Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Kaikki voivat opettaa

Kaisu Paalasen mielestä jokainen sairaanhoitaja voisi opettaa lähipiirilleen tärkeimmät kansalaistaidot elvytyksestä ja ensiavusta.

Sairaanhoitaja Kaisu Paalanen on aina jakanut mielellään osaamista muille. Kun hän oli uransa alkupuolella töissä Jyväskylän keskussairaalan teho-osastolla, yksi mieluisimmista tehtävistä oli opiskelijoiden ohjaus. Niinpä Paalanen hakeutui maisteriopintoihin ja päätyi Jyväskylän ammattikorkeakouluun lehtoriksi.

Opettajan uraa on nyt takana parikymmentä vuotta.

– Ehkä kaikkein parasta on syventävien opintojen ohjaaminen. Siinä pääsee osaksi sitä hehkua, mikä opiskelijaan tulee, kun hän huomaa osaavansa, saa hyvää palautetta ja löytää työpaikan.

Paalanen on opettanut vuosien ajan kliinisiä taitoja, myös englannin kielellä. Lisäksi hän on ollut alusta asti kehittämässä simulaatiokoulutusta.

Ehkä kaikkein parasta on syventävien opintojen ohjaaminen. Siinä pääsee osaksi sitä hehkua, mikä opiskelijaan tulee, kun hän huomaa osaavansa, saa hyvää palautetta ja löytää työpaikan.

Opetusmenetelmät ovat kehittyneet Paalasen uran aikana, mutta hänen mielestään on asioita, joita ei voi opettaa yksinomaan etänä.

– Kyllä kliiniset taidot tarvitsevat lähiopetusta.

Viimeisimpänä aluevaltauksena Paalanen ryhtyi neljä vuotta sitten projektityöhön. Nyt hän on projektikoordinaattorina JAMKin, Keski-Suomen Sydänpiirin ja pelastusviranomaisten yhteisessä NaApurit-hankkeessa. Siinä opetetaan maallikoille hätäensiapua ja sydäniskurin käyttöä Keski-Suomen kylissä.

Maallikoita tarvitaan, sillä Keski-Suomessa välimatkat ovat pitkiä.

– On palkitsevaa, mutta erilaista opettaa maallikoita. Täytyy osata yksinkertaistaa asia ja keskittyä tekemiseen.

Paalasen mielestä jokainen sairaanhoitaja voisi opettaa lähipiirilleen tärkeimmät kansalaistaidot elvytyksestä ja ensiavusta.

– Lapset, vanhemmat ja sisarukset kun opettaa, siinä on jo iso joukko ihmisiä, jotka voivat auttaa hädän hetkellä. Tässä vaiheessa uraa ja elämää alan muutenkin olla sitä mieltä, että voisimme osoittaa paljon nykyistä enemmän välittämistä ja huolenpitoa kaikille kanssaihmisille, kuusikymppinen lehtori toteaa.

Teksti Suvi Leppiniemi

Kuva Mikko Vähäniitty

Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 2/2021. Lue koko lehti.