Kolumni: Länsimainen aamupaniikki

Anu Lehtola-Donner. Kuva: Leena Koskela

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Yhtenä aamuna heräsin ajatukseen: aivojen ikääntymisen voi estää vain kuolemalla nuorena. Olen keski-ikäinen, joten nuorena kuolemisen mahdollisuus on kohdaltani auttamattomasti ohi. Aivoni ikääntyvät vauhdilla. Peilin katseessa näin selvää tylsistymistä, silmissä kaihia, ja hiukseni olivat yön aikana harmaantuneet. Koin eksistentiaalista kauhua olemassaoloni peruuttamattomasta siirtymästä kohti inkontinenssia, nivelrikkoa ja liian vähäisen nukkumisen aiheuttamaa aivojeni hermosolujen peittymistä beeta-amylaasiplakkiin. Ja siinä sitä ollaan: Alzheimer aivoissa aamutoimilla.
Aktiivinen elämä ja uteliaisuus loppuun asti eivät riitä reseptiksi torjumaan aivorappeumaa. Sen olen saanut todistaa äitini kohdalla. Sen sijaan arvailen, että elämän aikana koetut käsittelemättömät ja alitajunnan hämärään painetut koettelemukset sekä niiden kehossa aiheuttamat kemialliset koktailit saattavat aiheuttaa loppuelämään tarpeen vetäytyä tietoisuudesta epämieluisan itsen ja hankalan oman elämän suhteen. Muistihan on rasite, jos on paljon raskasta muistettavaa. Parempi päästää irti ja unohtaa.
Tietoisena elämisen vaatimus on ankara: ensin on lisättävä itsetuntemusta ja kartoitettava sielun karikoita. Ne löydettyään on katsottava pelottomasti niitä kohti ja lopulta hyväksyttävä kaikki epämieluisimmatkin löydökset. Jos tämä ei tapahdu luonnollista reittiään, on käytävä terapiassa, kursseilla, harjoitettava mietiskelyä, läsnäolotaitoja ja opittava hyväksymään koko paketti: minä itse.
Onneksi on kuitenkin sosiaalinen media, ja identiteetillä toinen mahdollisuus. Instagrammissa voi olla se itseensä tyytyväinen, parhaita puoliaan julkaiseva toinen. Ja kun on kerran tuon kakkosidentiteetin synnyttänyt, on myös huolehdittava tuosta julkisesta minuudesta. On tehtävä tai ajateltava jotain kiinnostavaa, jotta on päivitettävää. Vaivihkaa saatan itsekin alkaa uskoa olevani tuo toinen. Ei hullumpaa. Minähän olenkin aika kiinnostava tyyppi. Taidankin hypätä tästä päivittämään Facebookia. Ai niin, piti kauhistella tuota ajan kulua ja aivojen rappeutumista mutta nyt en kyllä taida ehtiä.

Anu Lehtola-Donner
taideterapeutti, toiminnallinen työnohjaaja

Juttu on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 5/2017.

Tällä palstalla vuorottelevat Taina Latvala, Lotta Tuohino ja Anu Lehtola-Donner.

Lue lehteä digitaalisesti: http://shlehti.sairaanhoitajat.fi/