Heli Heikkinen on Vuoden Sairaanhoitaja Pohjois-Karjalassa

Heli Heikkinen

Tänä vuonna Pohjois-Karjalan Vuoden Sairaanhoitaja on joensuulainen. Heli on viettänyt lapsuutensa Liperissä. Helin kiinnostuksensa infektiotauteihin heräsi varhain lapsuudessa. Jo ennen lukemaan oppimista hän selaili tietosanakirjojen kuvia erilaisista infektioista, erityisesti rokkotaudeista. Kiinnostus ja motivaatio infektiosairauksiin on jatkunut kautta vuosien työelämässä. Hän aloitti Helsingissä työskentelyn HYKS:n infektiosairauksien osastolla vastavalmistuneena sairaanhoitajana. Muutaman vuoden kuluttua, palattuaan Joensuuhun, sama työsarka jatkui ensin sisätautivuodeosastolla sairaanhoitajana ja vuodesta 2006 alkaen hygieniahoitajana PKSSK:n infektio- ja sairaalahygieniayksikössä.

Muutama kuukausi sitten Heli aloitti kliinisen hoitotyön asiantuntijana PKSSK:n perusterveydenhuollon yksikössä. Vastuualue on edelleen sama, mutta työnkuva on laajentunut sisällöllisesti ja alueellisesti. Tavoitteena on jalkauttaa yhtenäisiä, näyttöön perustuvia infektioiden torjuntakäytäntöjä koko maakuntaan, ja näin parantaa potilasturvallisuutta.

Heli kokee, että hänen nimittämisessään on huomioitu hänen ennalta ehkäisevä roolinsa hoitotyössä. Harvoin ennaltaehkäisevässä työssä, kuten hoitoon liittyvien infektioiden torjunnassa, saa huomiota muuten kuin silloin, kun on jotakin ongelmaa. Infektioiden torjunta on osa potilasturvallisuutta ja laadukasta hoitoa. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta toisaalta myös tehostaa terveydenhuoltoa, sillä hoitoon liittyvien infektioiden hoito on kallista, tutkimusten mukaan hoitoon liittyvät infektiot aiheuttavat vuosittain satojen miljoonien eurojen kustannukset.

Heli kokee nauttivansa paljon työstään ja on siitä edelleen hyvin innostunut. Kymmenessä vuodessa yhteistyö yksiköiden kanssa on muuttunut: Tänä päivänä tehdään luontevammin yhteistyötä ja konsultoidaan. Tehdään yhdessä työtä. Hoitotyössä saatetaan helposti ajatella, että pitää olla ”kaikkiosaaja” ja hallita kaikkea. Asianlaita on toisin. Heli kokeekin, että Vuoden Sairaanhoitaja nimitys on osoitus siitä, että yhteistyö on toiminut. Hän on erittäin iloinen siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *