Sonja Ahvenlampi Pohjois-Hämeen vuoden sairaanhoitaja

Sonja Ahvenlampi, 33-vuotias osastonhoitaja, valittiin tänä vuonna Pohjois-Hämeen sairaanhoitajien Vuoden sairaanhoitajaksi. Sonja työskentelee Tampereen kaupungin Hatanpään sairaalan sairaala- ja kuntoutumispalveluissa, leikkaustoiminnan palvelulinjan vuodeosasto A2:n esimiehenä. Hänen juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla, Oulaisissa,  mistä hän on valmistunut 2005 sairaanhoitajaksi (AMK). Työkokekemusta Sonja on hankkinut sairaanhoitajana mm. terveyskeskuksen päivystystoiminnasta. Lisäopintoja Sonja on suorittanut mm. johtamisen ja hyvinvointiteknologian osalta. Sairaanhoitajan työn Tampereella hän aloitti vuonna 2008. Sittemmin työura jatkui samassa työpaikassa apulaisosastonhoitajana ja nyt siis osastonhoitajana.

Tämä vuonna Pohjois-Hämeen sairaanhoitajat painotti sähköisten järjestelmien tuntemista, kehittämistä ja käyttöönottoa. Sonja on toiminut monissa sähköisissä hankkeissa kuten KANTA- ja UNA-hankkeissa. Pegasos-asioissa Sonja on ollut mukana vastuukäyttäjän roolissa. Hän on ollut mukana myös kehittelemässä uutta, toimivampaa sijaisrekisterijärjestelmää Hatanpään sairaalalle. Sonja on ollut useissa hankkeissa ainoa hoitotyön edustaja, jolloin joskus on ollut haastavaa löytää yhteistä kieltä esimerkiksi IT-osaajien seurassa!

Sonja on innostunut työstään ja puhuu lämpimästi sairaanhoitajuudesta, kollegiaalisuudesta ja työn kehittämisestä. Sairaanhoitajuus on hänelle unelma-ammatti, johon hän on tietoisesti pyrkinyt jo yläkouluikäisestä asti. Sairaanhoitajana palkitsevinta on nähdä potilaan kuntoutuminen ja tervehtyminen. Muutoksiin hän suhtautuu rauhallisesti ja kertookin koko työuransa olleen yhtä jatkuvaa muutosta. Asioita ei pidä pelätä etukäteen, hän tuumii kysyttäessä SOTEsta. Ajankohtaisista asioista keskusteltaessa Sonjaa huolettaa hieman kotihoidon potilaiden vointi; sairaalan näkökulmasta hyvinkin heikkokuntoisia potilaita saatetaan kotiuttaa. Sonja painottaa useasti puheessaan potilaan hyvää hoitoa ja etua. Sairaanhoitajuuden haasteista tulevaisuudessa Sonja kokee suurimpana uusien hoitajien alalla pysymisen ja sitoutumisen.

Osastonhoitajuudesta puhuttaessa Sonja mainitsee ensimmäisenä mahdollistamisen. Hän kokee mahdollistavansa henkilökunnan työn potilaan parhaaksi ja luottaa henkilökuntaansa täydellisesti. Sonja haluaa olla huoneessaan aina ovi auki, jotta on kuulolla osaston asioissa. Henkilökunnan on voitava tulla matalla kynnyksellä juttelemaan.

Vastapainoa työlle tuo käsillä tekeminen. Talo on rakennettu Sonjan toimiessa sirkkelivastaavana. Kotiin liittyvät asiat tuovat voimaa, samoin liikunta. Sonja onkin pelannut pesäpalloa kunnon pohjalaiseen tapaan. Nyt golfin alkeita opetellaan tiiviisti. Lukeminen, erityisesti ns. hömppäkirjallisuus saavat Sonjan rentoumaan.

Pohjois-Hämeen sairaanhoitajat onnittelee lämpimästi Sonjaa, Vuoden sairaanhoitajaa! Innostakoon esimerkkinsä meitä kollegoita työssämme!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *