Osaamisvaatimukset puhuttivat opettajia Sairaanhoitajaliitossa

opettajatSAIRAANHOITAJA-LEHTI. Ammattikorkeakoulujen hoitotyön opettajat vierailivat Sairaanhoitajaliitossa. Puheenjohtaja Nina Hahtela kertoi sairaanhoitajien tulevaisuuden osaamisvaatimuksista ja kansainvälisten asioiden päällikkö Anna Suutarla laajavastuisista työnkuvista sekä kansainvälisestä yhteistyöstä.
Opettajatapaaminen järjestettiin nyt toista kertaa ja keskustelua syntyi runsaasti. Mukana oli reilut 20 opettajaa eri puolilta Suomea.
– Sairaanhoitajien työpanoksella on suuri merkitys siinä, miten työt sote-uudistuksessa organisoidaan, Hahtela muistutti ja kannusti sairaanhoitajia mukaan alueellisiin sote-työryhmiin ja muihin verkostoihin vaikuttamaan.
Hoitotyön painopiste tulee siirtymään ennaltaehkäisyyn ja omahoidon tukemiseen. Töitä tehdään tulevaisuudessa entistä enemmän verkostoissa. Robotiikkaa tuo mahdollisuuksia muun muassa kuntoutukseen ja logistiikkaan. Koulutuksen tulisi seurata mukana ja antaa valmiuksia tulevaisuuden tehtäviin.
Lähijohdosta on jäämässä paljon osaajia eläkkeelle, mikä haastaa koulutuksen ja työntekijät. Työ- ja elinkeinoministeriö on laskenut, että sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan Suomessa 20 000 – 59 000 uutta työntekijää vuoteen 2025 mennessä. Opiskelupaikkojen lisäämiselle on paineita, vaikka toisaalta nykyisillekään määrille ei tahdo löytyä harjoittelupaikkoja.
Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela uskoo, että valinnanvapaus luo julkiselle terveydenhuollolle painetta laajentaa aukioloaikojaan ja sähköisiä palvelujaan yksityisten palveluntarjoajien suuntaan.
Opettajien keskuudessa keskustelua herätti myös EU-direktiivin kolmen vuoden vähimmäisvaatimus sairaanhoitajakoulutukselle. Osalla opiskelijoista on aiempia tutkintoja tai osaamista, joka nopeuttaa valmistumista. Opiskelijoilla on pelko siitä, onko heidän tutkintonsa Euroopan tasolla kelvollinen, jos he valmistuvat alle kolmessa vuodessa. Osa ammattikorkeakouluista tarjoaa opetusta myös kesäisin, mikä mahdollistaa tiiviimmän opiskelun.
Anna Suutarlan mukaan olisikin parempi, jos tutkinnon laajuutta mitattaisi opintopisteissä. Tilannetta on tarkoitus selkeyttää yhdessä opetusministeriön kanssa. Ammattikorkeakoulujen opettajat kokivat, että myös harjoittelujen linjaa olisi hyvä yhtenäistää.
Suomalaiset sairaanhoitajat työskentelevät vastuullisissa tehtävissä jo nyt, mutta työnkuvien laajentumiseen uskotaan myös tulevaisuudessa. Laajavastuisiin työkuviin liittyy kysymyksiä koulutuksesta ja palkasta sekä mahdollisuudesta jatkaa ammattikorkeakouluista tohtorikoulutukseen. Sairaanhoitajien työnkuvien laajentamisella on saatu muualla maailmassa säästöjä. SV

Lisätietoja:

Sairaanhoitajien uudet työnkuvat – laatua tulevaisuuden sote-palveluihin

Ammattipätevyysdirektiivi

Euroopan sairaanhoitajakoulutus uudistuu