Vastavalmistunut Anniina Herttuainen: ”Sairaanhoitajaliiton jäsenyydestä valtavasti hyötyä”

Sairaanhoitaja Anniina Herttuainen

Sairaanhoitaja Anniina Herttuainen

Anniina Herttuainen valmistui sairaanhoitajaksi Lappeenrannassa sijaitsevasta Saimaan ammattikorkeakoulusta loppuvuodesta 2013. Töitä olisi todennäköisesti löytynyt myös Etelä-Karjalasta, mutta hän halusi töihin yliopistokaupunkiin, jossa olisi enemmän valinnanvaraa. Mieluinen työpaikka löytyikin Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

”Halusin opintojen jälkeen myös vaihtaa vähän maisemaa. Lisäksi täällä on paremmat mahdollisuudet jatko-opiskeluille”, Anniina perustelee muuttoaan Kuopioon.

Vastuuta ja vauhtia
Lukioaikana hän ei vielä tiennyt, kuinka monipuolinen ja vastuullinen sairaanhoitajan työ on. Kesätyöt sairaalassa laitoshuoltajana, sekä sairaanhoitajina työskentelevät sukulaiset saivat Anniinan kuitenkin kiinnostumaan alasta. ”Vasta opintojen loppuvaiheessa ymmärsin, kuinka arvostettua ja tärkeää oma työni tulee olemaan. Pian olisin vastuussa potilaiden terveydestä, voinnin arvioinnista ja jopa yhteiskunnallisesti terveyden edistämisestä. Kyllä tämä on kutsumusammatti”, hän miettii.

Valmistuttuaan Anniina haki monia työpaikkoja, mutta opintojen aikana oli vahvistunut käsitys siitä, että eniten häntä kiinnostaa akuutti hoitotyö. Työ KYS:n vatsakirurgisella päivystysosastolla tuntuikin siksi hyvältä vaihtoehdolta. ”Työ on nopeatempoista, monipuolista, ja vastuuta on paljon. Lisäksi joka päivä voi oppia uutta. Vaihtelua tuo myös se, että päivystysosastolla potilaat vaihtuvat tiuhaan.”

Omaan yhteisöön kuuluminen tärkeää
Anniina kiinnostui Sairaanhoitajaliiton jäsenyydestä, kun oppilaitokseen tultiin esittelemään liiton toimintaa. ”Minulla oli heti alusta vahva halu kuulua johonkin suurempaan yhteisöön. Halusin myös päästä mukaan kehittämään hoitotyötä ja työn ammatillista puolta”, hän perustelee liittymistään.

”Sairaanhoitaja-lehti on ajan hermolla, ja sen kautta tiesin jo opiskeluaikana mistä asioista alalla puhutaan ja mihin otetaan kantaa. Opiskeluaikana jäsenyys oli myös pieniä konkreettisia asioita, kuten avainnauhaa ja haalarimerkkiä, mutta nyt töissä ollessani ammatillisuus on korostunut”, Anniina sanoo.

Hän onkin mennyt aktiivisesti mukaan liiton toimintaan. ”Viime keväästä alkaen olen ollut oman alueyhdistykseni hallituksessa. Se on tarkoittanut mielenkiintoisia kokouksia, uusia ystäviä, yhteisöllisyyttä, ja olenpa päässyt vähän matkustelemaankin.” Äskettäin valmistuneena Anniinaa ovat kiinnostaneet myös opiskelijatyöhön liittyvät kysymykset, joita puitiin muun muassa Opiskelijatyön päivillä, risteilyllä Tukholmaan. ”Olen myös osallistunut erilaisiin jäsentapahtumiin”.

Anniinan mielestä etenkin alan opiskelijoille saattaa Sairaanhoitajaliiton ja Tehyn keskinäinen rooli voi olla vielä vähän epäselvä. ”Minulle Sairaanhoitajaliittoon kuuluminen tarkoittaa kuitenkin etenkin oman ammattitaitoni ja alan ammatillisuuden kehittämistä. Olen ylpeä, että voin kuulua liittoon, ja 50 euron jäsenmaksu on todella vähän suhteessa kaikkeen siihen, mitä jäsenyys antaa. Etenkin jos on aktiivisesti mukana toiminnassa ja hyödyntää jäsenetuja”, Anniina Herttuainen vakuuttaa.

Teksti: Tuomo Antikainen