Kolumni: Nukkumaan ehtii rikkaana

Lotta Tuohino. Kuva: Leena Koskela

Lotta Tuohino. Kuva: Leena Koskela

SAIRAANHOITAJA-LEHTI: Lepo on ihmisen fysiologinen perustarve, yhtä tärkeä kuin syöminen ja liikkuminen. Levon puute häiritsee hengittämistä, verenkiertoa, immuunipuolustusta, hormonitoimintaa ja aineenvaihduntaa. American Academy of Nursing jopa suosittelee, ettei potilasta herätettäisi rutiiniluonteista hoitoa varten, ellei potilas sitä hoitoa todella tarvitse.
Lepo on kuulemma myös vuoden 2017 tärkein hyvinvointitrendi, tuleva statussymboli. Levon voi tuotteistaa, brändätä luksukseksi ja myydä. Eikä luksus ole koskaan kaikkien ulottuvilla.
Emme osaa kytkeä sinistä valoa hohkaavia älylaitteitamme ajoissa pois. Emme malta olla henkisesti hetkessä läsnä, pyristelemme koko ajan askeleen elämän edelle.
Hyvinvointivalmentajat kertovat asiakkaistaan, jotka eivät tiedä, miten relata ja palautua. Ihan äsken luulin, että ylellisyyttä on päästä treenaamaan kymmenen tuntia viikossa. Turha investointi, jos ei osaa huilata.
Miten elämän peruspalikka voi olla luksustuote? Kuinka vieraantuneita me oikein olemme? Kuka lurjus tilanteen on tämmöiseksi päästänyt?
Nieleskelin asiaa, kunnes marraskuu kaatui päälle. Kituutin iltavuorosta aamuvuoroon riekaleisin unin. Lenkeillä lähti lentoon vain syke, palailin poluilta nöyryytettynä. Haaveilin tiheäänkudotuista perkaalipuuvillaisista lakanoista. Milloin minä edes ehtisin niissä maata?
Naistenlehdissä tiedetään, että kiire on mennyt muodista. Kiireiseltä on vain elämänhallinta kadoksissa! Se tuntuu julmalta, lyödyn lyömiseltä. Luulen olevani onnekas, sillä tulen toimeen yhtä työtä tekemällä ja voin vaikuttaa vuoroihini. Kuka minun antaisi levätä, ellen minä itse? Ja toisaalta: olenko vuorotyöläisenä asemassa, jossa päätän kiireestä ja levosta täysin autonomisesti?
Kun ylennämme jonkin asian ylellisyydeksi, myönnämme samalla, että päästäkseen siihen kiinni on oltava jollain tavalla hyväosainen. Levon luonto on pirullinen, sillä siihen liittyy käsittämätön potentiaali. Koskaan ei saa tietää mitä kaikkea jäi saavuttamatta vain siksi, että oli aina niin puhki.

Lotta Tuohino

sairaanhoitaja ja vapaa kirjoittaja

Tällä palstalla vuorottelevat Taina Latvala, Anu Lehtola-Donner ja Lotta Tuohino.
Kolumni on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 1/2017.