Kolumni: Sydämen kyllyydestä

Anu Lehtola-Donner. Kuva: Leena Koskela

Lukuisista sisäelimistä minun on helpointa luoda konkreettinen suhde sydämeeni. Sydän ei ainoastaan syki ja sisällä joka sykkeessään elämänvoiman suurta salaisuutta vaan lisäksi se aavistaa, reagoi, tuntee suuria tunteita ja neuvoo minua hankalissa päätöksissä. Usein se on tosin eri linjoilla pääni kanssa, rationaalisen päätöksentekoni, jossa logiikalla ja järkisyillä yritän saada itseäni piiskattua kohti jotakin, johon sydän sanoo ”ei”. Hyvän ystäväni neuvo onkin usein rohkaisevasti ”kuuntele sydäntäsi”.

Jos noudatan tuota neuvoa, löydän suoran linjan omiin tunteisiini, jotka kertovat miten minun tulee toimia. Sydämen seudulla tunnen olevani omassa komentokeskuksessani, korkeimman päätöksentekoni johto operoi sieltä. Päässä puolestaan toimivat väliportaan valmistelevat virkamiehet, jotka tuottavat arvokasta tietoa päätöksentekoni pohjaksi. Suuret päätökset, kuten ammatin, puolison ja talon valinnan, olen tehnyt vain ja ainoastaan sydämellä.

”Särkyneen sydämen syndrooma” eli takotsubo-kardiomyopatia osoittaa sydämen vahvan yhteyden tunteisiin. Kielteiset tunteet, suru, järkytys, kärsimys tai pitkäaikainen stressi saattavat saada sydämen vasemman kammion epämuodostumaan hiukan. Tila aiheuttaa samankaltaiset oireet kuin sydänkohtaus. Herääkin kysymys, mitä suuret positiiviset tunteet, rakkaus, ilo, kiitollisuus, voivat puolestaan saada aikaan.

Uusimman tieteen piirissä sydäntä on kutsuttu myös ihmiskehon pikkuaivoiksi. Sydämen on havaittu sisältävän aivosolujen kaltaisia soluja, jotka prosessoivat tietoa. Sydämen äly toimii monissa tilanteissa itsenäisesti, välillä jopa ennen kuin tieto saavuttaa aivot, koska sydän prosessoi tietoa aivoja nopeammin.

Monet alkuperäiskansat uskovat, että sydän on silta taivaan ja maan välillä. Näissä perinteissä ajatellaan, että nelikamarinen sydän on perusta sekä henkiselle että tunne-elämän eheydelle ja terveydelle. Sydämeltä tuleekin kysyä päivittäin neljää asiaa: toiminko täydestä sydämestäni, onko sydämeni avoin ja vastaanottavainen vai onko se suljettu ja puolustuskannalla, onko sydämeni selkeä vai olenko epäileväinen ja hämilläni ja sydän kehottaa odottamaan ja onko sydämeni vahva ja uskallanko ilmaista oman totuuteni?

Sydän on sekä älykäs että voimakas.

Kuullaan sitä ja pidetään siitä hyvää huolta.

Anu Lehtola-Donner
taideterapeutti, toiminnallinen työnohjaaja

Juttu on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 3/2018.
Tällä palstalla vuorottelevat Taina Latvala, Lotta Tuohino ja Anu Lehtola-Donner.