Sairaanhoitajan työ muuttuu

uusimaa_paneeli

Paneelikeskusteluun osallistuivat Anna Suutarla, Nina Åstrand, Sirpa Immonen, Sanna Suni ja Kaarina Wilksman.

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Uudenmaan sairaanhoitajien yhteiskunnallisen vaikuttamisen työryhmä järjesti lokakuun lopussa tilaisuuden, jossa keskusteltiin sotesta ja sairaanhoitajan työstä tulevaisuudessa.
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio kertoi, missä sote-uudistuksessa mennään. Tainio piti aikataulua haasteellisena, sillä kyseessä on Suomen historian suurin uudistus. Vuoden 2019 alussa järjestämisvastuu ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta siirtyvät maakunnille.
Haasteena on saada yksityisiä tuottajia kaikkialle Suomeen. Kuntiin tulee todennäköisesti jäämään myös tyhjiä tiloja, esimerkiksi vanhoja terveyskeskuksia, joita on vaikea saada vuokrattua. Tainion mukaan uudistus lisää byrokratiaa.
Myös valinnanvapauteen liittyvät laatukriteerit ja omien työpaikkojen markkinointi mietityttivät osallistujia. Toiveena oli, että terveysalan yksikköjä koskeva laatukriteeristö luotaisi valtakunnallisesti.
Anna Suutarla Sairaanhoitajaliitosta muistutti, että sairaanhoitajat ovat lähellä asiakasta vuorokauden ympäri. Heidän työllään ja osaamisellaan on merkittävä rooli myös tulevaisuudessa. Sairaanhoitajavetoinen toiminta lisääntyy, palvelut liikkuvat ja potilaita hoidetaan tulevaisuudessa entistä vähemmän sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, Suutarla uskoo.
– Hoitotyön kulttuuri on radikaalissa muutoksessa. Asiakas on keskiössä ja aktiivisempi kuin ennen.
Järvenpäässä on esimerkiksi muodostettu työyksiköitä sen perusteella, millaista apua asiakas tarvitsee.
– Kannattaa omassa työssään pitää huolta, että se täyttää laatukriteerit, Kaarina Wilskman Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta painotti.
Hän muistuttaa, että kuka vain voi käynnistää muutoksen. SV