Siirry sisältöön

Sairaanhoitajapäivät

Sairaanhoitajapäivät järjestetään syksyllä jälleen Helsingin Messukeskuksessa. Tämän vuoden teemana on Ammattitaidolla tulevaisuuteen – laita tapahtuma jo nyt kalenteriisi!

LIPUNMYYNTI AUKEAA KEVÄÄLLÄ

Kysyimme jäsenistöltämme aihe-ehdotuksia vuodelle 2023 ja sieltä nousi runsaasti teemaan sopivia aiheita, joten ohjelmaa on lähdetty suunnittelemaan jäsenistön toiveiden mukaisesti. Julkistamme hoitotyön ykköstapahtuman ohjelman kevään edetessä ja avaamme ilmoittautumisen.


OHJELMAHINNATPUHUJATNÄYTTEILLEASETTAJATMEDIALLE

Vuoden 2022 Ohjelma

Pyysimme viime syksynä ehdotuksia Sairaanhoitajapäivien ohjelmaan ja toiveiden mukaisesti mukana on esimerkiksi

  • kliinisiä aiheita lääkehoidosta, MET-toiminnasta, keliakiasta
  • luentoja näyttöön perustuvan hoitotyön toteutumisesta
  • lasten ja nuorten tilanteeseen liittyviä puheenvuoroja: miten lapset ja nuoret voivat tällä hetkellä
  • luentoja työhyvinvoinnista, sairaanhoitajien jaksamisesta, kolmivuorotyöstä
  • pandemiasta opittua – terveydenhuolto koronan jälkeen.

Sairaanhoitajapäivien ohjelma on koottu niin, että sairaanhoitajat saavat räätälöidyn tuen oman osaamisensa kehittämiseen. Tämän lisäksi työhyvinvointia edistävillä luennoilla päästään hengähtämään ja voimaantumaan. Lue mistä ohjelman teema Sairaanhoitajan osaaminen ratkaisee kumpuaa ja miten sairaanhoitajan osaaminen voi ratkaista terveydenhuollon kriisin.

Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela avaa Sairaanhoitajapäivät. Kuulemme sairaanhoitajaopiskelijan ja kunniajäsenen puheenvuorot. Lisäksi avajaisissa julkistetaan vuoden 2022 Ihmisen parhaaksi -tunnustuksen saaja. Avajaiset huipentuvat Sibelius-lukion kamarikuoron esitykseen. Katso avajaisten puhujat

Keynote-puhujana Sairaanhoitajapäivillä 2022 toimii Katja Gustafsson, Työdynamo Oy:n toimitusjohtaja, työyhteisökouluttaja, työnohjaaja- ja prosessikonsultti. Mukana on myös paneelikeskustelu sairaanhoitajan kliinisestä urapolusta. Katso panelistit

Sairaanhoitajapäivien luentosalien puheenjohtajina toimivat yhdistyksen aktiivitoimijat, yhdyshenkilöt ja Hoitotyön tutkimussäätiön asiantuntijat.

15.9.2022 iltapäivällä järjestämme Suomen Sairaanhoitajien (ent. Sairaanhoitajaliitto) osastolla Get together -tilaisuuden, jossa on tarjolla rentoa yhdessäoloa ja musisointia!

Näyttelyalue

Maksuttoman näyttelyalueen puolella Klinikka-lavalla on mukana mm. Kari Ketonen, joka puhuu läsnäolosta, stressinhallinnasta sekä hengityksen käytöstä hyvinvoinnin ja jaksamisen työkaluna. Kari on tuttu televisio- ja elokuvarooleistaan, mutta hän on lisäksi ylemmän erityistason psykoterapeutti.

I love me -messuille ilmainen pääsylippu

Kaikki Sairaanhoitajapäiville rekisteröityneet (näyttelykävijät ja luentopaketin ostaneet) ja paikan päälle saapuneet kävijät saavat 21.-23.10.2022 järjestettäville I love me -messuille ilmaisen pääsylipun, joka lähetetään rekisteröitymisen yhteydessä ilmoitettuun sähköpostiin Sairaanhoitajapäivien jälkeen.

