Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Karoliina harjoitteluvaihdossa Riikassa

Moi, mä olen Karoliina ja tässä blogissa kirjoittelen parin viikon välein harjoitteluvaihdostani Latviassa tänä syksynä. Opiskelen kolmatta vuotta sairaanhoitajaksi Turun ammattikorkeakoulussa ja seuraavat harjoitteluni ovat kirurgiassa sekä perusterveydenhuollossa. Latviassa tulen asumaan Riikassa, ja siellä Medical College of the University of Latvia järjestää minulle harjoittelupaikat ja jopa asunnon. Harjoittelupaikoista en vielä tiedä, mutta yritän ottaa rennosti ja luottaa siihen, että saan jossain harjoittelutunnit täyteen.

Päätin jo vuosi sitten, että ilman muuta lähden vaihtoon. Vaikka olenkin asunut ulkomailla suurimman osan elämääni, en ole koskaan pysyvästi asunut paikassa, jossa en osaisi kieltä tai ymmärtäisi kulttuuria. Harjoittelun suorittaminen vaihdossa on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea elämää vieraassa maassa ilman paineita työn etsimisestä, uuden koulun aloittamisesta tai stressiä isosta muutosta. Vaihtarina pääsee kokeilemaan työelämää ohjattuna, oppimaan uutta kieltä ja kulttuuria ja näkemään millaista tavallinen elämä kohdemaassa on tavalla, jota turistit eivät voi nähdä. Työharjoitteluni ovat yhteensä 10 viikkoa, joten aika ei edes ole niin pitkä, että joutuisi hyvästelemään Suomen moneksi kuukaudeksi.

Olen aiemmin asunut Latviassa kuukauden verran, joten maa on jotakuinkin tuttu minulle. Muistan joitakin tervehdyksiä ja peruslauseita, jotka auttavat varmasti kommunikoimaan latvialaisten kanssa. Tavoitteeni on pystyä keskustelemaan latviaksi ennen harjoittelun loppua. Latvia ei kuitenkaan ollut ensimmäinen valintani—hain ensisijaisesti Norjaan, mutta sieltä ei löytynytkään tarpeeksi harjoittelupaikkoja, joten ehdotin tuttua Latviaa kouluni KV-koordinaattorille, ja tässä sitten ollaan.

Vähän kyllä jo jännittää elämänmuutos, mutta samalla odotan innolla uusia kokemuksia. Lento on varattu 5.10 illalla, ja minulle on vakuutettu, että pääsen rakennukseen sisälle, jos soitan ovikelloa (en siis tiedä edes millainen asunto/huone on tulossa—vaikka olen kyllä yrittänyt kysyä!) ja toivottavasti  minulle löytyy huone.

Nyt ei muuta kuin paldies ja tiksimies vēlāk, eli kiitos ja näkemiin. Seuraavaksi kirjoittelenkin Riikasta.