Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Organisaatio ja tavoitteet

Haluamme, että nämä asiat toteutuvat

  • Sairaanhoitajan ammatillisuus säilyy korkeatasoisena ja ajantasaisena läpi koko uran opiskeluajoista alkaen.
  • Sairaanhoitajan ammatti on tunnettu ja arvostettu. Sairaanhoitajat voivat olla ylpeitä ammatistaan ja ammattitaidostaan.
  • Sairaanhoitajat voivat ammatissaan hyvin.

Miten sen teemme?

Yhdessä olemme enemmän!

Tule mukaan rakentamaan itsellesi maailman parasta ammatillista yhteisöä meidän muiden sairaanhoitajien kanssa. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin saamme äänemme kuuluviin.

Jäsenyys

Suomen Sairaanhoitajilla on pitkä historia

Suomen Sairaanhoitajat ry (ent. Sairaanhoitajaliitto helmikuuhun 2022 asti) on organisaatio, joka on perustettu 25.1.1925. Ennen Suomen sairaanhoitajaliittoa Suomessa aloitti toiminnan Sjuksköterskeföreningen i Finland vuonna 1898. Suomen Sairaanhoitajat oli myös mukana perustamassa Tehyä, jonka kanssa tehdään nykyisin aktiivista yhteistyötä. 

Organisaation muodostavat 14 alueyhdistystä, valtuusto sekä hallitus. Puheenjohtaja toimii Suomen Sairaanhoitajien operatiivisena johtajana. Hän myös johtaa hallitustyöskentelyä. Varapuheenjohtaja tukee ja sparraa puheenjohtajaa. 

Valtuusto käyttää Suomen Sairaanhoitajien ylintä päätösvaltaa, ja se kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Suomen Sairaanhoitajien alueyhdistykset valitsevat kukin omissa vuosikokouksissaan edustajansa tähän valtuustoon. Alueyhdistyksen valtuutettujen määrä riippuu alueyhdistyksen jäsenmäärästä. Valtuuston päätökset toteuttaa hallitus, jolla on apunaan Suomen Sairaanhoitajien toimisto.

Suomen Sairaanhoitajat ry tukee alueyhdistysten ja liitännäisjäsenten toimintaa. Lisäksi se koordinoi monipuolista asiantuntijatyötä. Toiminta on kansainvälistä: olemme jäsenenä useammassa kansainvälisessä järjestössä. Esimerkiksi Kansainvälisessä sairaanhoitajaliitossa, ICN:ssä olemme olleet mukana vuodesta 1909 lähtien ja pohjoismainen yhteistyömme SSN:n kanssa on alkanut vuonna 1925.

Juhlimme vuosittain kansainvälistä sairaanhoitajan päivää 12.5. Florence Nightingalen syntymäpäivän kunniaksi. Nightingale oli nykyaikaisen sairaanhoidon ja sairaanhoitajan esikuva. Hän tuli tunnetuksi siitä, kuinka hän hoiti vuodesta 1854 lähtien Turkissa Krimin sodan uhreja. Hänen aloitteestaan on syntynyt vuonna 1860 Lontooseen Nightingale School of Nursing, jossa koulutetaan sairaanhoitajia. 

Vuosittain järjestetään myös Sairaanhoitajapäivät, joka on Suomen suurin sairaanhoitajien täydennyskoulutustapahtuma.

Kuinka Suomen Sairaanhoitajien päättäjät valitaan? 

Suomen Sairaanhoitajien vaalit

Sääntöjen mukaan Suomen Sairaanhoitajien vaalit järjestetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa valitaan Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtajisto, hallitus ja hallituksen henkilökohtaiset varajäsenet. Valinnat suorittaa Suomen Sairaanhoitajien valtuusto. Suomen Sairaanhoitajien valtuustoon kuuluu 27 jäsentä ja hallitukseen 7 jäsentä sekä lisäksi Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja

Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja valitaan vaaleilla. Puheenjohtajan sekä varapuheenjohtajan tehtävästä kiinnostuneet sairaanhoitajat voivat ottaa yhteyttä omaan alueyhdistykseensä tai yksittäiseen valtuuston jäseneen. 

Valtuuston syksyn kokouksessa alueyhdistykset tai yksittäinen valtuutettu asettavat ehdolle puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaat. Hyvän tavan mukaan tiedossa olevat ehdokkaat esitellään kuitenkin jo etukäteen kevään/syksyn aikana.

Valtuusto

Ylintä päätösvaltaa Suomen Sairaanhoitajissa käyttää kahdesti vuodessa kokoontuva valtuusto. Suomen Sairaanhoitajien alueyhdistykset valitsevat valtuustoedustajansa omissa vuosikokouksissaan. Kunkin alueyhdistyksen valtuutettujen määrä on riippuvainen alueyhdistyksen jäsenmäärästä. Valtuuston päätökset toteuttaa hallitus, jolla on apunaan Suomen Sairaanhoitajien toimisto.

Hallitus

Hallituksen jäsenet valitaan vaaleilla. Alueyhdistykset asettavat omat hallitusehdokkaat, joista valtuusto äänestää varsinaiset jäsenet sekä henkilökohtaiset varajäsenet. Valinnat suoritetaan annettujen äänten perusteella syksyn valtuustokokouksessa.

Puheenjohtajisto, hallitus ja valtuusto 

Puheenjohtajisto

Heljä Lundgren-Laine, puheenjohtaja
Terhi Reunama, varapuheenjohtaja

puheenjohtaja
Heljä Lundgrén-Laine

varapuheenjohtaja
Terhi Reunama

Hallitus

Saija Aarni 
Savon sairaanhoitajat

Riitta Alanko
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitajat

Anitta Juntunen
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitajat

Anne Kaisanlahti
Lapin sairaanhoitajat

Jonna Laine 
Varsinais-Suomen sairaanhoitajat

Anne Lindgren
Etelä-Hämeen sairaanhoitajat

Nina Hynninen
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitajat

Kamilla Rautio
Uudenmaan sairaanhoitajat

Valtuusto 1.1.2023 alkaen

Valtuuston pj. Minna Peltomaa
Valtuuston varapj. Anniina Herttuainen

Uudenmaan sairaanhoitajat ry
Ulla Palomäki
Anni Kanto
Jaana Kotila
Mari Kalvi

Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry
Riitta Karjalainen
Dinah Arifulla

Satakunnan sairaanhoitajat ry
Katri Pönkä

Etelä-Hämeen sairaanhoitajat ry
Kaisu Heliölä

Pohjois-Hämeen sairaanhoitajat ry
Satu Tuominen
Minna Peltomaa, valtuuston pj.

Kymenlaakson sairaanhoitajat ry
Pauliina Hackman

Keski-Suomen sairaanhoitajat ry
Anja Kröger
Tuija Paasonen

Savon sairaanhoitajat ry
Anniina Herttuainen
Emilia Laukkanen

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitajat ry
Marja Tapanainen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitajat ry
Erik Indola
Anna-Kaisa Lappi

Pohjois-Karjalan sairaanhoitajat ry
Piia Niiranen

Kainuun alueyhdistys ry
Elki Rutherford

Lapin sairaanhoitajat ry
Irma Mustonen

Päijät-Hämeen sairaanhoitajat ry
Pirjo Lehtomäki

Saimaan sairaanhoitajat ry
Kirsti Marttinen