Lataa 15.9. ohjelma
Lataa 16.9. ohjelma
Klinikka-lavan ohjelma

Torstai 15.9.2022

SALI 1

09.00

Avajaiset Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela avaa Sairaanhoitajapäivät. Kuulemme sairaanhoitajaopiskelijan ja kunniajäsenen puheenvuorot. Lisäksi avajaisissa julkistetaan vuoden 2022 Ihmisen parhaaksi -tunnustuksen saaja. Avajaiset huipentuvat Sibelius-lukion kamarikuoron esitykseen. HUOM! Avajaiset on kaikille avoin tilaisuus.

13-14

KEYNOTE – Kasvata omaa potentiaaliasi! Huumorintäyteistä suoraa puhetta työelämästä ja työyhteisöistä sekä ilmiöistä, joita työpaikalla alkaa näkyä, kun perustehtävä unohtuu. Puheenvuorossa saavat kyytiä luutuneet käsitykset konfliktien kohtaamisesta. Tarjolla on konkreettisia välineitä ihmisten johtamiseen ja paremman vuorovaikutuksen kehittämiseen työpaikalla. Katja Gustafsson, Työdynamo Oy, toimitusjohtaja, työyhteisökouluttaja, työnohjaaja- ja prosessikonsultti.

SALI 2

10.15 – 11

Sairaanhoitajat lääkehoidon turvallisuuden edistäjänä Miten sairaanhoitaja voi edistää lääkehoidon turvallisuutta. Minkälainen on yksikön lääkehoitosuunnitelma? Mikä on hoitotyön johtajan rooli lääkehoidon turvallisuuden edistämisessä? Emilia Laukkanen, sairaanhoitaja, TtT, henkilöstöpäällikkö, Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä (ISLAB).

11.15–12

Mikrobilääkkeet Antibiootit vuonna 2022 ja hoidon ohjauksessa huomioitavat asiat. Mika Wallin, proviisori, apteekkari Kauhavan Ykkösapteekki, kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia ammattikorkeakouluissa ja Itä-Suomen yliopistossa.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Keynote salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15– 14.45

Lääkekortti on Suomen Sairaanhoitajien uusin ammatillinen työkalu Miten sairaanhoitaja voi käyttää lääkekorttia työnsä tukena? Mika Wallin, proviisori, apteekkari Kauhavan Ykkösapteekki, kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia ammattikorkeakouluissa ja Itä-Suomen yliopistossa.

15–15.30

Turvallisen lääkehoidon toteuttaminen akuuttihoitotyössä Millaisia ovat akuuttihoitotyön lääke- ja nestehoidon toteuttamisen haasteet? Millainen on turvallisen lääkehoidon prosessi akuuttihoidon ympäristössä? Tiia Saastamoinen, TtM, TtT-opiskelija (UEF), sh AMK, lehtori, Metropolia Ammattikorkeakoulu.

15.45–16.15

Sairaanhoitajan rooli keliakiapotilaan diagnosoinnissa ja hoidossa Keliakia on yhä yleisempi sairaus. Sairaanhoitaja on merkittävässä roolissa keliakian oireiden tunnistamisessa kohdatessaan potilaan vastaanotolla tai osastotyössä. Tunnistatko keliakian moninaiset oireet? Minna Halve, sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija, Keliakialiitto ry.

SALI 3

10.15–11

Nuorten itsetuhoisuudesta Miten nuorten itsetuhoisuus voi ilmetä, miten sitä voi ymmärtää ja miten suhtautua, jos kohtaa itsetuhoisen nuoren? Milla Tamminen, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti (psykoanalyytikko SPY).

11.15–12

Suremisen taito – Kuinka kannatella surevaa lasta tai nuorta? Tutustu tieteellisiin ja populaareihin surukäsityksiin ja opi katsomaan stereotyyppisten ajatusmallien taakse. Uudenlainen näkökulma suruun helpottaa surevan lapsen ja nuoren kohtaamista ja auttaa antamaan menetykselle sille kuuluvan arvon. Mari Pulkkinen, filosofian tohtori ja tietokirjailija, kuolemansurun teemaan laajasti perehtynyt humanisti, joka kouluttaa surevia työssään kohtaavia ammattilaisia.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Keynote salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15–14.45

Miten ennaltaehkäistä ja torjua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa? Mitä on lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava materiaali (CSAM) digitaalisissa ympäristöissä? Pelastakaa Lapset esittelee Nettivihjetyötä. Tanja Simola, erityisasiantuntija, Lasten suojelu ja Nettivihje, Pelastakaa Lapset. Sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö, terveystieteiden maisteri, TtT- koulutuksessa, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja työnohjaaja (STOry).

