Käytännön vinkki: Näin ohjaat raskaudenkeskeytyspotilasta

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Polikliiniset vastaanottokäynnit ovat ajallisesti rajattuja. Lyhyessä ajassa tulee ehtiä antaa selkeät ohjeet potilaalle ja mahdollisuus tulla kuulluksi yksilöllisyyttä unohtamatta.

1. Anna tietoa ja ohjaa. Anna etukäteen kirjallinen ohje luettavaksi. Anna käytännönläheistä tietoa keskeytyksen toteuttamisesta, lääkityksestä, kivusta ja vuodosta. Varmista potilaalle suunniteltu jatkoehkäisy ja anna siitä tietoa. Pyri järjestämään rauhallinen ohjaustilanne.

2. Tue henkisesti. Anna potilaalle tukea päätöksenteossa ja anna hänen pohtia vaihtoehtoja. Hoitohenkilökunnalla ei usein ole resursseja riittävään psyykkisen tuen antamiseen. Ohjaa silloin potilasta tuen saamisessa. Neuvo häntä kääntymään esimerkiksi ystävien, mielenterveystoimiston, kriisikeskuksen tai vertaistukiprojektien puoleen.

3. Muista ammatillinen asenne. Kohtaa potilas ilman ennakkoasenteita ja varmista, että hän saa asianmukaista hoitoa. Potilaalla on oikeus hyvään kohteluun ja hoitoon. Huolehdi omasta jaksamisestasi ja hakeudu tarvittaessa työnohjaukseen.

Vinkit antoi kätilö Anne Parviainen OYS:n naistentautien poliklinikalta

Juttu on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 8/17