Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Laadukkaampaa hoitoa

Apulaisprofessori Heli Vaartio-Rajalin haluaa kotiin annettaville palveluille kansalliset laatukriteerit.

Kun Heli Vaartio-Rajalin keväällä nimitettiin Åbo Akademin gerontologisen hoidon apulaisprofessoriksi, hänen tavoitteensa oli selvä. Hän haluaa parantaa ikäihmisten hoitoa ja turvallisuutta.

– Valtio on asettanut tavoitteeksi, että jopa 95 prosenttia yli 75-vuotiaista asuisi kotona. Se on valtava määrä ihmisiä.

Siksi Vaartio-Rajalin haluaa mitä pikimmiten varmistaa ja laatia kotiin annettaville palveluille kansalliset laatukriteerit. Kotiin kun tarjotaan monenlaista palvelua. On kotisairaala, kotisairaanhoitoa ja kotihoitoa.

Käsitteet menevät herkästi sekaisin, vaikka niistä jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä, ja jokainen vaatii omaa ammatillista osaamista. Nykyisellään palveluissa on kuitenkin päällekkäisyyksiä – ja myös puutteita.

– Niin ei pitäisi olla, siitä kärsii niin palveluiden laatu kuin resurssitkin.

Vaartio-Rajalin nostaa onnistuneeksi esimerkiksi englantilaisen kotisairaalahoidon.

– Englannissa kotisairaalahoidossa työskentelee advanced practice nurse -sairaanhoitajia, jotka hoitavat potilaita varsin itsenäisesti. Tällainen työnkuva tuo työhön uudenlaista imua ja pitkällä aika­välillä myös kustannussäästöjä.

Osaavat ihmiset oikeilla paikoilla, lisää resursseja ja jatkuvaa laadun tarkkailua, siinä Vaartio-Rajalinin toiveita tulevaan. Entisenä sisätautikirurgisena sairaanhoitajana ja hoitotyön opettajana hän tiedostaa sen, ettei sairaanhoitajan ammatti ole tällä hetkellä kaikkein vetovoimaisimpia.

– Alan imua on lisättävä ja vanhustenhoidon kliinisen osaamisen vaateet tiedostettava. Meillä Åbo Akademissa alkoi syksyllä kansainvälinen edistyneen tason sairaanhoitajien maisteriohjelma. Uskon, että tämän tasoisista koulutuksista on tulevaisuudessa hyötyä myös kotiin vietävissä vanhuspalveluissa.

Teksti Irina Björkman

Kuva Vesa-Matti Väärä

Kirjoitus on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 1/2022. Lue koko lehti.