15–15.30

Lapsen kohtaamisen erityispiirteet Mitä on hyvä kohtaaminen lasten hoitotyössä? Mikä on ilmapiirin merkitys kohtaamisessa? Miten kohtaamisessa huomioidaan perhe ja vanhemmat? Mikä on kohtaamisten vaikutus sairaanhoitajan omaan hyvinvointiin? Nenne Martikainen, osastonhoitaja ja työnohjaaja, HUS Lasten- ja nuorten sairaudet.

15.45–16.15

Itsemurhaa yrittäneen potilaan kohtaaminen ja turvasuunnitelma Luennolla esitellään valtakunnallinen itsemurhatilanne ja tutustutaan itsemurhaa yrittäneen kohtaamisen ja arvioinnin perusteisiin mielenterveyden hoitotyössä. Osallistuja oppii tekemään Käypä hoito -suosituksen mukaisen turvasuunnitelman. Jan Holmberg, sairaanhoitaja YAMK, kouluttaja ja tietokirjailija.

SALI 4

10.15–11

Järjestäytyneen rikollisuuden tilannekuva Suomessa Keskusrikospoliisin ajankohtaiskatsaus järjestäytyneen rikollisuuden tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin. Mitä terveydenhuollon henkilökunnan tulisi tietää. Christer Ahlgren, rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi, Tiedusteluosasto, Erityisoperaatiot.

11.15–12

Helsingin Seri-tukikeskus, apua ja tukea seksuaaliväkivallan uhreille vuodesta 2017 Seri-tukikeskuksen esittely ja tutkimushankkeen tuloksia. Leena Malmi, Seri-kätilö, HUS, Naistenklinikka, Seri-tukikeskus ja Anna Nuora, Seri-kätilö, HUS, Naistenklinikka, Seri-tukikeskus.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Keynote salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15–14.45

Sairaanhoitajana Oikeuslääketieteen päivystyspisteessä THL:n Oikeuslääketieteen päivystyspiste aloitti ympärivuorokautisen toimintansa 2020. Päivystyspisteessä työskentelee myös sairaanhoitajia. Mitä päivystyspisteessä tutkitaan ja minkälainen on oikeushoitajan tehtävänkuva? Luennosta vastaa Miko Ruokomäki, sh, THL Oikeuslääketieteen päivystyspiste.

15.00–15.30

Vähemmistöstressi ja sen yhteys terveyteen Tutkimukset ovat näyttäneet, että vähemmistöillä ilmenevät kohonneet riskit terveysongelmiin eivät johdu itse vähemmistö identiteetistä vaan siitä seuraavasta suorasta tai epäsuorasta syrjinnästä. Vähemmistöstressiteoria on muodostettu selittämään prosessia, kuinka tämä stigmatisoitujen vähemmistöjen kohtaama syrjintä vaikuttaa heidän terveyteensä. Luennolla käydään läpi mitä vähemmistöstressi tarkoittaa sekä tarkastellaan, mikä on sen yhteys erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen terveyteen ja kuinka tätä tietoa voi hyödyntää hoitotyössä. Elina Partanen, Itsenäinen kouluttaja ja konsultti, TtM-opiskelija, Itä-Suomen yliopisto, TtK, sairaanhoitaja AMK, kouluttanut sosiaali- ja terveydenhuollon työyksiköissä sekä oppilaitoksissa.

15.45–16.15

Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus hoitotyössä Luennolla saat tietoa uusimmasta tutkimuksesta ja vinkkejä vähemmistöpotilaiden kohtaamiseen. Elina Partanen, Itsenäinen kouluttaja ja konsultti, TtM-opiskelija, Itä-Suomen yliopisto, TtK, sairaanhoitaja AMK, kouluttanut sosiaali- ja terveydenhuollon työyksiköissä sekä oppilaitoksissa.

SALI 5

10.15–11

Sairaanhoitajana sotemuutoksessa, muuttuuko arki? Miten sairaanhoitajan työ on jo muuttunut? Minkälaisia muutoksia on edessä ja miten niihin kannattaa valmistautua ja suhtautua? Ulla Palomäki, hoitotyön esihenkilö ja työnohjaaja, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä.

