Logo

Jäsenen tietopaketti

Sairaanhoitajaliitossa valitset oman alueyhdistyksesi

Kaikki jäsenet ovat jäseninä valitsemassaan alueyhdistyksessä ja sitä kautta samalla myös Sairaanhoitajaliitossa. Sairaanhoitajaliitossa on 16 alueellista alueyhdistystä, joiden kautta jokainen jäsen kuuluu Sairaanhoitajaliittoon. Alueyhdistykset ovat maantieteellisesti jakautuneet ympäri maata.

Alueyhdistys määräytyy yleensä jäsenen opiskelu-, työ-, tai kotipaikkakunnan mukaan. Jäsen voi kuitenkin perustuslaillisen yhdistymisvapauden perusteella halutessaan valita minkä tahansa alueyhdistyksekseen. Ruotsinkielisille jäsenille on oma alueyhdistys. Palveluita tarjotessaan alueyhdistykset tarkastavat mihin alueyhdistykseen jäsen on liittynyt. Alueyhdistysten apurahoihin ym. on oikeutettu vain kyseisen alueyhdistyksen jäsen.

Alueyhdistys ei vaihdu automaattisesti samalla kun osoite muuttuu, vaan jäsenen täytyy itse ilmoittaa alueyhdistyksen vaihdosta muutosilmoituslomakkeella.

Voit olla samanaikaisesti jäsenenä sekä Sairaanhoitajaliitossa että taloudellisessa edunvalvonta-ammattijärjestössä. Voit olla jäsenenä myös muissa ammatillisissa edunvalvontajärjestöissä, joihin ammattitutkintojesi mukaan voit liittyä.

Liittyessäsi jäseneksi, antamasi tiedot päivittyvät jäsenrekisteriin. Rekisteröitymistä varten tarvitaan pakollisia tietoja, joita ilman lomaketta ei voi lähettää.

Laskutus

Jäsenmaksua koskeva kirje ja viitteellinen tilisiirtolomake lähetetään kotisoitteeseen tai verkkopostissa erillisen verkkopostipalvelusopimuksen tehneille. Jäsenmaksukirjeet kaikille vuoden vaihteessa jäseninä oleville lähetetään tammi-helmikuussa. Uudet kevään aikana liittyneet jäsenet saavat jäsenmaksulaskun touko-kesäkuussa ja kesän ja syksyn aikana liittyneet lokakuussa.

Paperilasku tulee jäsenrekisteriin ilmoittamaasi osoitteeseen. Jos olet tehnyt Postin (Itellan) kanssa verkkolaskusopimuksen, saat laskusi netpostissa verkkolaskuna. Toistaiseksi ei ole mahdollista tilata laskua pankkiin e-laskuksi.

Joskus laskujen maksaminen unohtuu ja me muistutamme uudella kirjeellä sen maksamisesta. Sääntöjemme mukaan joudumme kuitenkin päättämään jäsenyyden vuoden lopussa, ellei jäsenmaksua ole koko vuoden aikana maksettu. Jos jäsenyys pääsee katkeamaan, on kuitenkin mahdollista liittyä jäseneksi uudelleen, mutta jäsenyys alkaa silloin uutena jäsenyytenä, jolla on vaikutus esim. apurahaoikeuteen.

Jäsennumero

Uusi jäsen saa Sairaanhoitajaliitosta henkilökohtaisen ja jäsennumeron sisältävän sähköpostiviestin, kun jäsentiedot on rekisteröity. Jäsennumero näkyy myös sekä Sairaanhoitaja-lehden takakannessa osoitetiedoissa että jäsenmaksulaskussa. Jäsennumerolla voit osoittaa jäsenyytesi ja sillä pääset lunastamaan henkilökohtaiset jäsenetusi.

Voit hyödyntää jäsenyyttäsi välittömästi kun olet liittynyt jäseneksi.  Liittyessäsi saat väliaikaisen jäsennumeron, joka  soveltuu vain em. tarkoitukseen, eikä sillä pääse esim.  jäsenetuihin, johon tarvitaan henkilökohtainen jäsennumero.

Jäsenkortti

Sairaanhoitajaliiton jäsenet voivat tulostaa itselleen jäsenkortin verkkosivuilta. Kortissa näkyy jäsenen nimen ja jäsennumeron lisäksi voimassa oleva jäsenyys ja alueyhdistys, jonka jäsen kortin haltija on.

Kortti on voimassa tulostamispäivästä aina kolme kuukautta eteenpäin. Jäsenet voivat tulostaa kortin milloin tahansa uudelleen. Sen voi myös tallentaa sähköisenä pdf liitteenä ja liittää esim. sähköpostin liitteeksi, kun jäsenyys halutaan siten todistaa.

Jos paperinen kortti on liian vaatimaton ja helposti repeytyvä, sen voi halutessaan jokainen itse laminoida ja saada siten kestävämpi muovipintainen kortti.

Sairaanhoitajaliiton jäsenmerkki

Sairaanhoitajan ammatti on jatkuvasti yksi suomalaisten eniten arvostamia ammatteja. Korkeasti koulutettu hoitotyön ammattilainen tekee hoitotieteeseen perustuvaa itsenäistä ja vastuullista työtä.
Sairaanhoitajaliiton jäsenet voivat kantaa liiton merkkiä osoituksena sairaanhoitajan asiantuntija-ammatista. Sairaanhoitajan työtä voi harjoittaa vain laillistettu ammattihenkilö. Merkki muistuttaa, että olet osa sairaanhoitajien yhteisöä ja ylpeä omasta ammatistasi.

Sairaanhoitajaliiton jäsenellä on oikeus ammattitutkinnon suoritettuaan käyttää hopeista, emaloitua jäsenmerkkiä. Ensimmäinen merkki on maksuton ja se postitetaan jäsenen pyynnöstä, kun ensimmäinen koko vuoden jäsenmaksu on maksettu. Merkit tilataan Sairaanhoitajaliitosta sähköpostitse info@sairaanhoitajat.fi. Samoin kadonneen tai rikkoutuneen merkin tilalle voi tilata uuden merkin. Merkin hinta on tällöin 25€. Merkin tilaajan jäsentietojen tarkistamiseksi tilaukseen on liitettävä tilaajan jäsentunniste; jäsennumero tai syntymäaika.

Omien jäsentietojen muuttaminen

Postiosoite päivittyy automaattisesti, kun muutos tehdään postiin tai väestörekisteriin, ellet ole erityisesti kieltänyt tiedon välittämistä eteenpäin. Alueyhdistys ei kuitenkaan vaihdu automaattisesti, vaikka osoite vaihtuu.

Nimen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumero muuttuminen, alueyhdistyksen vaihtaminen, valmistumispäivän aikaistuminen tai siirtyminen eteenpäin ja eläkkeelle jääminen täytyy sen sijaan itse ilmoittaa meille.

Pidä huoli omista jäseneduistasi ja ilmoita muuttuneista yhteystiedoistasi.

Eroaminen jäsenyydestä

Lue tarkemmat ohjeet