Käytännön vinkki: Valmistele potilas kunnolla röntgeniin

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Kun potilaita pyydetään osastolta röntgenosastolle tutkimuksiin, saattaa samalla tulla turhaltakin tuntuvia vaatimuksia valmistautumisesta. Pyynnöillä on kuitenkin tarkoituksensa.

1. Kanyylilla ja sen paikalla on väliä. Varjoaine ruiskutetaan paineella kuvauksen yhteydessä, jolloin pienet suonet ja kanyylit voivat vaurioitua. Tämän vuoksi CT-tutkimuksissa potilaalla tulee olla mieluiten vihreä laskimokanyyli kyynärtaipeessa.

2. Metallit pois potilaalta ja magneettihuoneeseen meneviltä hoitajilta. Magneettitutkimuksissa metalli aiheuttaa vaaratilanteita potilaalle ja henkilökunnalle. Röntgentutkimuksissa se huonontaa kuvanlaatua ja voi piilottaa anatomisia rakenteita.

3. Ravitsemus ja nesteytys kohdilleen. Vääränlainen virtsa- tai sappirakon täyttöaste voi estää diagnoosin teon ja pitkittää potilaan hoidon alkamista. Toimenpiteissä valmistautumisohjeiden noudattamatta jättäminen voi johtaa komplikaatioihin.

Vinkit antoivat röntgenhoitajaopiskelijat Ari Parviainen, Tiia Tanttu ja Anita Tarvainen Savonia-ammattikorkeakoulusta Kuopiosta.