11.15–12

Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian toimeenpano on yhteinen asia Mikä on asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia? Mitä minun sairaanhoitajana tulisi siitä tietää? Tuija Ikonen, LT, Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan potilasturvallisuuden professori sekä Pohjanmaan hyvinvointialueen Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen johtaja.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Keynote salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15–14.45

PERUTTU: Painevaurioriskin ennakoinnilla turvallisuutta ja laatua hoitotyöhön Painevauriot ovat yleinen haittatapahtuma sairaalassa, ja ne ovat yksi tärkeimmistä potilaiden hoidon laatuindikaattoreista. Riskinarviointia suositellaan ensimmäiseksi askeleeksi painevaurioiden ehkäisyssä. Jaana Kotila, sh, TtM, FT-opisk., kehittämispäällikkö, Lean valmentaja, HUS eTerveyspalvelut.

15–15.30

Haavanhoidon osaaminen akuuttihoitotyössä Katsaus akuuttihoitotyön haavanhoito-osaamisen merkitykseen. Minkälaisia haavoja on ja mitkä ovat niiden hoitoperiaatteet? Helinä Heino, TtM, esh, sh, hoitotyön opettaja, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Helsingin kaupunki.

15.45–16.15

Hoitotyön laatu osaamisen pohjana päivystyshoitotyössä Miten hoitotyön laatuindikaattoreita ja hoitotyön laadun arviointia voidaan käyttää sairaanhoitajien osaamisen johtamisen välineenä? Käytännön esimerkit tulevat päivystyshoidosta, mutta asiat ovat yleistettävissä muuallekin. Meeri Mustonen, TtM, TtT-opiskelija (UTU), sh AMK, ylihoitaja, Helsingin kaupunki.

Näyttelyalue, Suomen Sairaanhoitajien osasto 3f11

16.15

Get together Ensimmäisen päivän lopuksi pidetään vapaamuotoinen Get together -tilaisuus Suomen Sairaanhoitajien osastolla. Saat hengähtää, vaihtaa ajatuksia päivän annista ja seurustella kollegoiden kanssa. Luvassa pienimuotoista tarjoilua, rentoa yhdessäoloa ja musisointia! Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Tehyn kanssa.

Perjantai 16.9.2022

SALI 1

13–14

KEYNOTE/PANEELIKESKUSTELU Sairaanhoitajan osaaminen ratkaisee – Asemoi itsesi työelämässä Minkälaisia sairaanhoitajan kliinisiä urapolkuja meillä on tarjolla 2022 ja mikä on visio tulevaan? Voiko sairaanhoitaja pysyä potilastyössä ja samalla edetä uralla? Ovatko uramahdollisuudet samat eri puolella Suomea ja erilaisissa työpaikoissa? Kohtaavatko koulutuspolut ja työelämä? Miten kliininen urakehitys näkyy työnkuvassa ja palkassa? Mitä on mielekäs työnjako eri ammattiryhmien välillä? Mitä tarkoittaa laajavastuinen hoitotyö ja mitä mahdollisuuksia siihen liittyy? Kuinka sairaanhoitajien erilaisia työnkuvia ja sairaanhoitajien osaamista hyödynnetään uusilla hyvinvointialueilla? Kliinisessä potilastyössä erilaisten sairaanhoitajien osaaminen on ratkaisevan tärkeää ja kaikkien osaamista tarvitaan. Paneelikeskustelu pysähdyttää sairaanhoitajan osaamisen äärelle. Paneelin osallistujat: Anna Suutarla (puheenjohtaja), Virpi Sulosaari, Sally Leskinen, Helene Salmela, Eva Antero-Jalava, Heljä Lundgrén- Laine, Sinikka Lahtinen.

SALI 2

8.30–9.15

Terveydenhuolto koronan jälkeen – työelämän long covid vai uusi uljas yhteisö? Miten korona-aika on vaikuttanut terveydenhuoltoon? Miten tällä joukolla voidaan onnistuneesti siirtyä hyvinvointialueille, kun ammattilaiset ovat uupuneita? Miten pandemia on ehkä pitkäkestoisesti muuttanut työntekijöiden luottamusta työolojen ennakoitavuudesta ja voiko sille tehdä jotakin? Sally Leskinen, hyvinvointialueenjohtaja, Etelä-Karjala.

9.30–10.15

Mitä tapahtui kulisseissa, kun korona tuli Helsinkiin? Sairaanhoitajan kertomus Tarina siitä, miten arvostaa ja arvottaa omaa ammattitaitoaan ja mikä merkitys sairaanhoitajan osaamisella voi olla. Sari Roos, sairaalatoimintojen opetushoitaja, Helsingin kaupunki. Saanut palkintoja, tunnustuksia ja huomionosoituksia koronatyöstään.

