  2. Jospa tuo hoitajamitoitus vaikuttaakin kotihoitoon kielteisesti. Kunnat yhdistelevät kotihoitoa ja palveluasumista sillä verukkeella , että työvoimaa voidaan helposti liikutella jos on löysää jossain. Miten palveluasumisessa voi olla löysää ja miten kotihoidossa? Jo nyt kumpikin natisee liitoksistaan. Kuntien ja sairaanhoitopiirien ajatus lienee se, että näin yhdistelemällä saadaan hoitajamitoitus näyttämään hyvältä kun kikkaillaan. Lakiin pitäisi kirjata myös kotihoidon hoitajamitoitus. Ei nämä kikkailut ainakaan lisää hoitajien mielenkiintoa alasta. Sairaanhoitajatkin laitetaan tekemään puutonkeittoa, yms mihin ei tosiaankaan ole opiskeltu. Lähihoitajien tehtävänkuvaan jo opinnoissa kuuluu ihmisen perushoiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *