Käytännön vinkki: Tunnista eteisvärinä

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Eteisvärinä on iäkkäillä yleinen rytmihäiriö, jonka vakavin seuraus on aivoinfarkti. Jos eteisvärinä tunnistetaan ajoissa, aivo-infarktia pystytään tehokkaasti estämään.

1. Eteisvärinä voi aiheuttaa voimakkaitakin oireita tai ei oireita lainkaan. Oireeton eteisvärinä on yhtä suuri riski aivoinfarktille kuin oireinenkin. Eteisvärinän tunnusmerkki on epäsäännöllinen syke, ja sen voi kuka tahansa oppia huomaamaan.

2. Pulssin tunnustelu vie vain 30 sekuntia. Tunnustele ainakin verenpaineen mittauksen yhteydessä, jos asiakkaalla on oireita tai hän kuuluu riskiryhmään (sydän.fi/eteisvärinä). Kerro samalla asiakkaalle, miksi ja miten sen teet.

3. Etsikää yhdessä kohta, josta pulssi tuntuu parhaiten. Onko pulssi säännöllinen? Montako kertaa minuutissa sydän lyö? Tarkistus kaksi kertaa päivässä auttaa saamaan eteisvärinän kiinni mahdollisimman varhain. Tarkemmat ohjeet ovat osoitteessa tunnepulssisi.fi.

Vinkit antoi Mari Blek-Vehkaluoto, kehittämispäällikkö/riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito, terveydenhoitaja, TtM, Suomen Sydänliitto ry, Helsinki.