10.30–11.15

Sairaanhoitaja elvytystilanteen johtajana – myytti vai todellisuutta? Minkälainen rooli sairaanhoitajalla tulisi olla elvytystilanteessa? Voidaanko sairaanhoitajista kouluttaa elvytystilanteiden johtajia? Tulisiko lääkäreille antaa aikaa ja tilaa päätehtävänsä, diagnosoinnin, tekemiseen? ALS- kurssilla koulutettu ja säännöllisesti harjoitteleva sairaanhoitaja pystyy luotettavasti seuraamaan algoritmia ja ohjaamaan elvytystiimiä. Luennolla käydään läpi ehdotelma hyväksi tiimitoiminnaksi sekä kuvitteellisia potilastapauksia. Jukka Kettunen, palomies-ensihoitaja AMK, MSc, AOKK, ensihoidon lehtori, Metropolia AMK, ERC ALS Full instructor.

11.30–12

MET-toiminta on täällä – tuliko nyt valmista? Luennolla käsitellään MET-toiminnan tilannetta Suomessa sekä pohditaan mihin asioihin olisi perusteltua kiinnittää huomiota kehitystyössä. Marcus Norrgård, sairaanhoitaja YAMK, HUS, työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan kriittisesti sairaiden potilaiden parissa teho- ja tehovalvontaosastoilla ja osana Elvytys- ja MET-ryhmää Helsingin Meilahden sairaalassa. Toiminut hätätilannekouluttajana ja simulaatio-ohjaajana Elvytys- ja MET-harjoituksissa. Yksi MET Alliance of Finland ry:n perustajajäsenistä ja nykyinen puheenjohtaja.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Paneelikeskustelu salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15–14.45

Mikä teki koronapotilaan hoidosta niin vaikeaa? Teholla on erikoistuttu hengitystieinfektioiden hoitoon, mutta koronapotilaiden hoito oli silti haastavaa. Katsaus siitä, miten koronapotilaan hoito on pistänyt keskittymään hoitotyön perusasioihin. Juha Kaperi, lähihoitaja, sairaanhoitaja AMK, PSHP, TAYS, teho-osasto.

15–15.30

Tehosairaanhoitajan taidot kliinisen tilan tarkkailussa Tehosairaanhoitajalla on keskeinen rooli potilaan kliinisen tilan tarkkailussa. Mitä taitoja tehosairaanhoitajalta vaaditaan kliinisen tilan tarkkailussa? Minkälaisella tasolla suomalaisten tehosairaanhoitajien tarkkailutaidot ovat? Miten taidot kehittyvät kliinisessä hoitotyössä? Mika Alastalo, sh AMK, TtT, lehtori, Laurea-ammattikorkeakoulu.

SALI 3

8.30–9.15

Uni ja unettomuus – miksi nukkuminen on joskus niin vaikeaa? Minkälainen on unettomuuden kokemus ja mitkä ovat unettomuuden taustatekijöitä? Miten terveydenhuolto voisi muiden haasteidensa keskellä selvitä myös unettomuuden lääkkeettömästä hoidosta? Siinä sairaanhoitajat ovat avainasemassa. Leeni Peltonen on pitkän uran mediamaailmassa tehnyt toimittaja ja tietokirjailija, kirjoittanut unesta useissa tietokirjoissa, toimii päätoimittajana Uniliiton Uniuutiset-lehdessä ja jaksaparemmin.fi-sivustolla.

9.30–10.15

Palveleva johtaja nostaa työntekijät ykkösasiaksi – lähijohtaminen työhyvinvoinnin tukipilarina Voiko johtaja palvella? Miksi palveleva johtaminen on inhimillistä niin työntekijöille kuin lähijohtajalle itselleenkin? Luennolla esitellään konkreettisia ja tutkimukseen perustuvia keinoja siihen, miten lähijohtaja voi tukea työhyvinvointia ja edistää palvelevan toiminnan kulttuuria työyhteisössään. Janne Kaltiainen, erikoistutkija, valtiotieteiden tohtori (sosiaalipsykologia), Työterveyslaitos.

