Käytännön vinkki: Musiikki työkaluna sairaanhoitajan työssä

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Millaisissa hoitotilanteissa musiikkia voi käyttää, mitä apua siitä voi olla?

1. Toimenpidetilanne helpottuu.
Rentouttava musiikki auttaa asiakasta kokemaan, että hän on turvassa. Se vähentää jännitystä ja siten kiputuntemuksia. Mahdollinen verenvuoto pienenee, koska adrenaliinin tuotanto kehossa on vähäisempää. Toimenpide helpottuu, ja kokemus on potilaalle miellyttävämpi. Musiikki voi auttaa myös toimenpiteen tekijää.

2. Saattohoito- ja palliatiivisessa vaiheessa olevan potilaan hoitotyö.
Potilaan hoidossa rentouttava musiikki ja tunnemusiikki auttavat käsittelemään luopumisen tunnetta. Musiikki antaa voimaa ja auttaa rauhoittumaan, kun ahdistaa. Musiikki voi vähentää myös unilääkkeiden ja kipulääkkeiden tarvetta sekä auttaa käsittelemään surua, pelkoa ja kiukkua.

3. Aivoverenkiertohäiriöstä kärsivän potilaan hoitotyö.
Aivoverenkiertohäiriöiden hoidosta musiikin keinoin on tehty paljon tutkimuksia. Puhekyvyn menettänyt voi oppia laulamaan ennen puhumista. Musiikkia pitäisikin käyttää eri muodoissa potilaiden hoidoissa. Tärkeää on soittaa potilaalle tuttuja kappaleita. Varsinkin jos potilas on musiikin alalla tai harrastaa laulamista, tuttu musiikkia auttaa edistämään paranemista. Musiikki nopeuttaa vioittuneiden aivoratojen korjautumista.

4. Unettomuus.
Jokaisella sairaanhoitajalla on kokemusta siitä, miten usein potilaat nukkuvat sairaalassa huonosti. Illalla kuulokkeilla kuunneltu rentouttava musiikki auttaa purkamaan jännitystä ja rauhoittumaan nukkumaan. Musiikin avulla saatu uni virkistää paremmin mieltä kuin nukahtamislääkkeen avulla saatu uni. Jos uni on katkonaista, yöpöydällä olevat kuulokkeet on helppo napata korville.

Sara Corento
kouluttaja, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja
kehittänyt Voimavarakouluttaja- ja Tunnemusiikkiohjaaja-koulutuksen (Co-Rento ®).

Juttu on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 5/2017.

Lue lehteä digitaalisesti: http://shlehti.sairaanhoitajat.fi/