Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Janette Indonesiassa

Heippa vaan, täällä kirjoittelee Jane! Oon kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelija ja opiskelen Joensuun Karelia-ammattikorkeakoulussa. Kirjoittelen tänne, sillä harjoittelu Indonesian saarella Balilla kutsuu! Menen tekemään geriatrisen hoitotyön harjoittelun Klinik Sada Jiwa nimiseen hoivayksikköön mun luokkalaisten Veeran ja Pepin kanssa. Lähden vaihtoon, koska haluan oppia uusia asioita erilaisesta hoitokulttuurista, haluan saada paljon uusia kokemuksia ja kontakteja sekä haluan erilaisia näkökulmia elämään! 

Koko vaihtoonlähtö-prosessi alkoi niin, että meillä oli kansainvälisyys-info koulussa. Infossa painotettiin, että vain harva katuu päätöstään lähteä vaihtoon. No siinä ei pitkään nokka tuhissut, kun me kolme saatiin päähän, että jonnekin on päästävä. Saatiin vapaasti päättää minne mennään. Kohteeksi valikoitui Indonesia, vaikka ei oikein koko maasta tiedetty mitään silloin. Yksi lähtijöistä surffaili googlessa tunteja ja löysi meille edellä mainitun harjoittelupaikan. Otettiin sinne yhteyttä facebookin kautta ja siitä se sitten lähti. Viestittely Klinik Sada Jiwan ja meidän välillä on ollut hidasta näiden kaikkien kuukausien aikana. Pääasia kuitenkin on, että yhteydenpito on  tuottanut tulosta ja päästään kohta lähtemään.

Klinik Sada Jiwa löytyy facebookista nimellä Klinik Sada Jiwa Bali, jos joku haluaa paremmin paikkaan tutustua tai kenties harkitsee vaihtoa sinne vaikka tulevaisuudessa. Muutamaa viikkoa ennen lähtöä löydettiin youtubesta video kyseisestä paikasta. Video avasi meidän silmiä siinä mielessä, että nyt oikeesti tiedetään minne ollaan menossa! Meidän koululta ei ole ennen ollut siellä opiskelijoita harjoittelussa, joten jännittää mitä tuleman pitää.

Vaikka emme tiedä, mitä Klinik Sada Jiwalla tullaan tekemään, niin tiedetään kuitenkin se, että Klinik Sada Jiwalla hoidetaan syöpäsairaita, kuntoutetaan AVH-potilaita ja ylipäänsä hoidetaan iäkkäitä ihmisiä. Saatiin itse suunnitella meidän työvuorot koko harjoittelun ajaksi. Pääasiassa meidän tulee työskennellä niin, että yks on aamuvuorossa ja kaksi iltavuorossa. Kysyttiin kuitenkin, että saataisko tehdä ekat vuorot kaikki yhdess,ä niin meille olis helpompaa tulla uuteen kulttuuriin töihin. Meidän onneksemme tämä sopi heille hyvin!:)

Ennen vaihtoa on pitänyt tehdä rutkasti hommia, että vaihto mahdollistuu. Olen itsenäisesti yrittänyt myös opetella indonesian kieltä ja olenkin oppinut muutamat fraasit, joista varmasti on hyötyä. Esimerkiksi itsensä esittely tapahtuu sanoilla Nama saya Jane (Nimeni on Jane) ja Saya orang Finlandia (Olen suomalainen). Selamat malam ja selamat pagi tarkoittavat hyvää huomenta ja hyvää yötä. On ollut hauska huomata, että yllättävän nopeasti näitä fraaseja oppii! Indonesialaisistakin on varmaan hauska, kun saavat kuulla suomalaisen ihmisen esittelyn heidän kielellään. Minusta ainakin olisi.

Fiilikset on aika jännittyneet ja pelokkaat meillä kaikilla, mutta minkäs teet, kun kohtalon kutsuhuuto kuuluu ja lähtö lähenee! Lähtö Suomesta on illalla 30.3. ja Balin saarella ollaan illalla seuraavana päivänä. Klinik Sada Jiwan yhteyshenkilö tarjosi meille kuskia heidän puoleltaan, joten meitä odotteleekin toivottavasti Denpasarin kentällä oma kuski. Klinik Sada Jiwa tarjoaa meille pientä hintaa vastaan yöpymisen näille kuudelle viikolle. Majailemme harjoittelupaikkamme potilashuoneissa!:D Harjoittelu alkaa jo 2.4.2018, joten ei ehdi paljoa peukaloita paikan päällä pyöritellä! Kirjoittelen joka viikko yhden tekstin harjoittelusta. Kuulemiin!

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!