10.30–11.15

Työhyvinvointia työtä tuunaamalla – työyhteisön kyvyt ja osaaminen käyttöön Mikä antaa sinulle voimia, energiaa ja iloa työssäsi? Miten näitä asioita voisi olla lisää? Esityksessä käydään läpi tutkimukseen perustuvia ja työn arkeen soveltuvia työn muokkaamisen keinoja, joilla kukin meistä voi ylläpitää ja edistää työhyvinvointiaan. Janne Kaltiainen, erikoistutkija, valtiotieteiden tohtori (sosiaalipsykologia), Työterveyslaitos.

11.30–12

Millaista osaamista sairaanhoitajat tulevaisuudessa tarvitsevat? Osaamisen uudistamistarpeen sykli lyhenee, monenlaiset uudet oppimisympäristöt tuovat ketteriä tapoja oppia uutta. Asiakas- ja perhelähtöisyys sekä vuorovaikutusosaaminen korostuvat entisestään. Taru Manner, sh, TtM, PirSOTE digipalvelujen suunnittelija, TAMK, lehtori.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Paneelikeskustelu salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15–14.45

Tiukkojen tilanteiden tiimityö Mitä ovat ei-tekniset taidot ja miten ne vaikuttavat tiimityöhön kriittisesti sairaan potilaan hoidossa? Miten näitä taitoja voi kehittää ja miksi työyhteisön kannattaa niihin panostaa? Marcus Norrgård, sairaanhoitaja YAMK, HUS, työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan kriittisesti sairaiden potilaiden parissa teho- ja tehovalvontaosastoilla ja osana Elvytys- ja MET-ryhmää Helsingin Meilahden sairaalassa. Toiminut hätätilannekouluttajana ja simulaatio-ohjaajana Elvytys- ja MET-harjoituksissa. Yksi MET Alliance of Finland ry:n perustajajäsenistä ja nykyinen puheenjohtaja. Erityisen kiinnostuksen kohteena tiimityötaidot, joihin hakenut oppia muun muassa Global Air Training ltd:stä ja Oxfordin yliopistosta.

15–15.30

Hoitotyön asiantuntijana Tuupovaaran terveysasemalla Sairaanhoitajan osaaminen haastetaan päivittäin terveysasemalla, jossa ei ole lääkäriä. Lääkäripalveluiden ollessa pääosin etävastaanottona tai paperikonsultaationa, on sairaanhoitajien tekemä hoidon tarpeen arviointi, vastaanotolla tehty havainnointi sekä kirjaaminen avain asemassa, koska lääkäri tekee potilaan hoidon suunnittelun usein näihin tietoihin pohjautuen. Taru Räty, sairaanhoitaja, Tuupovaaran terveysasema, Siunsote. Palkittu Suomen Sairaanhoitajien Nouseva tähti -tunnustuksella 2021.

SALI 4

8.30–9.15

Toteutuuko hoitotyö Suomessa näyttöön perustuen? Puheenvuorossa tarkastellaan näyttöön perustuvan hoitotyön toteutumista Suomessa Hotuksen syksyllä 2021 toteuttaman kansallisen kyselyn tulosten pohjalta. Entä kuinka hoitotyön näyttöön perustuvuutta voitaisiin vielä sosiaali- ja terveydenhuollossa edistää? Heidi Parisod, th, sh, TtT, tutkija, Hoitotyön tutkimussäätiö sr.

9.30–10.15

LUENTO PERUUNTUNUT: Näyttöön perustuva koulutusinterventio päivystyshoitotyössä Näyttöön perustuvan koulutusintervention kehittäminen ja sen vaikuttavuus näyttöön perustuvaan toimintaan päivystyshoitotyössä. Elina Koota, sh, TtT, kehittämispäällikkö, HUS tutkimusjohto.

10.30–11.15

Näyttöön perustuvan hoitotyön vahvistaminen ja hoitokäytäntöjen kehittäminen avoterveydenhuollossa Luennolla käsitellään käytännön esimerkein näyttöön perustuvan hoitotyön kehittämistoimenpiteitä terveysasematyössä. Eva Antero-Jalava, th, TtM, kliinisen hoitotyön asiantuntija, Turun hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, avoterveydenhuollon palvelut, terveysasemat.

