Sairaanhoitajien eettiset ohjeet
Suomen Sairaanhoitajien tuottamat Sairaanhoitajien eettiset ohjeet ilmaisevat sairaanhoitajille, muille terveydenhuollossa työskenteleville sekä väestölle sairaanhoitajan perustehtävän yhteiskunnassa ja hänen työnsä periaatteet.
Sairaanhoitajan eettiset ohjeet
Sairaanhoitaja* on hoitotyön asiantuntija, jonka työn päämääränä on terveyden edistäminen ja ylläpitäminen, sairauksien ehkäiseminen ja hoito sekä kärsimyksen lievittäminen.
Eettiset ohjeet kuvaavat sairaanhoitajien työn eettiset arvot ja periaatteet sairaanhoitajille, alaa
opiskeleville, muille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä potilaille** ja yhteiskunnalle. Niiden perusteella sairaanhoitaja edistää potilaiden hyvää hoitoa sekä välttää potilaalle aiheutuvaa haittaa.
Hyvän hoidon asiantuntija
Sairaanhoitaja kunnioittaa ihmisarvoa elämän kaikissa vaiheissa ja kohtaa jokaisen potilaan arvokkaana yksilönä. Sairaanhoitaja kunnioittaa potilaan itsemääräämisoikeutta sekä tukee ja kannustaa potilasta osallisuuteen hoidossaan ja sitä koskevassa päätöksenteossa.
Sairaanhoitaja kohtelee potilaita oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti. Sairaanhoitaja hoitaa jokaista potilasta samanarvoisesti, huomioiden kunkin yksilöllisen elämäntilanteen ja hoidon tarpeen.
Asiantunteva yhteistyökumppani
Sairaanhoitaja toimii potilaan sekä hänen läheistensä kanssa yhteistyössä potilaan parhaaksi. Sairaanhoitaja kunnioittaa potilaan yksityisyyttä, noudattaa vaitiolovelvollisuutta ja varmistaa osaltaan, että potilaan hoitoon ja hyvinvointiin liittyvä luottamuksellinen tiedonkulku muiden hoitoon osallistuvien ammattilaisten kanssa toteutuu.
Sairaanhoitaja työskentelee kollegiaalisesti, arvostaa omaa ja muiden sairaanhoitajien asiantuntemusta ja tukee ammattiryhmänsä jäseniä ammatillisessa kehittymisessä ja päätöksenteossa.
Sairaanhoitaja työskentelee yhteistyössä muiden ammattilaisten ja hoitoon osallistuvien kanssa, kunnioittaa heidän osaamistaan sekä edistää vastavuoroista moniammatillisuutta, jonka yhteisenä päämääränä on potilaan hyvän hoidon toteutuminen.
Sairaanhoitaja on vastuussa omasta työstään potilaille ja heidän läheisilleen sekä työnantajalleen ja
yhteiskunnalle. Sairaanhoitajalla on oikeus yksityisyyteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus tulla
kohdelluksi arvostavasti ammattiuransa kaikissa vaiheissa.
Hoitotyön vaikuttaja
Sairaanhoitaja vastaa hoitotyön asiantuntijana siitä, että hoitotyötä kehitetään ja arvioidaan näyttöön perustuvasti. Sairaanhoitajalla on oikeus ja velvollisuus osaamisensa ylläpitämiseen ja kehittämiseen sekä oikeus työolosuhteisiin, joissa ammatillinen kehittyminen ja hoitotyön kehittäminen ovat mahdollisia.
Sairaanhoitaja edistää työilmapiiriä, jossa hoitotyön eettisyys toteutuu, ja puuttuu epäeettiseen toimitaan sen havaitessaan.
Sairaanhoitaja osallistuu hoitotyön kehittämiseen ja sitä koskevaan päätöksentekoon erilaisissa paikallisissa, alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä tehtävissään. Kaikissa tehtävissään sairaanhoitaja edistää yksilöllistä, yhteiskunnallista ja globaalia terveyttä sekä hyvinvointia.
*Sairaanhoitajalla tarkoitetaan sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön ja AMK-ensihoitajan tutkinnon
suorittaneita.
** Potilaalla viitataan laajassa merkityksessä sosiaali- ja terveydenhuollon potilaisiin ja asiakkaisiin.
Eettisten ohjeiden taustaa
Sairaanhoitajan eettiset ohjeet hyväksyttiin Suomen Sairaanhoitajien liittokokouksessa alun perin 28.9.1996. Eettiset ohjeet päivitettiin keväällä 2021.
Päivitystyöryhmä
Päivitystyöryhmässä olivat puheenjohtajana dosentti Mari Kangasniemi Turun yliopistosta, sairaanhoitaja (yamk) Miia Vasse HUS:sta, ylihoitaja Tarja Poikkeus Kuopion yliopistollisesta sairaalasta, toiminnanjohtaja Nina Hynninen Oulun seudun Mäntykoti ry:stä, dosentti Helena Siipi Turun yliopistosta, projektipäällikkö Minna Hökkä EduPal-hankkeesta ja koulutusjohtaja Kajaanin ammattikorkeakoulusta sekä asiantuntija Liisa Karhe Suomen Sairaanhoitajista. Kiitämme ruotsinkielisen käännöksen tarkistuksesta Sjuksköterskeföreningenin Anne Nylundia tiimeineen.
Kollegiaalisuus – kohti yhteistä tavoitetta
Kollegiaalisuus tarkoittaa sairaanhoitajien välistä tasa-arvoista ja vastavuoroista suhdetta. Kollegiaalisuus tukee sairaanhoitajien ammatillista työskentelyä ja tähtää yhteisen tavoitteen saavuttamiseen eli potilaan parhaaseen mahdolliseen hoitoon.
Kollegiaalisuusohjeet
Sairaanhoitajien kollegiaalisuusohjeet suomeksi
Sairaanhoitajien kollegiaalisuusohjeet ruotsiksi
Sairaanhoitajien kollegiaalisuusohjeet englanniksi
Webinaari: Kollegiaalisuus – kohti yhteistä tavoitetta
Kollegiaalisuusohjeiden käyttäminen
Aloita työyhteisössäsi keskustelu kollegialisuusohjeiden pohjalta. Keskustelkaa yhdessä työyhteisön vahvuuksista ja kehittämistä vaativista asioista. Vastuu asioiden esille ottamisesta kuuluu jokaiselle.
Kehittämistä varten on tärkeää asettaa realistiset tavoitteet, miettiä tarvittavat toimenpiteet ja tehdä aikataulu. On myös hyvä nostaa esiin työyhteisössä jo olevat vahvuudet ja tuntea niistä ylpeyttä. Kollegiaalisuutta voi oppia ja kehittää.
Kollegiaalisuusohjeiden taustaa
Suomen Sairaanhoitajat julkaisi kollegiaalisuusohjeet Sairaanhoitajapäivillä 2014. Idea niiden laatimiseen tuli jäsenistöltä. Työn pohjalla on systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja asiantuntijapaneeli.
Kollegiaalisuustyöryhmän jäsenet
Mari Kangasniemi, lehtori, Itä-Suomen yliopisto TtT, työryhmän puheenjohtaja
Katariina Arala, sairaanhoitaja, TtM-opiskelija Turun yliopisto
Toni Haapa, hoitotyön kliininen opettaja, TtT –opiskelija
Marko Knuutila, osastonhoitaja, TtM-opiskelija, Uudenmaan sairaanhoitajien pj
Anna Suutarla, sh, th ,TtM, Suomen Sairaanhoitajat
Eva Tilander, sh, TtM, Suomen Sairaanhoitajat