11.30–12

Tee oma erityisosaamisesi näkyväksi– Suomen Sairaanhoitajien erityispätevyysnimike Erityispätevyysjärjestelmä tarjoaa sairaanhoitajalle vaihtoehtoisen, ei tutkintoon perustuvan, väylän osoittaa erityinen pätevyys millä tahansa kliinisellä erikoisalalla tai hoitotyön tiedonhallinnassa. Nimike antaa perusteet uudenlaisiin tehtävänkuviin ja osaamiseen perustuvaan palkkakehitykseen. Nimikkeestä, hakuprosessista ja nimikkeen saaneiden kokemuksista kertovat Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija sekä erityispätevyysnimikkeen saanut sairaanhoitaja. Anna Suutarla, sh, th, TtM, Suomen Sairaanhoitajat, asiantuntija, kansainväliset asiat ja osaamisen hallinta, kliiniset urapolut. Sinikka Lahtinen, esh, seksuaalineuvoja, uroterapeutti, proktologisen hoitajan pätevyys, lantionpohjaterapeutti-asiantuntijahoitaja HUS-Vatsakeskus, Suomen Sairaanhoitajien erityispätevyysnimike 2017.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Paneelikeskustelu salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15–14.45

Päijät-Soten esimerkki Kotiin vietävät palveluista Luennolla kuulet Kotiutusyksikön toiminnasta sekä siihen liittyvästä hoitajien asiantuntijuuden tukemisesta ja kehittymisestä. Kati-Marjukka Pohjonen, palveluesihenkilö, sairaanhoitaja, Päijät-Sote Ikääntyneiden palvelut ja kuntoutus, Kotiin vietävät Palvelut, Kotiutusyksikkö.

15–15.30

Psykoedukaatiota psykiatristen potilaiden omaisille Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian tulosalueella on kehitetty omaisille tarkoitettu vertaistuellinen perhekahvilatoiminta. Luennolla selviää mitä psykoedukaatio on ja miten Perhekahvila toimii. Perhekahvilatoiminta on kohdennettu erityisesti psykoosisairautta sairastavien potilaiden omaisille, mutta se on hyödynnettävissä myös esimerkiksi päihdepotilaiden omaisten tukemiseen. Jarkko Keto, sairaanhoitaja, OYS, psykiatria/psykoosit ja nuorisopsykiatria ja Harri-Pekka Panuma, apulaisosastonhoitaja, OYS, Psykiatrian päivystysyksikkö.

SALI 5

8.30–9.15

Ikääntyneen alkoholinkäytön puheeksi ottaminen hoitotyössä Tällä luennolla puhutaan ikääntyneen alkoholinkäytön tunnistamisesta, puheeksi otosta ja lyhytneuvonnasta osana hoitotyötä. Lisäksi tarkastellaan lyhyesti ikääntyneen lääkkeiden ja alkoholinkäytön mahdollisia yhteisvaikutuksia. Jan Holmberg, sairaanhoitaja YAMK, kouluttaja ja tietokirjailija.

9.30–10.15

Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta – hoitosuositus käytännön työvälineenä Esityksessä käsitellään Hotus-hoitosuositusta® käytännön työn näkökulmasta. Millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon iäkkään kotiutuessa niin sairaalassa kotiutusta suunnittelevien kuin iäkästä kotiutumisen jälkeen hoitavien ammattilaisen näkökulmista? Miten hoitosuositusta voi hyödyntää omassa työyhteisössä turvallisen kotiutumisen suunnittelussa? Mira Palonen, TtT, sairaanhoitaja AMK, yliopisto-opettaja, hoitotiede, Tampereen yliopisto.

10.30–11.15

Akuutisti sairastunut iäkäs kotihoidossa ja hoitokodissa Kun iäkkään vointi ja toimintakyky muuttuu äkillisesti, tilanteen arvioiminen voi olla haastavaa. Luennolla käydään läpi, miten akuutteja tilanteita voidaan ennaltaehkäistä, milloin kyseessä on hätätilanne ja milloin riittää oman lääkärin konsultaatio. Jonna Laine, sh YAMK (Klias), tohtorikoulutettava. Jonna tekee väitöskirjatutkimusta Turun yliopiston kliinisellä laitoksella akuuttigeriatrian aiheesta.

11.30–12

Palliatiivisen ja saattohoitopotilaan suunhoito – miten ylläpitää potilaan suun terveyttä ja hyvää elämänlaatua? Luennolla kuulet, miten voit hyödyntää hoitosuositusta palliatiivisen ja saattohoitopotilaan suunhoidossa ja saat konkreettisia toimintaohjeita. Niina Nivala-Huhtaniska, hammashoitaja, suuhygienisti, YAMK-opiskelija, järjestöasiantuntija, Tehy ry.

12-13

Lounas ja Expo

13-14

Paneelikeskustelu salissa 1

14-14.15

Kahvi ja Expo

14.15–14.45

Laajavastuinen hoitotyö – urakehitystä kliinisessä työssä Mitä tarkoittaa laajavastuinen hoitotyö, Advanced Practice Nursing (APN)? Kuinka se sijoittuu sairaanhoitajan kliiniselle urapolulle? Olisiko tässä sinulle uramahdollisuus? Krista Jokiniemi, sh, TtT, yliopistonlehtori, Hoitotieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto, Suomen Sairaanhoitajien APN-asiantuntijaryhmän 2021–2022 puheenjohtaja. Annukka Tuomikoski, sh, TtT, kliinisen hoitotieteen asiantuntija, Oulun yliopistollinen sairaala, Suomen Sairaanhoitajien APN-asiantuntijaryhmän 2021–2022 jäsen.

15–15.30

Vertaistuki ja Toivo-sovellus osana hoitotyötä Vertaistuki on kokonaan oma tukimuotonsa, joka ei pyri korvaamaan ammattilaisten antamaa tukea, vaan toimii sen rinnalla. Toivo-vertaistukisovellus tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Elina Heino, yhteisöpedagogi AMK, vertaistukikoordinaattori OLKA /HyTe ry.

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.


Hinnat

Työnantajan maksaessa osallistumisen

Työnantajan maksaessa osallistumisen Messukeskus tarvitsee laskutusta varten

  • täydelliset laskutus-/ostoviitetiedot
  • Y-tunnuksen
  • tiedon ovatko osallistuvat henkilöt Suomen Sairaanhoitajien jäseniä.

Laskutuslisä on 22,50 € + alv 24 % per lasku. Mahdolliset tilaukseen jälkikäteen tehtävät muutoskulut ovat 22,50 € + alv 24 % per muutos. Laskutuksen kautta lipputilaukset on tehtävä viimeistään 12.9.

Messukeskus suosii verkkolaskutusta. Saatuaan tarvittavat tiedot Messukeskus laittaa tilausvahvistuksen hyväksyttäväksi. Tämän jälkeen saat henkilökohtaiset koodit rekisteröintiä varten. Tutustuthan Messukeskuksen maksu- ja sopimusehtoihin.

Työnantajan maksamat liput ja tiedustelut osoitteesta asiakaspalvelu@messukeskus.com.

Lounaan voit ostaa Messukeskuksen tai ostoskeskus Triplan lukuisista ravintoloista. Messukeskuksessa on sekä maksullinen vaatesäilytys (4 €) että rajattu määrä pantillisia vaatesäilytyslokeroita.


OSTA LIPPU NYT

Suomen Sairaanhoitajien jäsenyys kannattaa, sillä jäsenenä pääset Sairaanhoitajapäiville huomattavasti edullisemmin. Liittymällä saat tapahtumaan pääsyn lisäksi käyttöösi paljon muita hyviä jäsenetuja.

OPISKELIJA JA ELÄKELÄINEN! Suomen Sairaanhoitajien *opiskelija- ja eläkeläisjäsenet pääsevät tapahtumaan maksutta! Huomaa kuitenkin, että jäseneksi täytyy liittyä ennen ilmoittautumista, joten toimi hyvissä ajoin. Liity nyt.

* Voit liittyä Suomen Sairaanhoitajien opiskelijajäseneksi, jos opiskelet sairaanhoitajan perustutkintoa.


Tapahtuman aukioloajat

To 15.9 klo 9–17 (ovet avataan tuntia aiemmin)
Pe 16.9 klo 8.30–15.30 (ovet avataan tuntia aiemmin)


Puhujat









Medialle

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan luentoja ja tutustumaan näyttelyyn. Helsingin Messukeskuksen lehdistökeskus (pääsisäänkäynti, 2. krs) palvelee sinua tapahtuman aikana. Akkreditoidu ennakkoon täältä.

Yhteydenotot:

Luennot ja puhujien haastattelupyynnöt: Suomen Sairaanhoitajat, viestintäpäällikkö Eva Agge, eva.agge@sairaanhoitajat.fi, 044 529 0042.

Näyttely: Helsingin Messukeskus, tiedottaja Antti Karjunen, antti.karjunen@messukeskus.com, 050 574 3444.

sulje
Lue lisää